Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

5 Feng Shui tips för trädgården

Torsd.  18 febr. 2016

 

Här är några  viktiga aspekter jag brukar tänka på när jag designar en trädgård.

gangar

 

 • 1. Flödet. Man ska kunna gå i stort sett torrskodd runt huset året runt. Låt inte trädgårdsgången sluta i  intet utan att den har en fortsättning vidare ut i trädgården med en alternativ stig tillbaks om möjligt för det cykliska tänkandet och helheten. Markera flödet med gångar, både de naturligt mjuka och de raka transportsträckorna .

insida

grasgang

Undvik lösryckta projekt som inte ingår i detta flödet. tex en ensam portal i gräsmattan. Även  slänter behöver flöde med trappor och gångstigar  och städsegröna växter. Det ger slänten en helt ny dimension. Följsamma okonstlade linjer överlag i gångar och bäddar ger en fin året-runt trädgård,men hacka inte sönder hela gräsmattan utan håll ihop planteringarna. Har du en naturtomt ta vara på dess förutsättningar av stubb och sten, berghällar, torrmarker eller våtmarker,men gör tomten så bekväm att röra sig på  som möjligt.  Har du en tidigare projekterad och platt tillrättalagd  tomt försök skapa nivåer med trappsteg och rumsindelning ändå. Det ger så mycket mer.

 

stentrappa

Gångarna bör vara lättskottade vid entré och garage och enklare där man inte går jämt.   Överdimensionerade stensatta garageuppfarter  som helikopterplattor ger inte bra Feng Shui energi. De bör om möjligt förminskas eller delas av.

1409200917723-e1414336618851

 • 2. Symmetrin. Plantera och arrangera  växter i konstellationer av udda nummer, tre, fem, sju eller nio tillsammans. En ensam växt kan stå för sig själv som solitär om den är speciellt avikande i skönhet och karaktär. Glöm inte vintergrönt för året-runt-känslan även i söderläge.

gront

buxbommedhål

 • 3. Förstärkning. Jämna nummer, t.ex två krukor med likadan samplantering eller med  en växt x 2  används som vakthundar, en vid varje sida om en  entré eller ingång.   Formell design med kantiga och raka linjer är mer vedertaget för en plats där man inte vistas så mycket eller där man vill uppvisa pondus, t ex  en offentlig plats eller entré som vetter direkt mot gatan.

michaela3

 *4.  Treenigheten. Tre stenar eller växter tillsammans i en grupp eller rad bestående av en  stor, en mellanstor och en liten symboliserar himlen, jorden och den lilla människan i Asien. Står det i grupp blir det fint tillsammans med något uppstickande och något lågt. Tre stenbumlingar och ett mindre träd med skiktliknande, oregelbundet växtsätt som t ex japansk lönn är vackert tillsammans.

buxbomfebr

kopparlonn

 • 5.  Manipulering av kantigt, instängt och rakt.  Det finns många sätt att förvilla en rak och hård ingång mot en bostadsentré.  Ett sätt att få en redan rakt lagd gång mer mjuk och vänlig är att placera växter eller stora krukor i zig-zag -mönster på resp. motsvarande sida av gången. Bästa sättet att sakta energin är dock att lägga om gången till en lätt slingrande form och plantera växter i  breda rabattfållor för att få bort en del av insynen mot entrédörren. På samma sätt förvillas en svår och långsmal trädgårdsyta genom att dela av horisontellt och göra rabattformer i vindlande vågmönster längs raka sidor.

gangar

framsida

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frodig grönska som väller över kanterna ger bättre energi men i nordiskt klimat gäller det bara för sommarhalvåret.

14._plant2-jw-0012

 

0

8 kommentarer

 1. Matnyttigt som alltid, jag försöker plugga in varje tanke ordentligt.
  Visste inte att tre stod för människan, jorden och himlen. Ska försöka få till ett hål på någon utav mina formklippta buxbom/idegranbuskar, det var en kul idé.
  Ha en bra helg!
  Marta

  • lunasblogg

   19 februari, 2016 at 09:48

   Tack Marta! I trädgård ligger mycket andlighet, speciellt i Asien. Allt är kopplat till universum och dess kraft på oss.
   Ha en bra helg du också!
   Luna

 2. Många bra tips! Växter alldeles intill huset har dock sitt pris när när man bor i trähus. Fukten stannar kvar och påskyndar åldrandet, men snyggt och ombonat är det.
  Önskar trevlig helg
  Anette

  • lunasblogg

   19 februari, 2016 at 10:48

   Tackar, det här med växter intill huset stämmer, men det beror på hur invasiva växterna är och hur mycket man vill klippa och vad man har för jord, lerjord här är helt förkastligt t ex. Hos mig som har en lätt sandig jord kan man gå bakom planteringarna på en stensatt 50 cm gång och växterna är 70-150 cm från väggen och de flesta vintergöna har en samlad rotklump typ rhod. som inte sticker iväg i rötterna. Stora träd, buskar och klätterväxter däremot är inte att föredra. Själv har jag en hortensia och pipranka som jag egentligen borde ta bort mot planket. De växer enormt om man inte håller efter trots bra stöd, som tur är fäller de sina löv på vintern. MEN de är så fina och så har vi målat med Jotuns Demidek färg förstås. Något annat är inte aktuellt om man är rädd om huset. Och så blev det lite reklam där….
   Ha det bra och hoppas du får ordning på vattenläckorna i ditt nya växthus.
   Luna

 3. Tack för tipsen! Sista bilden är jättefin med sina kontraster. Vilket är materialet till trappstegen?
  Ha en finfin helg!

 4. Någon gång ska jag fördjupa mig i ditt favoritämne. Rent spontant tänker jag att det mesta är lite svårt att få in i en Cottage Garden för här är det såååå mycket av allt!?

  Men det kanske inte alls stämmer så jag ska läsa och lära 🙂

  Ha en skön helg!

  • lunasblogg

   20 februari, 2016 at 10:13

   Veronica, alla skapar sitt eget paradis…. Och så länge det känns bra ska man inte förändra något.
   Feng Shui är till för dem som tvivlar och är missnöjda, inte alls kan eller vågar starta själva. Offentlig arkitektur vinner också på att vara hållbar,kostnadseffektiv, lugnande och passa de flesta av oss. Där sker förändringar mera sällan.
   Ha en bra helg själv. Här vräker snön ner mer än någonsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑