Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Att förbereda trädgården för vintern

Fred. 26 okt. 2018

Nu är trädgårdssäsongen  över och jag kommer att sakna den, framförallt gratismotionen,  den friska luften och det själsliga att sticka fingrarna i jorden.  Nu på fredagen är det snöblandat regn, fortsatt hårda och kalla vindar som det varit hela veckan. Men man får ändå vara glad för solskenet  de senaste dagarna.


Som jag skrev förra veckan kände jag mig ganska färdig med höstsysslorna i trädgården redan då, men träden var inte helt avlövade,  så räfsandet återstod. Nu har det hänt lite mer sedan dess, men inte fullt ut.  Har dock täckt en del i landen och tagit  in mer känsligt som kan ta skada av vintern.

Ikväll fredag 26 okt. är det snöblandat och ruggigt ute.

Satte ut de 4 dubbla  tidlöselökar ’Waterlily’ jag fyndade  på mitt favoritställe Lasses blommor i Olsfors tidigare ( 4 st för 10 kr) Det är de du ser i rosenplistermattan.  Altangolvet ser tomt ut nu, men jag kanske pimpar mer inför allhelgonahelgen.

Har köpt ett par nya barrväxter på 70% rea för att ha i utekrukor i vinter. Nästa år kan jag leka  beskärning med dem om jag vill.

Det jag också gjort nu är att gräva ned alla rosor i kruka + buskbjörnbäret ( dessa som jag tog upp tidigare p g a att de kinkade) Nu får de stå och gotta sig i kökslandet, dock inte i pallkragarna för de vill jag komma åt för odling tidigt i vår) Flyttade också dit lite mer smultron.

utslagna rosor fick komma in. Skönt att det är vintertid på söndag, det blir lite ljusare på morgonen i a f ett tag

I kanten på terasslandet har jag satt vitlök ,  men var för snål att ta av eget utmärkt utsäde så jag köpte Messidor som är en pålitlig sort och ger fin utdelning.

Och så här ser det lilla trädgårdslandet ut nu i det höstliga släpljuset innan snön  med ett tjockt täcke av löv ovanpå och kompost under.

Sov gott!

Och detta inlägg är som vanligt länkat till Trädgårdsfägring som denna vecka 44 har temat ’Att förbereda trädgården inför vintern’. Mer kan du läsa hos andra.  Jag har som sagt varit ute i god tid i år och satt alla lökar, rensat ogräs,  kupat rosor, delat växter, tvättat krukor, slängt skräp och sommarblommor, burit och tömt,  städat  och stuvat in i förråd……i lugn och ro … ganska skönt att ha en bekväm nivå på trädgård

….MEN den präktigheten orkar du säkert inte läsa om här, och  det var i år det. Nästa vet vi inte.

Ha en fin helg alla!

Luna

0

4 kommentarer

 1. Lite finns det alltid att pyssla hur det än är, men du verkar redo för att njuta av trädgården från insidan huset. Tänkte också försöka få ner vitlöken denna veckan, ta in agave och avveckla jordgubbarna i växthuset.
  Ha det så gott
  /Anette

 2. Härlig känsla att få gjort det viktigaste i tid 🙂 Jag märkte stor skillnad på de dryga 10 dar jag var borta, det gick från härlig färgrik höst till lite mer nedtonad normal höst.

  Kram, Carina

 3. Vilken vacker trädgård du har. Jag blev verkligen sugen på att leta barrväxter för vinterkrukor nu. Har en tom altan som skulle behöva lite grönt inför vintern. Tack för idén och ha en fin helg. /Lotta

 4. Så skönt att ha en lugn höst och vara klar i tid! 🙂 Har lite kvar här, men ligger i fas utifrån vädret så det är ok.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑