Onsdag 16 september 2015
Klipper man inte i sin trädgård växer det snart igen och det blir mörkt och sunkigt, särskilt om man har en liten trädgård. Då märks det än mer. Det ger inte bra Feng Shui energi. Lagom är alltid bäst, även vad gäller träd och buskage. I år har det verkligen växt. Det är ett grönt år och här finns knappast ett gult löv än.
Du som brukar läsa min blogg kommer kanske ihåg att vi satte en Ullungrönn förra hösten på den plats där det tidigare stod ett Alpvide. Det nysatta trädet har jag inte skrivit om alls i år. Varför då? Jo för att Rönnen aldrig tog sig , så det var inte meningen att ha ett stort träd här. Ibland förhastar man sig, men efter förra sommarens intensiva hetta tänkte jag annorlunda. Det hade varit frost på plantskolan natten innan trädet kom hit och det såg så här trist ut. Min magkänsla sa att Ullungrönnen inte mådde bra. Den åsikten delades inte helt.
Hur som helst så fick vi avvakta hela denna sommar innan plantskolan kom och grävde upp trädet och så skedde först igår. Vi vill dock inte ha ett nytt träd här utan funderar stället på en flaggstång, så då blev det pengar tillgodo, vilket vi utnyttjade till trädgårdstjänster som att få klippt en del större träd och buskar .
(Där jorden syns stod trädet.)
Igår var trädgården hos frisören, jag menar frisören kom hit.
Först togs den klumpiga syrenhäcken vid garageinfarten ned ordentligt både på höjden och bredden.
Nu kommer visserligen soptunnan att ses bättre ett tag, som ska stå på plattan, men vi passade också på att förbättra häcken med jord och gödsel, samt justera kullerstenen. Sedan får vi högtryckstvätta asfalten från mossa. Det som göms i snö….
Nu behöver vi inte skrapa is på bilrutorna i vinter i samma utsträckning förhoppningsvis. Garaget då? Där finns ingen plats för bilar, dock för allt annat.
Sedan fick vi hjälp med att formklippa Naverlönnarna mot gatan som ska bli fint fyrkantiga på sikt, men det tar några år innan de är perfekta.
Thujan i bild fick sig också en omgång.
De två Gullregnen på var sida om groventrénsgången och svarta Djävulsbusken längst bort får trädgården att se prydlig ut igen.
Alla andra klot och kuber och smågrejer klipper jag själv.
…..och en del behövs nästan inte klippas alls bara en gång om året som t ex Paraplyalmen.
Den vassa, snåriga, men underbara Moyesiirosen tar jag dock gärna hjälp med.
……. även bambun borta vid väggen. Nu går den inte upp i taket längre.
Viss utsikt och insikt bör finnas i en trädgård. Dvs inte helt sönderplottrat med växter. Rena delar av gräsmattor lugnar energin.
Och detta får bli säsongens första Feng Shui tips!
( Och som vanligt får man läsa texten för att förstå bilderna)
Kram Luna
17 september, 2015 at 07:42
Hej Luna !
Sååå SNYGGT det blev efter all beskärning – vilken vacker trädgård du har !
Väldigt inspirerande inlägg – kanske finns det hopp även för vår hopplösa berberishäck om ett proffs får sätta tänderna i det.
Ha det så gott !
Kram/Isa
17 september, 2015 at 09:22
Tack Isa!
Ljus i trädgården är också viktigt, då kommer skuggorna fram bättre. Olika gröna nyanser är det som ger liv.
Kram
Luna
17 september, 2015 at 08:14
…och så otroligt snyggt det blir med ”ditt” F.S.
Även jag har tagit till mig lite av denna kinesiska filosofi och tittar i någon av de böcker jag har när det gäller vissa saker både inne och ute. Dock är jag långt ifrån så beläst som du.
/Anja
17 september, 2015 at 09:26
Tack Anja!
Kul att du också blivit lite intresserad av F.S. Där finns en del matnyttiga tips att ta till utan att man därför behöver gå till överdrift.
Kram
Luna
17 september, 2015 at 13:03
Jättesnyggt, Well Done! Kram M&P
17 september, 2015 at 14:04
Tack M&P!
17 september, 2015 at 18:55
Härligt, gillar dina feng shuitips! Så vackert du har, prydligt och grönt, runda former, välskött!
Kram Gunilla
18 september, 2015 at 17:58
Tack din trädgård ser också alltid välskött ut. Här kan det vara lite si och så under sommaren och på våren är allting sent, men nu ser vår trädgård ok ut, fast det inte blommar lika mycket.
Kram Luna
17 september, 2015 at 21:49
Härlig trädgård och inspirerande inlägg. FS som helt koncept skulle nog inte passa hos mig i skuggiga skogskanten, men delar som du visar är ju värt att ta intryck av. Former, färgskiftningar och lagom med ”luft”.
Önskar dig ett fint veckoslut!
Kram ♥
18 september, 2015 at 06:31
Lärorikt inlägg för mig som älskar skära i träd och buskar. Många fina exemplar hos dig.
Jag undrar hur höga och hur gamla dina naverlönnar är. Jag funderar nämligen på att sätta tre stycken klippvänliga, hyfsat snabbväxande träd på rad. De skulle få växa ihop till en fyrkantig, max 80 cm bred ”häck på pinnar” . Jag vill kunna gå under lövverket och behålla en viss utsikt. Kan du rekommendera naverlönn till detta projekt? Vad jag förstår så valde du naverlönn, åtminstone delvis, för formbarhetens skull.
Skulle även vilja se en bild på den lilla rönnen (pärlrönn?) som man skymtar på femte bilden nedifrån räknat. Någon gång. Uppstammad?
Håller även med om viss öppenhet och utsikt och dess betydelse för energi, dock utan att kunna förklara varför. Det känner man bara. Sådant är Fengh Shui.
Ha en trevlig helg,
Marta
18 september, 2015 at 12:14
Tack Marta! Jag vet att du inte är rädd för att skära i träd och buskar. Det är det tyvärr många som är. Många känner sig osäkra vad gäller egna intuitionen och då kan det vara bra att bli påmind om bra och mindre bra energi med Feng Shui. Det är lätt att bli hemmablind.
Du undrar om mina naverlönnar ’Acer campestre’ eller näverlönnar som de också heter. Mina är två år gamla köpt med stamhöjd på drygt 180 . Som kronan är nu och klippt är den 160. Alltså ca 3.5 m. Naverlönn är snabbväxande, blir max 15 m i det fria och går till zon 4.
Det är ett mycket bra och tåligt träd att formklippa. I Danmark ser man dem mer än i Sverige och då ofta som kubklippta. Finns att beställa på lite högre stamhöjd och det går bra att hålla kronan så smal som 80 cm bred. Det är ett utmärkt förslag på en spännande häck som tar bort insynen ovanifrån och bortifrån.
Jag har missat att visa min lilla uppstammade pärlrönn, i sin helhet, inte bara nu utan tidigare tror jag. Synd för den är väldigt fin. Jag lovar visa den bara jag fått till ett foto som ger den rättvisa och inte med mulet väder bakom.
Ha en trevlig helg du med!
Luna
21 september, 2015 at 06:58
Tack för ditt svar, Luna! Nu har jag googlat lite och hittar mycket positivt om naverlönnen, men också sporadiska uppgifter om angrepp av löss och mjöldagg. Har dina hållit sig friska?
Kram
Marta
21 september, 2015 at 07:10
Ja, de ser friska ut, men jag får tydligen skydda stammen igen för grannens katter älskar att vässa klorna i stammen.
18 september, 2015 at 19:52
Ser fint ut. Jaså en flaggstång är på gång?! Mycket trevligt men tråkigt att grannens flaggstång oftast är naken till skillnad från den tidigare grannen som flaggade vid de flesta bemärkelsedagar samt lät ett antal vimplar nyttjas i vinden! Ha en trevlig helg och hälsa J samt familjen. Kram M&P 🇸🇪
18 september, 2015 at 20:08
Ja, sådana grannar växer inte på träd. Det glömmer vi aldrig. Tack för det!
Vi får ta över den traditionen i den mån vi kan.
Hälsningar och kram J & L
20 september, 2015 at 11:27
Slukar som vanligt tipsen med hull och hår 🙂 Och inser hur jag ska lösa mitt problem med att gilla klippt men ogilla klippa. Då tänker jag på de stora och höga eller om det är det löpande underhållet… Det småa klipper jag och stamma upp, göra de där radikala klippen är så himla kul. Fixade mammas alldeles förvuxna trollhassel i våras och nu ser man de vackra formerna igen. Men det tar sin tid att gå runt och bestämma mellan spara och klippa.
Tack och kram! Carina