Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

English Garden style

Fred. 5 maj 2017

Så lyder veckans tema på Blooming Friday!

Hör jag dit?

Klart jag gör …  för vem gillar inte England?

Ändå har jag en annan sida. En sida som är min egen mixade stil. En både fri och samtidigt formell stil som försöker få dessa sidor att passa ihop, precis som livet. Min insida är informell, men min yttre sida… det andra ser först… är strukturerad.  Så som jag är…är också min design. Jag går mina egna vägar utan att följa en särskild stil eller låna från magasin och böcker. Alla former ritar jag själv. Så som jag gör till mina kunder. Platsen och ljuset avgör utformningen.

Fast klart jag varit mycket  i England tidigare, vi har många vänner där och alla i England oavsett samhällsklass bryr sig om trädgård. Och stilarna är lika många. Fast det man förknippar mest härhemma med engelsk trädgårdsstil är nog the Cottage Garden, likt våra romantiska mormorsträdgårdar. En ordinär engelsk villaträdgård numera är dock mer strukturerad och inslagen av grus och stramhet tenderar att bli större så som är fallet i Sverige.  Men vill man ha verklig inspiration är England ett föregångsland för öppna trädgårdar, framför allt de stora kända och även mindre privata som ingår i NGS. 2016 öppnade ca  4000 trädgårdar upp för allmänheten med NGS.

Hos mig finns både  krukor, tegel, formklippt, den obligatoriska soffan som står ute jämt, det naturliga mjuka formspråket, prylarna , rejält tilltagna blomsterbäddar, men också gräs,  grus, portal och buskage.

Vår

Höst

Fast jag tänker mycket på helheten och då kommer min andra sida in. Att designen ska passa in på platsen, inte kännas främmande för vår kultur utan ha en struktur och växtval som som tål att ses året runt. Ett mjukt lugn  även en gråmulen dag.

Min insida är dock varmare, både zon mässigt och i perennernas färger och täthet.

och här finns en liten odling …

och rum och korridorer

och skyddade sittplatser

och som alla förstår var inte bilderna fotade i England utan här fast inte just nu.

 Detta var mitt bidrag till Blommiga fredagens tema som är English Style.

Trevlig helg Alla!

Luna

7 kommentarer

 1. Har ju följd din blogg ganska länge nu men det här blev ändå nya vinklingar. Så klart du har engelsk stil eller kanske är den universell 🙂 Din trädgård är så genomtänkt och vacker 🙂

  HA en fin helg! Kram, Carina

 2. Så fint du har det!
  Trevlig helg!

 3. Hej Luna!
  Vackert i din trädgård, gillar speciellt bilden med portalen, ser spännande ut. En gång som man vill följa och se mera.
  Trevlig helg /Marika

 4. Vilken vacker trädgård du har man blir inspirerad platsar absolut i England.Ha det gott/Margareta

 5. Så trevligt att få se fler bilder av din trädgård, den är verkligen vacker och visst ser jag flera inslag som skulle kunna kallas engelska om man det vill! Vindlande gångar, formklippt och frodigt är tre saker jag förknippar med engelskt och alla de tre ser jag hos dig. Också.
  Tack för att du visar så generöst!

 6. De mjuka böljande gångarna, blomsterprakten, visst finns mycket engelskt hos dig. Den stora bilden i collaget med tre bilder ger verkligen en engelsk känsla. En cottage garden känsla.

  Kram Anita

 7. Jag tror jag har en bohemisk, anarkistisk och ”egen” trädgård ;). Den hålls ihop av svart & vitt & grått (sten, betong, aluminium) och terrakotta & falu rödfärg (på torpet, krukor, tegelstenar & tegelpannor) så det känns harmoniskt ändå. Elementet trä får jag ju ”gratis”.
  /Eva Linnea

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑