Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Äntligen en regnskur och halvårsrapport av höftledsbytet

Fred. 23 sept. 2016

Denna veckan har varit bra väder för trädgårdsarbete. Lagom temperatur, torrt och i stort sett vindstilla. Jag har gått  igenom lite varje eftermiddag, rensat och tagit tillvara, flyttat något litet här och där, satt vita allium. Jag är så glad att jag äntligen kommit  så långt efter höftledsbytet, fast det varit dubbelt så segt som jag trott. Jag städade garaget och mina förrådsskåp själv i veckan. Så skönt! Mannen är inte bra på sådant, fast vi hjälps åt med städningen inomhus.  Även om jag får ont i rygg och ben och inte kan jobba mer än 2-3 tim.  klarar jag fler tunga saker själv och jag känner inte protesen längre. Jag kan hoppa ned från cykeln kvickt om det behövs i trafiken. Bara jag inte sätter mig på huk, det kan jag aldrig mer göra. Jag ligger och kryper mest på alla fyra med knäskydd  i trädgården.

img_2598

Jag tränar stenhårt ett par gånger i veckan på gym och varje dag  hemma med sjukgymnastens program och på träningscykeln. Det är jätteviktigt, särskilt för mig som gått för länge på fälgarna och samtidigt har spinal artros. Kroppens muskler har lärt sig ett annat språk.

Min trädgård bryr sig inte om höstdagjämningen. Så här mycket knopp har pelargonerna i balkonglådorna nu igen. Ja, de får stå kvar. Blir det frost flyttar jag in dem mot väggen.

img_2577

Idag kom äntligen en regnskur på eftermiddagen. Min kopparlönn som glesades enligt japanskt stuk har äntligen den form jag vill ha. Skiktlik och bred i kronan.

img_2592

Samtliga ligusterhäckar blev också hårt intagna på sidorna i våras. I veckan rensade jag under.

img_2595

Ovanligt att se vattendroppar på bladen. Den här passionsblomman var en stickling för i år som började blomma sent, men om jag lyckas övervintra den som jag gjorde med mitt gamla monsterexemplar i många år,  har jag blommor tidigt nästa år på denna.

img_2567

Ha en bra helg!

önskar

Luna

 

0

8 kommentarer

 1. Här har det också kommit ett välsignat regn i dag. Man har nästan glömt hur det låter när det regnar. Åskade gjorde de också. Inte långt härifrån. Obehagligt när man sitter i ett torp ute i skogen utan åskledare.
  Vad skönt det låter att du börjar hämta dig efter operationen. Det tog tid, men jag hoppas du tycker det var värt det!
  En fortsatt fin helg önskar Eva Linnea

  • lunasblogg

   24 september, 2016 at 18:32

   En åsksmäll kom här också. Det var allt. Ja, operationen var nödvändig och värd besväret. Efter ett år kan man dock se slutresultatet. Kanske blir det en ryggoperation också. Eller så klarar det sig med träning.

   Ha det gott!
   Luna

 2. Härlig läsning! Även om det är segt så går det framåt. Träning är nog en förutsättning för man ska komma tillbaka från benbrott och andra ortopedskador. Men många slarvar, 90% säger sjukgymnasten.

  Regnbilderna har regnskogskänsla i sig 🙂

  Kram, Carina

 3. Hej Luna, skönt att höra att kroppen börjar lyda dig som den ska.
  Regnet blev hela 2 mm hos mig, sorgligt torrt är det, men underbart att vara ute i värmen.
  Det här hur man glesar ut en kopparlönn på japanskt vis får du återkomma till. Min är visserligen jätteliten och behöver växa till sig i många år till, men det vill jag veta mer om. Är inte så bevandrad i japanskt trädgårdskonst. Det går väl ut på att lyfta fram de vackra grenarna, gissar jag.
  Ligusterhäcken blev supersnygg, jag minns hur tilltufsad den blev i våras. En fin häck gör halva trädgården.
  Ha det bra i det fina vädret i helgen, vi har sommarvärme nu igen.
  Kram
  Marta

  • lunasblogg

   24 september, 2016 at 18:49

   Tack Marta! Nu var det inte jag som gallrade kopparlönnen, men proffset tog ner ett par av de strategiska mittersta grenarna ända från där kronan bryter. När jag gallrat har det inte blivit så radikalt gjort. Det är ett tungt jobb mer lämpat för en karl, fast för en med fingertoppskänsla och ögon för detaljer. Lite som att beskära ett äppleträd så att det ska vara enkelt att plocka ned frukten. Förr sa trädgårdsmästarna att man skulle kunna kasta en hatt genom kronan efter beskärning.
   Ha en fortsatt fin helg
   Kram Luna

 4. Är så glad för din skull att det, även om det har varit segt, ändå har gått framåt och att du nu mer kan styra själv över vad du vill göra i trädgården. Träna är så viktigt och om man gör det regelbundet blir det till slut lika självklart som tandborstning. 😉
  Din kopparlönn är så vacker och stammen lyser i regnet. Här har det inte kommit en droppe… Kan inte minnas att jag de 16 år vi bott här varit tvungen att vattna hela trädgården både försommar och höst. Ledsamt.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

 5. God söndag Luna! Så skönt att höra att det går framåt med höften även om det tagit tid. Du är verkligen duktig som håller i ditt träningsprogram. Jag tränar också mina artrosknän och jag har nästan ingen smärta alls längre. Dom är lite stela när jag kliver upp men det är allt.

  Bilden med regnet där man ser din kopparlönn är jättevacker. Den blev verkligen fin efter beskärningen. Och jag har tänkt på din ligusterhäck. Den såg ju så avskalad ut på försommaren men nu verkar den blivit jättetät och fin. Vi fick faktiskt lite regn (med betoning på lite) igår natt. Höstfärgerna har kommit tidigt här. Igår såg jag att många träd blivit både gula och röda och det beror troligen på att det varit så torrt. Här omkring brukar många träd vara gröna ända in i oktober.

  Önskar dig en fin söndag!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   25 september, 2016 at 10:39

   Tack! Fin söndag på dig också. Vad bra att du klarat dina knän så bra och kunnat göra så mycket måleriarbeten i sommar. Vilken höst vi har, soligt och nästan ingen vind. Just här är inte så torrt och gult än, men på bergig mager mark ser det ut som det brukar göra i södra Europa så här års.
   kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑