Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Alternativa gångstigar

Månd. 18 april 2015

Veckans Feng Shui inlägg handlar om gångarna och flödet i en trädgård. Därom inte sagt att det behöver se ut som hämtat ur en markstenskatalog. Gångar kan skapas på många sätt, även av trappor och träspångar (men se upp för trä som lätt blir halt)  En trädgård är till för att röra sig i  på ett avspänt sätt. Man ska kunna ta sig runt närmast sitt hus tämligen torrskodd hela året. Där passar bra med stensättning. Har du en stor naturtomt passar det bäst med naturliga gångar, huvudsaken är det skapas ett flöde och rörelsemönster i trädgården som har en tanke bakom. Den snirkliga formen är mest naturlig för Feng Shui. Den raka strikta stilen är mer till för allmänna urbana och designade platser med stor gångtrafik.

grasgang

De gångar som används mest under året bör vara lättskottade och inte för smala med gott om plats för skottskärror, (barnvagnar och rullatorer), minst 90 -110 cm bred. Övriga gångar ut i trädgården kan vara enklare och smalare. Har man en stor naturtomt kan det ibland räcka med att köra upp gångstigar av kortklippt gräs i en mer högvuxen gräsmatta. Planerar man för att ha visningsträdgård är tillgängligheten extra viktig.

gang

Hur gångstigarna för din trädgård ska se ut beror på befintlig växtlighet och byggnationer och behov. En liten fyrkantig tomt kan ha en gång runt kring lilla gräsmattan bara. Eller är den långsmal kan gångmönstret se ut som ett S. Ännu bättre Feng Shui blir det som siffran 8, där det finns en alternativ väg tillbaks.

ritninggang

Huvudsaken är att det finns gångstigar, för det är dessa stigar som ger lust för upptäcktspromenader och  det skapar helheten i en trädgård. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen, Ingen gångväg får sluta tvärt i intet utan att den har en fortsättning eller ett mål.

Gångstigar i en romantisk trädgård kan vara knepiga att få till så att det inte blir för många.  Här behövs en tanke.

ritning2

Trappor räknas också till flödet i en trädgård. En  trappa i en slänt som bara möts upp av en gräsmatta ger inte den helheten. Däremot en trappa som möts av berghäll, sittplats eller en bred grusyta går bra. Det ska gå att ta sig fram på hela tomten, särskilt viktigt vid utsiktsplatser.

trappaberg

Trampstenar direkt nedgrävda i  gräsmatta är fint , men dessa har en förmåga att växa igen och bli mindre markerade efter ett tag. Trampstenar med annat naturmaterial vid sidorna ger ett gediget och vackert utseende, lite ogräs gör  bara gången levande.

kullersten

En grusgång mot gräsmatta behöver en längsgående kantsten längs sidorna för att hålla gruset på plats.   Däremot en grusanläggning med torrväxter som ger illusion av varmt klimat kan blandas upp av annan marksten som en förstärkande effekt  när växtsäsongen ligger i träda. Fortfarande är den snirklande gången bäst och naturligast. Tvärgående mönster av stenläggning gör att en gång ser  bredare ut än den är. Bra knep till långsmala trädgårdar.

grusgang

Ett woodland är som gjort att markeras med gångstigar. Det ser inte mycket ut annars. Dessa naturliga stigar kan vara stampad jord eller stenmjöl, eller belagda med flis eller bark eller med plana naturstenar som ligger lite över marknivå. Här har japanska trädgårdar mycket inspiration att ge.

woodland

stentrappa

I en romantisk trädgård med mer rabatter än gräsmatta kan förhållandet vara tvärtom att smala gräsgångar markerar flödet och gångarna, medan planteringen är till för att betraktas. Gäller framförallt för sommarträdgårdar med mycket blomfägring. En varierad året runt trädgård trädgård av vintergrönt, buskar och träd blir bäst med bekväma och anlagda gångar.

blomstergang

 Det får vara allt för idag och ursäkta bildmaterialet, en del är gammalt föredragsmaterial.

10 kommentarer

  1. Ett inspirerande inlägg. Alla stigar och gångar i trädgården som ser ”naturliga” ut i förhållandet till den närliggande omgivningen ser harmoniskt ut.
    Förr, när vi hade ett sommarställe med 10’000 kvm naturtomt skapade vi gångar i gräset genom att klippa det så som du visar på bild nr 1.

    /Anja

  2. Det var jättebra bildmaterial och inlägg. Älskar sånt. Dessutom har en arbetskamrat så sent som idag rådfrågat mig om gångar som hon ska ha på sitt sommarställe!
    Ha det bra i det fina vårvädret!
    Kram
    Marta

  3. För de som önskar en riktigt stor tom yta för badminton, lite fotbollsspel, boule, kubb – hur får man till det då? Rent flödesmässigt tänkt, med energier etc?

    • lunasblogg

      21 april, 2015 at 08:41

      Där blir bäst med gångarna utanför,men kan ändå markeras med gräsklippning, genom att köra ett stråk lite kortare. Eller markera en passage med snirklande nedlagda trampstenar eller tåliga låga ängsblommor som flöde.
      / Luna

  4. Jag var inne här om dagen och läste ditt inlägg men hann inte kommentera. Det är verkligen intressant. Jag har alltid fallit för mjuka böljande gångvägar. Jag har ju en avlång rektangulär trädgård och S-formen du visar är ju verkligen intressant. Jag har inte några gångar men däremot böljar rabatterna så när man går längs dom så ”böljar man fram” … om du förstår hur jag menar. De böljande klippta gångarna i gräsmattor har jag sett många gånger i Storbritannien. Där är det mycket populärt med ängar med klippta böljande gångar. Det är otroligt vackert att vandra genom en sådan äng. Man blir verkligen lugn och harmonisk.

    Ha en skön onsdag!

    Kram Anita

  5. Många bra tips och bilder, gillar sådant. Gillar slingrande gångar som försvinner iväg i fjärran, gångar som man vill följa och se vad som döljer sig bakom nästa kurva…
    Kram Kristina

  6. Gångar är verkligen ett kapitel i sig och jag har problem med övergångar mellan material tex när lunden med flis övergår till solstekt grusplantering, däremot är jag rätt nöjd med att mina gångar i trädgårdslandet faktiskt inte slutar i tomma intet utan har var sin urna i änden.
    Intressant och lärorikt inlägg. Fina bilder även om de inte är purfärska. Vad gör det i sammanhanget.
    Allt gott
    Anette

  7. Det är snyggare med vindlande gångar, men folk har en förmåga att gena…men då kan man kanske sätta något ivägen så att man inte kan gena. 🙂

  8. Hej!

    Jag undrar ar bilderna kommer ifrån, de två tecknade?
    Väldigt fina som jag gärna skulle vilja se mer av!
    Hej från Anna

    • lunasblogg

      10 juni, 2015 at 22:07

      Hej Anna!

      De tecknade bilderna är från The Royal Horticultural Society’s ’Garden book’ av Ursula Buchan och David Stevens, nytryck 2001. Första utgåva1994. Kan vara svår att få tag i, men på den tiden var jag medlem i RHS, England.
      Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑