Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

2022 enligt Feng Shui

Hej alla som läser detta!

Som vanligt varje år återger jag en Feng Shui prognos inför det kommande året. Materialet hämtar jag bl.a från Lillian Too @wofs.com. Gå gärna in där om du vill veta mer men tänk på att Asien har ett annat tänk vad gäller symboler än vi i väst. För den oinvigde verkar en del främmande och flummigt, men bortser man från vissa ytterligheter finns det mycket kunskap att hämta hos Feng Shui. Att förstå sammanhangen i de universella krafterna ger oss en inblick i varför åren är olika, att allt är i ständig rörelse även tillväxten runt omkring oss.

Lillian Too är en av mina läromästare sedan seminarierna i Singapore. Varför jag envisas med att skriva om detta ämne i min blogg är för att det är intressant även för trädgårdsintresserade att veta var vi ska satsa och var vi ska ligga lågt i de olika väderstrecken. Därför att energierna är inte konstant lika genom åren utan rör sig i en 9-års cykel. Dessa energier i de fem elementen påverkar hälsa och växande hos allt levande både hos människor, djur, natur t o m världsläget på jorden.

Eftersom prognosmaterialet är omfattande och rör många områden delar jag upp inläggen i omgångar. Idag kommer en introduktion av allmänna läget för oss och världen i övrigt. Nästa gång blir det ett kort horoskop för de olika djurkaraktärerna. Tredje gången före kinesiska nyåret kommer ett inlägg om energierna i respektive sektor med både bra och dåliga förutsättningar för hus och trädgård 2022 och vad vi kan göra för att förbättra året för oss i dessa väderstreck.

Den 1 febr. 2022 lämnar vi oxens år och går in i Tigerns år.

Det blir ett extremt starkt Yang år och elementet är Vatten. Vatten ger välfärd och tillsammans med Trä ger det tillväxt, men på grund av stor obalans i elementen där Eld och Metall fattas och jorden är svag saknas det resurser och kreativitet för att bli ett pålitligt år.

Årets färg är vatten även enl. Pantone. (Färgvalet stämmer alltid med Feng Shui prognoserna.) Det är en blå färg med metallton som drar aningen mot lila. Den heter Very Peri 17 – 3938

Det blir Inget lugnt år utan ett mycket aktivt år där allting går mycket snabbt, ofta utan större eftertanke. Tigern som kallas ’Kung i Djungeln’ är inget flockdjur, men har stor makt, auktoritet och aggressiva utspel. Den vilda tigern slåss för sin rätt och reagerar blixtsnabbt på impuls.

En tam tiger ger dock skydd och säkerhet och ett bra sätt är att tämja tigern med gudomlighet och lugn istället för att vara rädd för den. Eftertanke meditation, Yoga, andlighet, att lyssna till de äldres visdom och att ta paus blir viktigare än någonsin. I hus och trädgård är det bäst att ligga lite lågt och inte ställa till för mycket renoveringar i år.

Det betyder enl. Feng Shui att under 2022 ska man inte ta onödiga dumdristiga risker utan vara försiktig i sina förehavanden och det är bättre att arbeta tillsammans än att vara fiender, men se upp för vargar i fårakläder, eftersom Tigerkraften är trefalt starkare än vanligt.

Oturen står hela tiden på lur speciellt i hemmasfären, familjen och på centrala platser. Se diagram nedan. Siffran 5 betyder otur och konflikter i stort som smått. (De övriga siffrorna visar vilka väderstreck och riktningar som får medflyt och motflyt. Mer om dessa sektorer i ett senare inlägg.)

Elementen Eld och Metall saknas helt i år. Det är ovanligt. Eld brukar annars ge oss resurser och stöd och med Metall kommer intelligens och kreativitet. Som motåtgärd föreslår Feng Shui att vi inte ska snåla med elen i år utan frikostigt låta hem och miljöer vara upplysta även nattetid. Milt ljus, värme, varma färger, ombonade miljöer och kärlek ersätter eldkraften som fattas och ger oss kraft.

Saknaden av Metall behöver nya kreativa ideér och marknader mer än kunskap för den fås lätt numera med ett snabbt tryck på musen i vår digitala värld.

Influencers fortsätter att vara starka, men Feng Shui varnar för att både dumhet och dårskap lättare får oss att påverkas negativt i brist på att intelligens och visdom saknas från metallkraften. Vi faller lätt offer för överflöd på olika sätt.

Jordelementet blir inte så stort heller. Vi får jobba ihärdigt och använda vanligt bondförnuft och säkra kort istället för chansningar i vår odling. Att också visa hänsyn till miljön och att stå med båda fötterna på jorden vinner vi på.

Däremot är Träkraften stor. Den står för makt och ära, men för mycket är inte heller bra. Då finns risk för envälde och korruption. Håll efter träkraften . De rika spås bli rikare och de fattiga fattigare i världen. Det är oftast de fattiga som står i frontlinjen i tider av pandemier och elände. Pandemin fortsätter att sätta sina spår även om vi lärt oss att leva annorlunda. Flextider, förkortad arbetstid kan bli vedertaget i en värld som ständigt förändras, men vi kommer att kunna röra oss friare och börja resa igen kanske på andra sätt.

Vatten är det andra starka elementet efter Trä. Den kombinationen ger välfärd. Kraften gynnar särskilt de smarta och kreativa som finner nya sätt och marknader att tjäna pengar på vilket kan skapa tillväxt och nya arbetstillfällen. Vattenarrangemang utomhus sägs som alltid i Feng Shui ge trädgården energi (särskilt om vattnet är rent och och rörligt) men speciellt viktigt i år blir ett extra vatten i trädgården och bästa läget för 2022 är i Norr.

Överlag blir norrlägen lyckosamma (se diagram ovan). Där blir det bra flöde och karriärchanser.

Även från NordOst kommer rikedom, nya möjligheter och förstärkt nätverkande.

Visionärer som ligger rätt i startgroparna gynnas bäst under Tigerns år. Metalliska och vita färger får inte glömmas, även att omge sig med guld, silver och platina boostar metallkraften som saknas av kreativitet och klartänkhet.

Axeln och siktlinjen Nordväst- Sydväst är speciellt fördelaktig, eftersom den står för trygghet och samarbete mellan fadern och modern.

Vindspelet hänger vi i Nordväst 2022.

En bild eller symbol av en Hjort eller (i norden) en Ren ger extra glädje, välstånd, lycka och god hälsa år 2022. All rekvisita som inger lugn kan tas fram i år.

Till sist glöm inte eldens färger i hem och trädgård. Rött i kuddar, blommor mattor textilier, särskilt viktigt på centrala platser och i hallar och genomgångsrum.

Och med denna förhandstitt önskar jag dig en fortsatt fin mellandagsvecka.

Luna

14+

2 kommentarer

 1. Hej Luna och God fortsättning på det nya året.
  Jag skulle gärna vilja veta mer om ”Flying Star”, hur ska jag tolka den?

  Bästa hälsningar
  Marlene

  • lunasblogg

   10 januari, 2022 at 21:32

   Hej Marlene!

   Flying Star tar för lång tid att förklara helt i ett svarsmail, men kortfattat handlar det om hur energierna ändras i en 9-årscykel. Jag kommer dock skriva mer om just årets Flying Star före kinesiska nyåret. 1 febr.
   Om du vill veta lite mer om siffrornas betydelse och hur de ser ut i sin grundposition Lo Shu (eller magiska kvadraten på svenska) tycker jag du ska tex slå upp mitt inlägg ’Feng Shui tendenser inför 2020’. Där förklarar jag lite mer ingående vad siffrorna står för.
   Kortfattat:
   1- seger och tur
   2 -Sjukdom
   3 -Bråk och konflikter
   4: romantik men även tur i studier
   5: Sämsta siffran – all slags otur
   6: himmelsk tur och stöd utifrån
   7: Förlust genom ohederlighet
   8: Bästa siffran i Asien – välgång och förmögenhet
   9: Öde och framtid

   Turen kommer således till oss från alla 3 norra väderstreck 2022, samt lite från Söder och Sydost . Värst är centrum – hemmasfären och centrala platser som torg och länder.

   Hur vi kan förstärka ogynnsamma lägen kommer jag skriva mer om sedan.
   Är du intresserad kan du läsa tidigare inlägg jag gjort inför kin. nyåret genom åren. Lockar otroligt många läsare. Välkommen!

   Mvh Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑