Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Allergianpassad trädgård

Hej! här kommer ytterligare en repris från tidigare inlägg 2011. Denna gång handlar det om allergianpassade växter. I år är pollensäsongen extra tuff. Det vet jag som allergiker och numera även har astma. Det är symtom som liknar covid -19 med andnöd, huvudvärk och stor trötthet.

Tiden mellan hägg och syrén är naturen som vackrast, men ack så förrädisk för många. Den värsta enligt mig. Det verkar som fler och fler är allergiska mot pollen och dofter nuförtiden.  

Har någon eller några i din familj svåra besvär, då behöver du se om din trädgård och ta bort vissa växter på tomten.  Vad som orsakar problemen varierar från person till person, men det som normalt brukar ge värst besvär är  vindpollinerande lövträd och buskar som björk, al, asp, hassel, alm, samt stora gräsmattor (sommaren) och starkt doftande blommor. Blåst och värme förvärrar problemen.

Värst är prästkrage (gäller även krysantemum, aster, ringblomma), hyacint, syrén  och starkt doftande rosor och utslagna tulpaner och narcisser. Gula färgskalan i växtriket verkar vara mest allergiframkallande.  Blommande Ginst, Hägg, Sälg, Tagetes, Gullris, Röllika, prydnasgräs, starkt doftande liljor,  är för många en plåga. Än värre blir det med dessa i bukett inomhus och när husdjuren kommer in med pollen i pälsen.

Ett bra sätt  att undvika allergi är att satsa på en stilren, grön trädgård mer än på en romantisk färg-och doftstark. Använd då mer formklippt, häckar och vintergrönt, för att slippa blomningen. Rhododendron går dock bra. Trenden med Buxbom, Lavendel, Rosmarin brukar inte ge allergi utomhus.

Att sköta sin trädgård noga, ta bort ogräs i tid, och slå gräset ofta så att inte gräset går i blom är också att rekommendera, samt att spola rent med vattenslangen  om det inte regnat på ett tag. Mögelangrepp på växter och i jorden är inte bra. Att byta ut en del av gräsmattorna till singel och natursten eller till marktäckare som Timjan, Narv, Ormöga, Penningblad, Sockblomma, Trift, Taklök, Plister, Funkia m.m. gör att trädgården blir både mer lättskött och allergisanerande.  Lagom stora träd som ger skugga är nödvändigt, men välj rätt sort. Se nedan. De fungerar som planetens lungor. Bygg in och mota hårda vindar med plank eller häckar. Ju mer vind och torka desto mer känner  du av din allergi.

Det ätbara i trädgården ger mindre pollenallergi, så satsa på odling och bärbuskar, klättrande björnbär och frukträd. När det gäller jordgubbar och smultron är dock de vitfruktiga sorterna att föredra. Lök i odlingen balanserar bra.  Vissa örter som kamomill, kattmynta och malört kan dock vara starkt doftande och irriterande för många, men inte för katter som rullar sig i kattmyntan.

Några vanliga träd som inte vållar problem:   Förutom Fruktträd,  Gran, Hästkastanj, Katsura, Lind, Lönn,  Magnolia, Rönn, Rönnsumak och Oxel.

Några säkra  buskar:  Bärbuskar, Aronia, Bambu, Forsythia, Häggmispel,  Kvitten, Paradisbuske, Rhododendron, Stefanandra, Tok.

Några vanliga säkra perenner  som inte brukar ge besvär: Alunrot, Astilbe, Blågull, Daggkåpa, Daglilja, Dahlia, Förgätmigej, Kärleksört, Lammöron, Malvor, Veronika, Vivor, Vädd.

Några säkra sommarplantor: Femtunga, Rävsvans, Kannor, Fuschia, Flitiga Lisa, Tvillingsporre, Lejongap, Lobelia, Pensé, Luktärtor och Rosenskäror. (Passa dig särskilt för margeriter, även de afrikanska.)

Bra tips: Blir du trött och irritirerad i ögonen när du kör hem dina växter i bilen från plantskolan, lista ut vilken eller vilka du reagerar på och plantera i så fall dem långt från huset eller ge bort dem. Har du barn som håller på att utveckla allergi kan det vara knepigt att veta, men regel ett: undvik att ha björk på tomten.  Omkring förskolor och dagis rekommenderas inte starkt vindpollinerande träd och buskar.

Vill du veta mer om vilka växter du ska undvika: gå in på Folkinstitutet -Allergiprogrammet. Där finns sortimentstips för allergisanerade växtmiljöer.

0

10 kommentarer

 1. Hmm ibland är gammalt mindre bra. Överkänslighet och allergi är två olika saker. Man är inte allergisk mot dofter, dofter påverkar inte antihistaminnivåerna vilket innebär att man kan aldrig få en allvarlig reaktion som anafylaktisk chock på dofter . Petitess? Nja inte om man går och oroar sig över sin ’doftallergi’. Idag vet man att de allra flesta som tror sig ha en allvarlig nötallergi istället har en sekundär allergi/reaktion mot hasselnötter triggad av björk. Man får aldrig riktigt allvarliga reaktioner på sekundär allergier.

  Och om man har en lång säsong för pollenallergi bör man diskutera vaccinering, hyposensibilisering, med sin läkare. Att allergisanera en trädgård i ett villaområde eller på landet – vad hjälper det vad jag gör i min trädgård? Det är minst lika, ännu, viktigare att titta på livet som helhet. Mår jag bra, är utvilad och inte stressad tål kroppen mycket mer allergener.

  Jag har varit allergisk och haft astma i många år men inte gjort det du förespråkar – helt enkelt för det inte hjälper. Min bitvarg till läkare för länge sen, i samband med att de la in mig, gav mig rådet att inte jobba inomhus med tex korgblommiga växter där prästkrage mfl ingår. De senaste åren när jag gått på SU har ingen rekommenderat det du förespråkar här. Däremot – häng inte tvätt ute, stäng fönster och dörrar, se till att hålla inomhusmiljön så ren från pollen som möjligt. Jag har däremot tagit bort så mycket gräsmatta som möjligt eftersom den fångar mycket av det pollen som far runt ute.

  Ha det gott! Carina

  • lunasblogg

   23 maj, 2020 at 12:34

   Jag förespråkar ingen totalsanering för det går inte, men jag pekar på energitjuvar i närmiljön vi kanske inte tänker på. Jag oroar mig inte heller för starka dofter så länge de inte finns i min omedelbara närhet där jag sitter i trädgården eller inomhus. Alla vi som har problem vet nog dock själva hur vi mår av både allergi och överkänslighet med olika dofter, pollen-dammpartiklar (och viss mat), även om vi älskar trädgård. Allt har ett samband som du säger och vanlig allergi kan senare utveckla sig matallergi. Det behöver inte vara förknippat med anafylaktisk chock för det utan mer om vanligt vardagligt mående. Allergiproblem och torra slemhinnor blir dock sämre med åldern utan att kroppen och sinnet är stressat. T om min man som aldrig varit allergisk eller överkänslig av sig ber mig numera alltid ta bort starka dofter från vår omedelbara närhet och stänga fönster och dörrar när pollenhalterna är höga. Jag däremot håller dock på att utredas om min astma och kommande vaccinering. Som tur är åren lite olika, men i år är det helt klart ett år… då många inte mår bra, om det beror på att vi är känsliga p g a corona -situationen eller inte är osagt.

 2. Det där med att bli allergisk på äldre dar är ingen höjdare. Jag har trädgården full av hassel och har insett att det är därför jag de senaste två-tre åren har kli i ögonen när de blommar. Med lite antihistamin klarar jag mig och hasseln får stå kvar till både min och ekorrarnas glädje.

  Överkänslig för dofter har jag varit betydligt längre. En av de värsta är spolarvätskan i bilen för den drar maken på rent reflexmässigt och sedan sitter jag där och hostar och hostar och hostar. När förra bilen läckte kylarvätska hade jag känt det långt, långt innan AC:n slutade fungera. Just överkänsligheten tycker jag sprider sig i samhället, allt fler som inte klarar parfymer.

  Önskar dig en lagom doftfri och skön söndag.

  • lunasblogg

   24 maj, 2020 at 12:24

   Tror att det är bra att vi pratar om allergiproblem för många lider i det tysta med risk för att annars verka ’gnällig’. Det har jag gjort också i livet men nu när jag är så här gammal säger jag som det är. Förr klarade jag mig dock rätt bra med histamin, men det gör bara en liten förbättring numera. Det negativa med många mediciner är såriga slemhinnor och trötthet också.
   Sant som du säger att fler är är känsliga för dofter nu. Det är inte för inte som man inte får använda parfymerade hudvårds- och tvättmedels produkter när man ska besöka sjukvården tex.
   Tack för kommentar.
   Önskar dig en fin söndag också.
   / Luna

 3. Jag har turen att inte ha en allergi som berörs av detta, men andra allergier. Så viktigt att ta upp detta och ge goda råd.
  Trevlig söndag!

  • lunasblogg

   24 maj, 2020 at 12:24

   Tror att det är bra att vi pratar om allergiproblem för många lider i det tysta med risk för att annars verka ’gnällig’. Det har jag gjort också i livet men nu när jag är så här gammal säger jag som det är. Förr klarade jag mig dock rätt bra med histamin, men det gör bara en liten förbättring numera. Det negativa med många mediciner är såriga slemhinnor och trötthet också.
   Sant som du säger att fler är är känsliga för dofter nu. Det är inte för inte som man inte får använda parfymerade hudvårds- och tvättmedels produkter när man ska besöka sjukvården tex.
   Tack för kommentar.
   Önskar dig en fin söndag också.
   / Luna

  • lunasblogg

   24 maj, 2020 at 12:27

   Tack Lena för fin respons, trots att du själv inte besväras av pollenallergi.
   Ha en trevlig söndag själv.
   / Luna

 4. lunasblogg

  24 maj, 2020 at 12:45

  Obs! Fler kommentarer lade sig felaktigt på ursprungsversionen från den 13 maj 2011. Sök gärna där, men som svar till josefinrejgard@hotmail.com’s fråga om allergivänliga gärna vintergröna klätterväxter svarar jag en gång till här: murgröna och klätterbenved. Hoppas Josefin att du ser detta nu.
  Vänligen Luna

 5. Är evigt tacksam över att jag inte är allergisk på något sätt för någonting, men hade en mamma som hade det man förr kallade ”hösnuva” så jag vet hur jobbigt det kan vara. Jag gillar dock stilen med ”gröna växter” i många trädgårdar – även om jag här på landet själv har massor av blommande till glädje för insekter. Men här är det ingen om lider av det….. 🙂
  KRAM/Susie

  • lunasblogg

   25 maj, 2020 at 18:35

   Vad skönt! Gillar också blommande glädje det gäller bara att inte ha det för nära och välja rätt.
   kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑