Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Årets trädgårdsplaner – Feng Shui 2015

Torsdag 15 jan. 2015

jag är kanske inte rätt person att skriva om egna spännande projekt, för jag har nämligen inga större planer i år förutom förbättring och utökande av odlingsbänkar. Nödvändig målning och uppfräschning av byggnader räknas inte hit.  I höstas förberedde jag mig (trots ösregn)  genom att göra en del förändringar i trädgården med ny fontän åt norr och utbyte av växter i trädgården lite här och var. Det ska bli intressant att se hur det ter sig på våren, kanske jag behöver justera något där.

vttenarrnatt

 

DÄREMOT ska jag berätta lite om det nya året enligt Feng Shui,  om vilka energier som blir rådande, var man ska undvika att gräva i år och när det är bäst att starta nya projekt.

Den 19 febr. övergår 2014 från Hästens år till Fårets (eller Getens,  med samma betydelse) enligt Feng Shui.

far

Det betyder ett lugnare och mer balanserat år än de två föregående och nu kommer familjebanden och romantiken  i första hand. Vi sänker ambitionsnivån, för vissa av oss är det klokare att ligga lågt, att välja en enklare lösning och inte driva på lika hårt som förra året. Ska vi starta nya projekt, dvs anläggning och byggkonstruktioner är det bäst att vänta till andra hälften av året, då blommar kreativiteten och vi får bättre flyt råder Feng Shui. Belöningen kommer i slutet av året.

Vi kommer inte heller se så mycket av extremväder i år. Så lång trädgårdssäsong som vi hade förra året är inte troligt att vi får.  Det blir också allmänt sett mindre aggressivitet och oro i världen. Kvinnor i maktställning och politik kommer fortfarande att vara starka dock.

majrabatt2

 

mledare

Hur året blir för dig beror på vilket djurår du är född. Alla bör vi dock tänka positivt och lägga band på vårt humör i hemmet, samt jobba på ett bra självförtroende och sunt leverne. Centrala delar som husets hall och trädgårdens centrum och sittplatser vinner på att hållas lugna, städade, upplysta och inredda med varma färger.  Rött i kläder, mattor, kuddar, gardiner, detaljer, balanserar i år allt det gröna, liksom guldiga nyanser gör.

englander3

matta

I år balanserar alla 5 elementen varann , trä,  eld, jord, och metall, vatten. Trä är det starkaste (strong Yin Wood som betyder mörkgrönt och skog) och vatten blir det svagaste. Trä, ger bra tillväxt och grönska, det kan dock försvaga jordkraften första halvan av året. Trädgården gynnas av rejäl jordförbättring till våren. Stormar kan ställa till förödelse i naturen,  vilket vi redan sett prov på.

gronavaxter

De väderstreck som får bäst tur är Norr, Nordöst och Öst. Det bådar gott för vårt nordiska land. Feng Shui avråder dock för att gräva, ta ned träd och bygga i Centrum av trädgården, i Västra hörnet eller mot Sydväst. Östliga lägen mår bra av förstärkning från vatten i form av dammar och vattenarrangemang.

För er som är intresserade av Feng Shuis prognoser återkommer jag med mer tips inför 2015 senare.

Trevlig helg!

Luna

 

 

 

0

7 kommentarer

 1. Låter som en bra prognos. Skulle känna mig mycket nöjd om den stämmer.
  Allt gott
  Anette

 2. Det där med mindre av oro och aggressivitet i världen hoppas jag verkligen på liksom mindre extremväder, stormar, skogsbränder och översvämningar får gärna hålla sig borta. Driver man upp växter från frö är det ju svårt att vänta men … resultatet av mina planerade projekt kommer inte att visa sig förrän i slutet av sommaren och då i form av varma nyanser.

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anita

  • lunasblogg

   16 januari, 2015 at 15:42

   Nu har jag gjort en korrigering och tagit bort länken till Blooming Friday om du undrar. Detta för att det inte dykt upp en ny än. Då ändrade jag vissa formuleringar i texten också. Det jag skrev om att vi skulle ligga lågt gäller förstås inte naturens gång i trädgården, om frösådder och sådant man brukar göra, utan om de riktigt stora grävprojekten.
   ha en riktigt bra helg!
   Luna

 3. Låter klockrent för mig i år. Ser fram emot ett lugnare år på alla plan.
  Kram Kristina

 4. Det är alltid intressant att läsa om feng-shui på din blogg. Jag får se hur mycket jag kan använda idéerna och energierna i mitt nya hem och min nya trädgård. Det är en hel del som är ”givet”, mest ute i trädgården, men jag har börjat ”möblera om” så vi får se hur det slutar. Dammen ligger tex söder om huset, och jag skulle vilja ha den norrut. Hur skulle man kunna göra då?
  Ha det gott!
  /Eva Linnea

  • lunasblogg

   18 januari, 2015 at 15:03

   Linnea, du ska inte göra något åt dammen i söder i år iallafall! Normalt är visserligen söder det minst lämpliga väderstrecket för stora dammar, på grund av uttorkningsrisk, sunkigt vatten (för att jorden suger åt sig mycket vattnet där) Att ha sin rekreationsplats intill en damm eller swimmingpool i direkt södersol är också bländande och förstärker solskador på huden om det inte finns skärmväggar eller träd som ger varierad skugga. Men med träden blir det mer nedfallna löv i dammen. Så det är mycket att tänka på.
   Men i år väntas vattenkraften bli svagare, så då kan du avvakta tills du vet hur du vill ha det med din damm. Bäst läge för dammar brukar vara de östliga och sydvästliga. I norr passar alltid de små vattenarrangemangen med rörligt fint vattenljud bättre, ( typ bäckflöden eller fontäner), för norrläge är i sig ett fuktigt väderstreck som symboliserar vatten och vinter, men det kan bli för bra med den varan annars. Huvudsaken är dock att du gör vad du känner för och som passar in i den lantliga stilen på er gård.
   Lycka till
   Luna

 5. Hm. Kanskje der er lurt at jeg ikke har så store hageprosjekter på planen da?
  Har seriøst behov for å få oversikt over hva jeg har før jeg pøser på med mere, og fullføre de vedlikeholdstingene det haster mest med.
  Ha en fin uke 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑