Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Årets nyheter

Torsd. 4 febr. 2016

Ingenting är egentligen nytt under solen…….

Inte årets perenn 2016………….

Hylotelephium cauticola

images

………..denna lilla  kuddbildande rödvioletta Sedum har vi sett förut, men kanske vi får se mer av den i år som kantväxt på torra platser. Och torrt blir det nog. Den lyser upp fint i augusti -september. Den ska jag köpa mer av.

I frökatalogerna hittar vi l’agretto på första plats bland nymodigheterna. Den är visserligen ny som frö här i Sverige, men jag har haft den förut eftersom jag köpt mycket fröer i Italien tidigare. En läcker grönsak som påminner om spenat, sparris och havsvatten. Inte så lättodlad och långvarig dock, enligt mig. Jag nöjer mig med ruccola.1105Sallatsbasilika  Mammoth med sina jätteblad är inte heller ny, jag hade den  förra året, men som sommaren blev förra året var den så där. I år tror jag mer på den.

3372

Vad gäller buskar och träd frågade jag min plantskola om vad de tyckte var årets nyhet 2016. Egentligen inget som inte funnits tidigare, sa de. Frukt och bär kommer dock fortfarande att vara stort och gärna lite udda sorter.

Bland bär tex kommer vi säkert se mer av sorter som Bocktörne Gojibär Lycium barbarium

blåhallon, salmbär Rubus caesius,  

sötrönnbär,  Sorbus aucuparia stora ätliga rönnbär

Jostabär Ribes nigrum x uva crispa mellanting mellan krusbär och svarta vinbär

Saskatoontar, Amelanchier alnifolia, ätliga häggmispelbär

rosa, vita, gröna, gulgröna vinbär förutom de röda och svarta

Fjärilsranka Schisandra chilensis klätterväxt och medicinalväxt med rosa blommor och bär (som de fem smakernas i Feng Shui.) Ska egentligen vara en hon och hanplanta men lär finnas som självfertil också, men då blir det färre bär. Bra även som krukväxt inomhus. Frö finns att köpa hos Impecta, men lite joxig att lyckas med vad jag förstår. År det någon som har erfarenhet av den? Den med ljusgula blommor vet jag är lättare.

3421

För övrigt får jag se hur det har gått för mitt Pampasgräs och min Kärrek och lite annat jag satte i höstas (Inatt var det 10 minusgrader igen)

Kanske jag köper ett blåhallon i år. De är så goda. Får se.

Vill du läsa mer om årets nyheter  gå in hos Bland rosor och bladlöss.

Trevlig helg

Luna

 

 

 

 

0

15 kommentarer

 1. Fjärilsranka var en nyhet för mig, den får jag titta närmare på. Och hittar jag en vinbärsbuske med annan färg än vit, röd eller svart blir det säkert köp.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina ( som håller tummarna att kärreken ned flera klarar vintern bra)

 2. Håller tummarna för dina nysatta! De är förhoppningsvis tåligare än vintern. Nej det är väl inte så mycket som är nytt på riktigt för trädgården. Men det var en spännande och inspirerande bärlista som jag ska tänka på… För ätligt är extra kul.

  Kram, Carina

 3. Spennende bær du skriver om. Er alle de herdige i Sverige?
  Det var kaldt her også i natt. Vinteren er ikke over ennå.
  Håper det har gått bra med dine stauder i vinter.

  Llem, Marit

  • lunasblogg

   6 februari, 2016 at 10:18

   Ja mer eller mindre. Gojibär liksom fjärilsranka passar bäst till kruka som tas in för vinterförvaring, men det kan även gå i zon 1-2, blåhallon, salmbär, växer vilt på Gotland så den vill ha kalkrik jord. Av de udda vinbärsorterna är den rosa mest känslig men klarar kanske zon 1-3 i skyddat läge. Jostabär kan ta flera år innan det blir bär, smaken lär dock var så där.
   /Luna

 4. … men Sedum’en er jo riktig søt.
  Nye bærbusker er kanskje også verd å prøve?

 5. Så många fina nyheter för mig du visar. Spännande att se om dina nyheter växer bra i sommar
  Ha det gott i helgen
  Kram Meta

 6. Jag läser med spänning, upptäckarglädje. Här finns mer att lära, veta, känna, smaka… odla. Vad får plats i min lilla trädgård? Här ska jag kolla vidare, försöka tänja gränserna…
  Tack för inspiration!
  Allt gott!
  /Katarina

 7. Du bjuder på många nyheter, blåhallon låter spännande.
  Ha en riktigt fin helg!

 8. många fina nyheter 🙂 Fjärilsranka har jag frösått i år återkommer om jag lyckas:)
  Jag önskar dig en underbar helg!!

 9. Vika härliga nyheter och säkert goda också.

  Trevlig helg

 10. Många nyheter. Det förvånar mig inte att frukt och bär är inne. Det där med ätbart blir mer och mer populärt att odla. Ser att du har pampasgräs. Det tänkte jag skicka efter frön på men det blev inte av. När jag började tänka efter så hade jag ingen bra plats i trädgården. Men, det kan bli ett annat år. Spännande att se hur det gått med ditt. Fjärilsranka Schisandra chilensis verkar väldigt spännande.

  Önskar dig en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

 11. Tack för några ätliga tips/nyheter! Här kommer säkert några nya bär att planteras, den tanken har grott ett tag nu.
  Ha en skön söndag!

 12. Ja, l,agretton är nog inte så lättodlad. Hade tänkt prova den förra året men kom inte till skott med fröinköpen och lika så gott var nog det med tanke på hur dåliga odlingsbetingelserna var i våras. Vad jag hört så får inte fröerna vara äldre än tre till max sex månader om de ska gro. Gojibär och blåhallon låter spännande och att vita vinbär blir mer populärt är ju roligt för det är verkligen gott. Har tyvärr ingen erfarenhet av fjärilsranka.
  Önskar ny fin vecka! Anna-Karin

 13. Åh, den lilla sedumen skulle passa super i min torra rabatt på baksidan. Ska absolut skaffa den i år. Skön kväll!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑