Fred. 24 nov. 2017
Temat denna vecka med Blommig Fredag är färg. Passande nu den mörka tid på året då färgerna ute är mörka och vi längtar efter ljus, värme och färg.
Närbild av överblommad skogsaster
Vi har alltid behov av kontraster men faktiskt ännu mer av en lugn bas.
Här är 4 korta Feng Shui tips vad gäller färg i trädgården för er som inte läst detta tidigare hos mig.
Färger avspeglar årstidernas egenskaper och allt levande färgas av kraften i ljuset. Vår, sommar, höst och vinter har olika ljusstyrka och färgegenskaper, men årstidens ljusenergi återspeglas också i våra väderstreck. Det vet vi nog, men vad vi ofta glömmer är att förstärka väderstreckens respektive färger i våra trädgårdar med just dessa färginslag.
- Ljusgröna kulörer i öster som det första spirande ljusgröna på våren, är mest harmonisk av alla färger. (Den mörkgröna står för vinterhalvåret) Passar i planteringar vi ser mot österläge under hela växtsäsongen. Bra bas i kombination särskilt med gult, ljusblått, vitt och orange.
2. varma röda nyanser för söderläge och högsommarkänsla
3. metalliska och vita nyanser för västerläge med ett stänk mörkrött som solens nedgång och höstens färger
4. mörka och blåsvarta färger i norr i kombination med vitt som vinterns snö
Övriga färger då? Vitt, grönt, grått och svart går till allt.
Rosa, lila, blått är närliggande färger som kan användas mycket tillsammans utan att kännas tröttsamt och särskilt bra i sydostliga och sydvästliga lägen, vilket inte är fallet med knallröda, mörkblå, knallgula och knallrosa blommor. Liksom med starkt kontrasterande kombinationer skapas där en iögonenfallande effekt som kan vara uppiggande i liten dos men inte för hela trädgården och under hela växtsäsongen. I en kruka invid väggen kan det dock passa bra. Mer om färger i väderstrecken finns att läsa i ett antal Feng Shuiinlägg hos mig tidigare.
Ha en bra helg alla!
Luna
24 november, 2017 at 20:49
Virkelig vakre sammensetninger. Herlig vårfølelse i det første bildet!
Jeg har ikke peiling på Feng Shui, men merkelig nok har jeg plassert ”varme farger-bedet” mot sør, ”hvitt bed ” (med sølv) mot vest, og ”måneskinnsbedet” (med mørke kontraster) i nord 🙂
God helg!
24 november, 2017 at 21:10
Bra, då är du född med känsla för trädgård.
God helg till dig också.!
25 november, 2017 at 07:36
Tack för infon – jag har ju läst här hos dig tidigare men budskapet behöver läsas flera gånger. Egentligen behöver jag rita en bild tror jag för det ska kännas bekvämt. Men sen reflekterar jag… Min månskensbädd var placerad mot söder. Men sluttningen var så brant att södersolen aldrig nådde dit. I väster… där fanns en del silver med blått och rosa.. Jag har mest tänkt på färgen och placerat den så den får det ljus som behövs för att färgen ska vara vacker. Det tål att tänkas på i framtiden. Och frågan är nog hur mycket ska mängden skugga påverka oavsett väderstreck?
Ha en fin helg! Kram, Carina
25 november, 2017 at 08:28
Hej Carina! Det är mängd ljustimmar och värme i vinden som avgör placeringen, normalt brukar söder bada i sol tex och västerlägen ha åtminstone lite solnedgång och norr skyddas för hårda vindar. Ibland får man hjälpa sin tomt på traven att uppnå lite av detta med att bygga ut högre solplatser kanske ta ned vissa träd skapa kvällsplatser där kvällsljuset är vackrast. Mängden befintlig skugga på en röd blomma tex gör väldigt mycket. Pröva att sätta en röd julstjärna under en lampa och utan lampa inne i ett halvskumt rum….. kram Luna
25 november, 2017 at 10:54
Roligt att fylla på med mer teoretiska kunskaper. Att ljuset varierar över året har jag tänkt på men inte i kombination med väderstreck. Men det verkar som om jag gjort ungefär så, för när jag tittar ute stämmer det ganska bra med din redogörelse. Det där knallorange eller knallröda har jag sparat till altanen där det får vara lite ”extra allt” ibland. Det är ”uppiggande i liten dos” som du skriver och kan flyttas runt eller tas bort.
//Helene
26 november, 2017 at 21:48
Kul att du gillar det. Feng Shui är egentligen ganska enkelt men ändå är det lätt att bli hemmablind och förvillad av allt som står till buds idag.
ha en bra vecka//Luna
25 november, 2017 at 16:05
Som alltid lika intressant att läsa dina inlägg om Feng Shui. Det som stämmer mest hos mig är den skira grönskan i österläge. I öster har jag mest buskar och den delen ger mig enormt mycket energi om våren. En sak som jag funderat på till kommande säsonger är att satsa mer på krukor med växter i olika färg. Då kan man få just den där uppiggande dosen av färg som du skriver om. För övrigt måste jag säga att bilden på din överblommade skogsaster är väldigt fin. Lugnet i färgskalan så här års känns också väldigt avkopplande tycker jag. Just nu längtar jag inte efter färg, jag njuter av lugnet i senhöstens färgskala.
Önskar dig en fin lördag kväll!
Kram Anita
26 november, 2017 at 22:11
Tack Anita! Ja vår, österläge och fina morgnar ger oss energi hela dagen. För dygnets timmar delas ju också in efter denna cykliska princip liksom vår egen livscykel, där barndomen och tillväxten har en mycket stor betydelse. Ålderns höst däremot är mer vilsam för de flesta, men även här kan man se en viss förskjutning hit och dit och inte alla finner ro i den.
Ha en bra vecka
Kram Luna
26 november, 2017 at 14:41
Feng Shui skaper sånn en fin ro og harmoni. Jeg minnes mine turer til Singapore, hvor denne stilen fantes i stort monn. Veldig inspirerende.
God søndag.
Jannicke
26 november, 2017 at 22:13
Tack snälla! Ja vi som varit mycket i Singapore vet betydelsen.
trevlig vecka/
Luna
6 december, 2017 at 21:04
Hej! Som alltid är det intressant att läsa dina inlägg.
Kram från Eva Linnea (nyss hemkommen från Indien med en sköldpadda i brons i bagaget)
6 december, 2017 at 23:06
Tack Eva Linnéa. Fantastiskt att du varit i Indien, där har jag aldrig varit. Den sköldpaddan kommer du att ha glädje och stöd av.🌝👍🏻
19 december, 2017 at 12:14
Det blir ett inlägg om sköldpaddor i Indien längre fram. Jag fick även två små i trä och två små i någon sorts svart sten (marmor?) med mig hem. Inga levande sköldpaddor såg vi, men en lite större sköldpadda som stod utomhus hade jag gärna också tagit med mig.
/EL