Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Årskrönika del 2

Torsd. 28 dec. 2017

Här kommer i rask takt bilder från andra halvan av 2017. Första delen visade jag igår onsd.

Juli:

Då var det blandat väder och inte så många riktigt fina dagar, men det blev trots det många utflykter och besöksträdgårdar. Hemma kunde jag skörda grönsaker,  trots  minimala ytor för odling. Det kom att bli ett bra kålår utan svåra angrepp eller mat åt fyrbenta.

Hade köpt på mig  fler klematis i år, alla växte till sig  och de blommade länge. Rosorna var fina  (hade även köpt en del nya sorterar) men överlag var 2016 ett bättre rosenår ändå, men man ska inte klaga. Gräsmattan var fin hela trädgårdssäsongen i stort sett på grund av det myckna regnandet.

i slutet av månaden byggde vi om köksaltanen till en smal variant av amerikansk veranda

Därefter blev det torka ett tag och jag fick vänta med att göra klart utanför nya verandan. Det var inte många kvällar som var torra och sköna för att sitta ute sent.

Augusti:

En favoritmånad som bjöd på skönt väder och slappardagar i trädgården. Gillar doften av liljor och de var verkligen fina i år utan liljebaggar, även dahliorna var tacksamma. Så började jag med instagram, något som jag aldrig skulle göra tidigare…hi,hi

September:

Blev en bra månad med flyt och färdigställande fast det regnade våldsamt och ofta, så man fick utnyttja de fina stunderna. Gjorde klart vid köksverandan.

Jag orkade hålla trädgården ganska snygg ( till skillnad mot förra året då jag fick en ny höftled) och har fått förfrågningar på öppen trädgård och reportage för nästa år. Vi får väl se hur det går med det… Min man tycker inte om det.

Oktober:

Naturen förändrades sakta, första lilla frosten den 19 okt. De röda färgerna blev inte så intensiva, däremot de gula.November:

Mycket dimma och högt vattenstånd,  Kopparlönnen är den sista med höstskruden kvar varje år, små stunder i trädgården, satte de sista tulpanerna, beskar min gamla thuja på japanskt vis. Hybridkejsarolvonet blommar som aldrig förr trots vissa kalla nätter.

dagar som lyste opp blev extra underbara

 

December:

tvådagarsnö, rimfrost, pudersnö, grön vinter,  mörker ute allt  om vartannat. Julen står för dörren. Någon dag blev helt vindstilla.

och än finns det kål fast utan rimfrost

och så kom då glada julen….

 

Detta var ett blandat hopkok av årets bilder, lika ombytliga som vädret.

Ha ett Gott Slut på 2017!

Luna

0

9 kommentarer

 1. Peter Söderberg

  28 december, 2017 at 18:51

  Underbara bilder och trevlig läsning. Gott Nytt År till hela familjen Ek från Majan & Peter ✨🥂🍾

 2. Tipptoppträdgård som säkert många besökare skulle uppskatta. Tack för allt fint du visat under året både här och på insta.
  Gott nytt 2018
  /Anette

 3. Fin avslutning på 2017 som du ställt samman. Varje år känns speciellt när väder och växter varierar.

  Gott slut och Gott Nytt 2018! Kram, Carina

 4. Nu har jag läst båda delar i din årskrönika Luna. Jag kände igen mycket från dina inlägg. Log lite när jag läste ditt fyndiga uttryck om att mars var en beige månad och illustrerade det med säckväv över buxbomen. Och den fina bilden på Snoddas bland blommorna. Frid över hans minne. Och så dina fantastiska bilder på dimman över sjön och guldet över sjön. Verandan minns jag. Var på promenad i ett villaområde här om dagen och såg då en typisk amerikansk veranda. Då tänkte jag på dig. Så skönt också att du nu kan jobba i din trädgård igen. Att höften läkt så fint. Då får vi se hur det blir nästa år då, om det blir öppen trädgård hos dig.

  Nu vill jag avsluta genom att önska dig ett Gott Slut på 2017 och ett Gott Nytt 2018!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   30 december, 2017 at 13:12

   Tack för att du läser mina inlägg och dessutom kommer ihåg. Ja, det går okey med höften men tyvärr har jag mycket artros i ryggen, så jag kan inte jobba så som jag gjort förut, men det är jätteroligt med trädgården och jag vill så mycket.
   Önskar dig också ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År!
   Kram Luna

 5. Det blev mycket vackert även den andra delen av förra året hos er. Er nya veranda är ju bara så fiiiiin.
  God fortsättning på 2018!
  /Eva Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑