Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Att börja om från början ….

Fred. 3 febr. 2017

Börja om  fick jag göra med detta inlägget som försvann och nu är det långt…..

Förr hade vi en ordinär 70-talsträdgård med raka linjer, dansk sjösten som satt sig snett, mycket vintergrönt och ekonomisnåla rabattlösningar. Allting var platt och rektangulärt utom tomten som är en lite spetsig hörntomt med hård vind från nordan längs vägen. Gräsmattan sluttade in mot huset på insidan och var ojämn. Buskar här och där i gräset. Kullerstenen innanför de taniga rosorna var igenväxt med grästuvor och där var torrt och omöjligt att rensa. Cypresserna på var sida om huvudingången var enorma och passade inte längre till huset. Ja, det var vi ett nötskal. Trädgården hade låg prioritet för vi var borta mycket, mannen flög över hela världen och på ledigheten var vi i Italien eller i fritidshuset i Arild.

Nu är det tyvärr så att jag inte har några bra bilder att jämföra med för allt ligger på dia från den tiden, men här ser du lite.

Nu

Så hände en bagatellartad grej. I en storm vars namn jag glömt blåste vårt långa plank ned som förband huset med garaget och som var jätteviktigt för att vi skulle ha någon som helst privacy och innergård. Då var vi tvungna att tänka till. Bygg inte ett så långt plank igen utan bygg i vinkel, sa snickaren. Och med det ena följde det andra. Ingenting passade ihop  och så  bra det vore  att få utbytt jorden i djupbäddarna tänkte jag. Nu ska hela skiten bort och så blev det. och med det kom jag in på en ny yrkesbana och en ny livstil. Mycket jobb på olika plan, men vet du vad? Jag ångrar mig inte.

Hur blev det då?

Jo, vi har varit belåtna med tanke på utgångsläget, fast nog har jag presterat bättre till andra efter denna ritning, då jag fått mer fria tyglar. De breda gångarna med plats för barnvagn, skottkärror och rullator är  kanonbra. Likaså buxbomkloten i tripp, trapp, trull former.

Innergården med sin skyddade och förbättrade växtzon har också varit mysig, men övre däck och det lägre sunken garden börjar bli för litet nu och kanske vi vill ha mer kvällsljus här, eftersom den andra middagsplatsen störs av vägen som efter nybyggnation på  området blivit allt mer störande.

Skulle jag börja om med den här tomten igen,  skulle det bli ungefär detsamma utom några ändringar efter nya behov. Den förra uteplatsen vid odlingsplatån består nu bara av en året runt soffa och fler pallkragar sedan den gamla häggmispelhäcken togs ner, fast det är mycket soligare från tidigt till sen em.nu.  (Jag ’hade’ alltså lämnat några surkarter vid storrenoveringen.)

Jag vill dock inte gräva fler rabatter för vi behöver en hel gräsyta  för barnbarnen och jag är noga med balansen. Det blir inte heller ett växthus har vi bestämt. Ska jag ha något ska det vara ett orangeri.

Ett frågetecken är dock den raka gavelsidan nederst på ritningen. Där finns en halvt inbyggd altan från köket som skulle byggts om i många år och det har inte blivit gjort. Utanför är en rabatt med gammal dålig jord med en massa kirskål , också en surkart.

Vackert med bara vita flox förstås, men jag vill inte ha en så rak gångstig där utan att det händer något mer och intressantare. Nu vill inte mannen satsa så mycket på denna altansida eftersom den ligger nära vägen, men något måste göras här för denna altan är dålig.

Då vill han istället satsa på en större och mer sammanhängande sittplats på insidan. I så fall skulle vi ta bort ’the sunken garden’, ( den låga  runda tegelrundeln i anslutning till trädäck och plank) och göra en större  uteplats längs planket för det upphöjda trädäcket intill huset börjar bli för litet .

Mannen vill att vi bygger ut altanen längs planket och tar bort Rönnsumaken. Ja detta lilla fina träd börjar ta mycket sol.  Men jag är kluven. Har verkligen gillat denna intima del för sol och skugga, dekorbelysning och blommor strax inpå, men sedan de stora klängrosorna blev dåliga och togs bort ser planket  högt ut. Varför det byggdes högt var just för att passa  det nya  trädäcket. Eftersom halva sittplatsen är hög vill vi slippa insyn från högre belägna villor bakom. Få se om vi gör några ändringar här.

Vilka var misstagen jag gjort i trädgården. Jag har av övermod ibland försökt med både robinia, blåregn, pampasgräs, blå hortensia och annat kinkigt och fått ge mig , men det var på lek. Strukturen är viktigare att planera för den består. Jag hade också gärna haft låga buxbomskanter som infattningshäckar, ett orangeri, ett med vindruvor inklätt pergolatak men jag inser merarbetet och att jag  själv inte orkar som förut. Svårt att jobba med krycka. Jag måste tänka praktiskt. Att börja om igen med en trädgård är inte heller aktuellt, om det inte vore att inreda en solig terass i Italien förstås. Då skulle jag nog orka.

Trevlig helg alla!

och läs gärna mer hos andra  på temat ’Om jag fick börja om från början’ hos Blooming Friday

 

 

 

 

0

24 kommentarer

 1. Undrar när på resan man lär sig tänka efter före? Kanske när man gjort något strukturmässigt misstag? Jag känner också att strukturen är viktig och tillgängligheten. Att testa ett och annat medveten om att det kan både brista och bära är viktigt när jag håller på. Men att tänka till så jag enkelt kan ha jord-, grus- och andra högar lättillgängliga utom synhåll, krukor och allt det där praktiska – det blir viktigare och viktigare känner jag.

  Kul att se några gamla bilder från trädgåden 🙂

  Kram, Carina

  • Ja, ju äldre man blir desto mer praktiskt vill man ha det. Slippa gå en massa extrasteg.
   Om jag hitta fler gamla bilder ska jag visa dem sedan.
   Kram Luna

 2. Väldigt trevlig trädgårdsstruktur – håller verkligen än!
  Hälsningar Elin

 3. Så fin hage du har! Steinbelegget i hagen din er veldig fint. Tabber er det ganske vanlig å gjøre i hagen. Jeg har prøvd meg på blåregn jeg også. Det gikk ikke bra 😉

  God helg!

 4. Jag har nog sagt det förut, du har en underbar trädgård, och vore jag som du skulle jag inte ha velat haft någonting annorlunda!

  Trevlig helg !
  Kram Gunilla

 5. Underbar trädgård du skapat! Gillar alla mjukt böjda linjer!
  Nu kan vi ta varandra i hand du och jag – har också drabbats av höftproglem, i mitt fall ischias, inte roligt, jag garanterar!
  Trevlig helg!/Laila

 6. Tack Laila! Det var tråkigt att höra. Tidigare och strax efter operationen hade jag ischias i bägge benen, så jag vet hur det är. Ryggen och höften är inte starkt på mig än så det ligger latent under och lurar. Träning är det bästa botemedlet. Vintern är alltid tuff för oss som har ont.
  Krya på dig önskar jag
  Kram Luna

 7. Du har huvudet fullt av planer och jag som tycker du har det så fint och stukturerat, men man vill förstås anpassa sig efter behoven.
  Trevlig helg
  /Anette

  • lunasblogg

   3 februari, 2017 at 22:06

   Tack, jag har egentligen inte så mycket planer för oss numera men om jag måste ändra kommer jag på lösningar som vi alla gör.
   trevlig helg till dig också

 8. Kul och intressant att läsa om hur du började om från början. Jag tycker mycket om er trädgård och hur den ser ut, inte minst att du har många vrår och slingrande gångar. Spelar ingen roll hur fina växterna är om allt syns på en gång g och alla linjer är spikraka. Inte för mig i alla fall. 🙂
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   3 februari, 2017 at 22:08

   Tack Kristina. Jag tycker inte heller att växter kommer till sin rätt då allt är spikrakt.
   kram Luna

 9. Her har du jo allerede forvandlet en kjedelig 70-tallshage til en veldesignet og praktisk plass for både avslapning, nytte og lek. Noen endringer og drømmermå man jo pusle med…

  • lunasblogg

   4 februari, 2017 at 14:49

   Tack, ja man vill alltid ha något att pussla med.( gillar ordet pusle och nu ser jag varifrån det kommer)……

 10. Mycket härliga sittplatser du har skapat i din fina trädgård! Trevlig helg! /Charlotte

  • lunasblogg

   4 februari, 2017 at 14:54

   Tack, ja, sittplatserna fungerar som hållpunkter i sammanhanget.
   Trevlig helg/Luna

 11. Tack för inblicken i familjens och trädgårdens historia. Den visar också att resan är viktigast och att man aldrig blir färdig, tack oh lov.
  Trevlig helg
  Marta

  • lunasblogg

   4 februari, 2017 at 15:04

   Ja, det blev en viktig resa för mig som vi inte vill vara förutan. Och färdig blir man ju aldrig för tiden är föränderlig, men det är bra att ha en stabil bas, liksom huset och dess struktur. Att vi möblerar om och pyntar förändrar inte saken.
   Trevlig helg/Luna

 12. Tycker ni lyckats bra med att få en fantastisk trädgård. Kul att se de gamla bilderna och jämföra med hur det ser ut idag. Riktigt fint.
  Trevlig helg!
  Marika

  • lunasblogg

   4 februari, 2017 at 15:07

   Tack Marika! Tyvärr hade jag inte så många bilder,men jag har en skiss jag gjort efteråt på formspråket som var tidigare.
   Trevlig helg/ Luna

 13. Vilket härligt inlägg Luna! Och tänk att ett nedblåst plank gjorde att du bytte yrkesbana. Ja, inget ont som inte har något gott med sig heter det ju. Har alltid fascinerats av din trädgård. Strukturen, de vackra gångarna, växtvalen. Och den är vacker genom alla årstider. Tack för intressant läsning!

  Önskar dig en skön söndag!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Vad glad jag blir en sådan här snöig morgon. Var och en av oss fokuserar ju på olika intresseområden.
   Önskar dig också en fin dag. Här blir det städ och teater ikväll.

   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑