Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Året som gick

Tittar tillbaks på 2021’s blogginlägg denna förkylda trettondagsafton.

Förra året vid denna tid skrev jag i inlägget ’Balansera med färg 2021’ att året skulle bjuda på mycket vattenenergi (och det såg vi med alla översvämningar) Sjukdomar kom till norrlägen ( och så blev det iaf för maken som sover i norrläge på äldre dar). Otur i Sydöst – nja det skulle vara att nästan alla rosor strök med där och att krokusen där var så sena, att rådjuren åt upp så många tulpaner, att grönsakerna inte blev så bra, att jag sådde för tidigt m.m.

Men med trollhasseln kom ändå ljuset fint och väldigt tidigt, även om det blev bakslag. Och solnedgångarna var fantastiska i kylan.

Enligt prognosen skulle vi få jobba mer med jorden och vi skulle få behov av odling, värme, natur, mycket gröna höga växter och att göra roliga saker utöver bekvämlighetszonen under 2021.

Så många roliga dagsturer har jag aldrig gjort innan som under 2021, fast maken orkade tyvärr inte vara med.

Vi hade dock en tveksamhet och avvaktan särskilt i början inför 2021, men alla ville så mycket.

Vintern: Efter en längre tids blöta kom vintern för att stanna och frysa till is och alla människor träffades på sjön för det var mycket länge sedan isen legat så tjock och så länge. De sedan tidigare upplurade vårlökarna fick vi inte se igen på länge här.

Tyvärr kom nya cancerbesked för maken och hela tjocktarmen opererades bort. Denna gång blev han kvar länge på sjukhuset p g a komplikationer.

Våren var sen… men jag hade god tid att vårbruka utan stress. Det var mycket kirskål och annat att rensa.

På försommaren var det full fart på växtligheten…

och på sommaren blommade det som aldrig förr bland frösådder, perenner och köpeblommor och vi fick vår andra covid spruta.

Till midsommarhelgen kunde man läsa om mig i Expressens Leva och Bo.

I samma veva blev min man sjuk igen i hög feber med infektion på levern.

Senare på sommaren började dock slagregnen och översvämningarna

Men september blev en bra månad och pandemirestriktionerna började släppa. Jag hade fullt upp med mitt sociala liv. Vi fick också nedklippt många överväxta träd för växtkraften hade varit stor. Här min Acer Griseum som togs ned 1/3 del samt gallrades ur på japanskt sätt. Detta var den enda renovering som gjorts 2021 förutom lite i badrummet inomhus.

Senare på hösten såg den ut så här…

Tyvärr fick min man proppar på båda lungorna och lades in igen för undersökning, vilket gjorde att en ny orolig tid började med förhöjd prostata och magnetröntgen som visade ett par otäcka saker som bara har utretts till hälften än.

1 december kom första snön i massor, restriktionerna blev snävare igen och inte blev det så många julmarknader som jag hoppats på. Jobbig månad förutom att jag hade tid att julpynta i lugn och ro och gå på ett par julfester som faktiskt gick att genomföra.

Julen och nyåret blev dock mysig och denna veckan fick vi ett bra besked, att det man sett växa bakom bröstbenet bara var en ofarlig cysta. Och de sista dagarna har han mått så mycket bättre. Nu väntar vi bara till den 20 jan. då en mindre operation för vävnadsprov ska göras ang. prostatan. eftersom det är enda sättet för honom att få undersökt.

I stort sett stämde Feng Shui prognoserna för 2021 in bra.

Och med detta önskar jag alla en trevlig trettondag. Nu ska jag duka upp en god supé och rosa champagne.

Luna

12+

4 kommentarer

 1. Vilka vackra bilder du valt i din tillbakablick på året som gick Luna. Otroligt vackra rhododendron. Och allium, cosmos och annat fint. Din Acer Griseum blev väldigt fin efter klippningen. Och vilka glödande höstfärger den har.
  Men det bästa var ändå när jag kom till slutet och fick läsa att ni äntligen fått ett positivt besked och att maken nu mår mycket bättre. Och den sista bilden över ett vackert vinterlandskap … njutbar!

  Kram och en fin Trettondag till dig och maken!
  Anita

  • lunasblogg

   7 januari, 2022 at 19:06

   Tack Anita! Så snällt att du orkar kommentera här än, fast jag ligger lågt med att kommentera själv. Detta inlägg var egentligen ingen krönika utan ett snabbt svep utifrån bilder jag hittade. Jag har egentligen inte fotat så mycket som jag brukar göra och dessutom såg jag sedan att inlägget verkade nog för privat och negativt, men så klart fanns det mycket positivt också. Det blommade som aldrig förr och fanns otroligt mycket bär och det var lagom varmt och inte för torrt heller. Det kunde jag ha visat mer bilder ifrån.
   Fast vintern nu är förstås väldigt fin att fota den också.
   varma kramar/
   Luna

 2. Jag har gått igenom samma som du med make som var sjuk i cancer. Jag tror få förstå hur utmanade det är att stå bredvid med all oro man själv bär på samtidigt som man har huvudansvaret för all markservice och ska stötta den som är sjuk. Trädgården är ett bra ställe att hämta ork på dör där växer och frodas saker och minsta lilla blomma gör att man blir varm inombords. Det är nåt särskilt att känna jorden mellan fingrarna. Skönt att saker och ting ändå verkar bättre. All kärlek och styrka till dig och din man!

  • lunasblogg

   7 januari, 2022 at 18:53

   Tack för din medkännande och varma kommentar Lisa. Så är det. Har man aldrig varit sjuksköterska förr så blir man det nu. Vissa kanske tycker man är egoistisk som ibland är ute på utflykter och träffar folk själv, men faktum är att det är det som gör att man orkar med hans fysiska – och mentala status. Humör, ork och sinnesskärpning ändras lika fort som vinden vänder. Nu på vintern när trädgården ligger under snö saknar man den biten mycket. Då är blommorna inomhus desto viktigare.
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑