Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Äntligen är rosorna klippta

Lörd. 14 maj 2016

Så var värmen slut när jag börjar få ordning på både det ena och det andra. Hoppas det kommer regn också bara.

Idag fick jag äntligen hjälp med att klippa rosor och annat hyfs, men  bättre sent än aldrig. Björkarna är visserligen redan utslagna, men det var svårt att få hit proffshjälp i tid och jag kan absolut inte göra det själv efter höftledsbytet. (De andra i familjen vågar inte av andra orsaker) Jag kan inte ens böja mig ned och se vad som lever eller inte. Frustrerande!

Snyft! Min stora Ghislane de Feligonde har gått tillbaks nästan helt, måste ha skett i kalla april, för tidigare hade jag juteväv på den, men tog bort den före operationen ifall  någon skulle glömma att ta bort den sedan. Dumt Ja.

IMG_0765

I tomma hålet stod den och fyllde nästan hela utrymmet vid hybridkejsarolvonet, (som också fick ett tag  på döda kvistar liksom  jap. Hängsälgen)

Pensionerade trädgårdsproffset som jag fick hit idag vill jag ska förbli namnlös eftersom jag inte vill dela honom med 1000 andra. Förra gången jag visade en annan firmas namn som var här och grundgödslade blev de helt nedringda sedan. Jag har en populär blogg i Boråsdisrtiktet, tvåa bland privatbloggarna och det blir nog  ännu mer läsare sedan gratistidningen Vi i villa hört av sig och vill tipsa om min blogg)

Nog om det. Det var fler rosor som blev helt stympade, tyckte jag först, men det är klart att en klängros inte alltid måste klä en hel vägg. Måste till luft och friska skott.

IMG_0767

Även moyesiirosen ser ynklig ut efter utrensning och vitbrokiga gamla kornellbusken också. Ja, ja men här kommer massor av perenner här sedan också.

The gardener kommer tillbaks. Här finns mycket att göra även om mycket blev gjort idag i kylan och småregnet.

DSCN7308

Tomma platser går ju att fylla tillfälligt med krukarrangemang också.

DSCN7306

Hoppas tulpanerna får stå ett tag längre nu med nya vädret.

DSCN7310

Själv har jag fixat de nyköpta höga krukorna mot gatan.

DSCN7277

DSCN7275

Glad Pingst Alla!

9 kommentarer

 1. Peter Söderberg

  14 maj, 2016 at 18:36

  Tack detsamma / Maja & Peter ???

 2. Vad synd på din stora Ghislane de Feligonde , men hoppas den kommer igen! Skönt att du fått tag i en expert som kan hjälpa dig nu när du inte kan själv, det måste vara frustrerande kan jag tänka! Men bäst att vara försiktig med höften!

  Krya på dig!
  Gunilla

  • lunasblogg

   14 maj, 2016 at 20:11

   Tack, men rosen kommer med nya fina skott nedtill. Det tar ett tag bara innan den blir lika stor som den ursprungliga. Jag tränar på tålamod och jag är ändå tacksam för det lilla jag kan göra.
   kram Luna

 3. Förstår att det kanske inte var så du ville ha det.. ..men jag tänker lyxigt. Skönt när någon hjälper till, fast jag gillar inte förvaltning som ett måste. Tråkigt med växter som frusit tillbaka men jag hoppas och tror att de kommer sig rätt snabbt sen.

  Kram, Carina

  • lunasblogg

   14 maj, 2016 at 20:19

   Nej, jag ser det inte som förvaltning utan ett utbyte av tankar och kunskap. Det handlar om prioritering just nu så att jag inte förlorar min älskade trädgård. Sedan kan jag lägga pengar på annat.
   Rosen kommer igen med kraft, fast gör en omstart precis som det känns för mig just nu.
   kram Luna

 4. Inte lätt att få tag på hjälp som man vill lämna över trädgården till. Man kan ju inte stå bredvid hela tiden. Ser jättefint ut hos dig som vanligt fast du inte varit där med din ömma vård.
  Du har helt rätt vad det gäller nässlorna. De gillar inte grus utan näringsrikt och gärna mullhaltigt. Kohagar, gamla gödselhögar, mark som varit uppodlad, pirathögar av trädgårdsavfall och liknande ställen. Själv odlar jag en rejäl rugge i en potatiskorg i en vild del av trädgården. Bra att ha när man inte har tid att springa och leta. Folk brukar reagera på detta, men skrattar bäst som skrattar sist.
  Ha det så gott
  /Anette

  • lunasblogg

   16 maj, 2016 at 11:44

   Tack Anette! Den här karln var väldigt hård med nyporna måste jag säga,men han kan sina saker också. I år får jag iallafall inte mycket rosor, men nästa år kanske.
   Vad bra tips om att odla nässlor i något gammalt. Det ska jag testa och skrattar inte för jag vet vilken känsla du har.
   Allt gott/
   Luna

 5. Så bra att du hittat en så bra trädgårdshjälp. Men tråkigt med din Ghislane de Feligonde, men det är ju tur att den kommer tillbaka. Jag minns alla vackra bilder du visat på den.

  Förstår att det är frustrerande att du inte kan böja dig och se hur växterna tar sig. Jag minns förra sommaren och hösten då jag inte kunde göra något pga mitt knä. Efter meniskoperation, cortisonspruta och sjukgymnastik kan jag dock stå på knä igen, även om jag måste ha en dyna under. Men det känns ändå bra med tanke på att jag fått besked att jag har rätt mycket artros i knäna. Men jag har ingen som helst värk och kan gå och springa obehindrat så jag kan inte klaga.

  Sommaren kom för ett kort ögonblick men nu är det riktigt kallt igen. Igår kväll så hade vi hård blåst och regn. Idag har vinden mojnat men regnet hänger i luften och temperaturen har inte nått upp till 10 grader. Vi får hoppas att det vänder till det bättre snart.

  Önskar dig en fin kommande vecka!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   16 maj, 2016 at 11:48

   Vad skönt att ditt knä fungerar igen och att du inte har ont alls. Jag har artros lite överallt även i fingrarna men konstigt nog känner jag nästan inte av fingrarna alls, däremot i rygg och höfter. Den vänstra som inte gått så långt börjar dock kännas mer nu med den nya belastningen av rehabilitering med kryckor. Alltid ska det vara något,men vårt humör är det inget fel på inte sant? Så duktig som du varit i vår.
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑