Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

5 Topp och Flopp i trädgården 2018

Sönd. 14 okt. 2018

Dags igen för Trädgårdsfägring och veckans tema för v. 42 är Topp och Flopp i trädgården. En av topparna måste vara den brittsommar vi har här nu. Så skönt att kunna höststäda i lugn och ro. Flopp eller inte men frostnätterna kunde dock  lika gärna väntat, för nu står alla pelargoner inne och trängs, dahlior och sommarblommor  är uppe och möblemanget blir provisoriskt  vid veckans dagliga utefika.

 

Denna fina sommar skulle växtlistan med favoriter kunna bli hur lång som helst och  mycket blommar fortfarande  ( se mitt förra inlägg),  men jag ska fatta mig kort med att peka på  5  toppar och 5 mindre lyckade, som antingen bara tagit en paus i mitt odlande eller så får jag söka med förstoringsglas efter dem.

5 i topp:

Äpplen, funkia, hallon, aniisop och vipphirs som fåglarna sått.

Många och goda, framförallt de tidiga, inte ett ’maskhål’ heller

Inte en hosta med hål i bladen i år, ’snigelfritt’

Kom bara mer och mer hallon i  pallkrage, kom ihåg att ’vattna’ förstås

Anisisop som jag inte visste skulle bli så här fin och klarblå. Har blommat sedan i juni och gör fortfarande utan uppehåll. En riktig ’bidragare’ på mer än ett sätt.

En total överraskning är denna vipphirs tror jag att det är. För det är inte jag som sått utan ’fåglarna’. Ett gräs  med små pärlor till frö, så  dekorativ och långblommande och nu när jag klippt ned den så börjar den blomma om igen i oktober.

 

5  floppar, de flesta utan vettig bild förstås. Konstigt hur fotoögat bara dras mot det som är bra.

Gräsmattan, vissa  rosor, rhododendron, luktärtor, björnbär som inte hann mogna

savannen 2018….

Många nyare rosor blommade inte på mina visningar. Dock inte de gamla etablerade klätter-och buskrosorna. de var kanon som vanligt.

Först skyllde jag bara på rådjuren, sedan på torkan och sist på begynnande svartrost. Så då lyfte jag upp dem i kruka och ställde isär och sprutade med bikarbonat och tog bort fula blad och nu på hösten verkar de ok med nya knoppar. Så dags! tror jag sätter dem i kökslandet i vinter.

Samma ros förra året ’Burgundy Ice’ 

Rhododendron tog också en paus, men nu är det mycket knopp igen ser jag. Småazaleorna var dock fina i år, verkar vara lite vartannat år det med.

Luktärtorna var sista gången jag sår. Usch så torrt, fult och dåligt. Ser du järnkonen bakom? Därunder finns anlag till luktärtor. Enda bild jag hittar. Vet att de bli bättre på friland om det bara inte är för torrt.)

Björnbären växte dåligt, både det stora och det lilla buskbjörnbäret. Och bären som fanns hann ( hinner) inte mogna. Båda köpta förra året eftersom mitt gamla mega-björnbär fick ta stryk under en fasadrenovering året innan.

dagsfärsk bild av busk björnbäret, vars namn jag nu glömt

Sedan kan man ju undra vart mina Höstanemoner är i år och vart Regnbågsbräken gömmer sig och om Hakonegräset överhuvudtaget vill bo här? De fanns iallafall här förra året….. eller varför löken och rödbetorna blev mindre, men inte morötterna.

Ja,ja det är en trädgårderares funderingar.

Ha en fortsatt bra söndag!

Nu ska garaget få sig en instuvning. Tur att man är bra på plocke-pin.

Som vanligt kan du se läsa mer om Topp och Flopp hos länken Trädgårdsfägring.

0

6 kommentarer

 1. blir avis på dina frodiga rabatter, så vackert

 2. Så olika reaktionerna på sommaren är! Hos mig har björnbären levererat som aldrig förr, jag har plockat kilovis från båda sorterna (Douglas och Black Satin).
  Å andra sidan tänker jag precis som du om anisisop, fast jag köpte min senare på året. Vilken pärla! Min är inte lika snyggt knallblå som din, men den blommar så fint i rabatten fortfarande. Jag har inte haft någon riktig frost här i Stockholm än.

  • lunasblogg

   15 oktober, 2018 at 10:40

   Ja, det är lustigt. Mitt gamla björnbär fick jag alltid dock mycket på även om sommaren inte varit så varm. Denna klarblå anisisop som jag inte har namnet på slår mina andra gråblå.
   / Luna

 3. Dina ljusa vackra äpplen får det att vattnas i munnen Luna. Det var verklige ett magnifikt äppelår det här året. Och det var ju bra att ditt slit med rosorna gav resultat, även om knopparna kom igång sent. Här har rosorna hört till dom som blommat hela sommaren, alla sorter (har ju inte så många men ändå). Ett riktigt hosta-år har det också varit. Fast vi har faktiskt haft en del mördarsniglar hur konstigt det än låter. En hel del blad har haft hål. Men det kanske beror på vår i grunden böta trädgård. Roligt med vipphirsen som fåglarna sått åt dig. Ser att dina rhododendron ser gröna och fina ut. Mina klarade sommaren och tidiga hösten men i slutet av september började många blad bli gula vilket troligen beror på den torra sommaren.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  • Ja fast jag har inte förtatt mig med rosorna och det har ju alltid funnits blomning av andra slag. Är lätt att jämföra med hur det var året innan dock.
   Rhododendron har jag rotvattnat en gång nu i oktober före vintern för de hade en liten tendens att få gula blad här också.
   ha en fortsatt bra vecka du också!
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑