Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Balansera med färg 2021

2021, Oxens år kommer vi med all sannolikhet behöva förstärka vår ork och energi eftersom det visserligen blir ett mer balanserat år än 2020, men det kommer ändå kännas dämpat och vi måste ha ork att jobba hårt och inspirerat. Enligt Feng Shui bidrar den rådande metallenergin till att oxen blir lätt trött och det är viktigt att vi har stöd och bra ledare och goda vänner. Men relationer kan sättas på prov inte bara i världen, i politiken utan i hemmet. Därför kan det vara idé att förstå sammanhanget i energierna och samhällstrenderna. Färger och elementens egenskaper kan till synes vara en bagatell men betyder så mycket för vårt välmående och för vårt förhållningssätt i relationer, hur vi tänker och inreder.

Idag tar jag upp elementens inneboende energi och färg och vad de kan göra för att vi ska må bra under kommande året. Där energi fattas måste området ersättas med rätt element.

De områden i världen och hemmasfären som drabbas mest av otur 2021 är Sydöst med allmänt oflyt och Norr med sjukdomar.

Det gäller oss i Norden, norra delar av hus och trädgård. Vi får tampas med mycket vattenenergi som lakar ur energin. Här behöver man jobba mer med jorden och dämma upp.

I Sydost blir den gröna energin än viktigare, särskilt mot grannen. Satsa mer på höga friska gröna växter, även i kruka och inomhus och gör inte stora renoveringar, dämpa även ljuset här i år.

I Sydväst förväntas disharmoni i form av bråk och konflikter som särskilt drabbar kvinnor. Här behövs röda färger och mycket belysning, men även växter och fräscha blommor varje dag.

I Nordvästliga lägen kommer förlust, rån och svek och drabbar mest män. Här behövs starkt ljus, försiktighet och larmskylt.

Året blir alltså inte så Feng Shui balanserat för det kommer att fattas både ELD, (sol och värme) och TRÄ (god tillväxt). VATTEN (regn) kommer dock inte saknas för vattenelementet är extra starkt, JORD dominerar eftersom Oxen är av jordkaraktär ( står med bägge fötterna på jorden) METALL (auktoritet och himmel) styr överallt och står i fokus, men eftersom den energin är både välsignad, men också kan göra mer skada än nytta i år är det viktigt hur vi handskas med metallkraften, inte överdriva med för mycket metall i vår närhet.

Det är inte bara klimatet som drabbas utan hur vi själva, vårt sätt, föräldraroll, relationer och vårt odlande som drabbas. Allt återspeglas av elementens interaktion.

Jag har nämnt förut att Pantone för första gången inte har valt En Årets färg utan två. Lite så som vi ser på tiden nu med tveksamhet och avvaktan, blandat med hopp om stabilitet, trygghet och en roligare tid. Så nyanser av Gult och Brunt i kombination med en kallare Gråskala blir en passande bas som speglar tiden 2021. En bas för kläder, inredning, utemiljö, växtval. En bas av natur i vila, men även för längtan.

MEN om vi vill bli uppiggade behöver vi gå ifrån bekvämlighetszonen. Våga se oss omkring vad som saknas och ersätta det med färgkomplement i vår närmiljö.

Eld står som säkert alla vet för Rött och söderlägen, men eld står också för välfärd 2021. Den färgen behöver förstärkas mer eftersom elementet eld fattas.

Om vi och vår trädgård vill må bra får vi aktivera vår eld, peppa oss med värme, roliga aktiviteter, röda färger, stark belysning både vad gäller kläder, hemmet och trädgården. Trivs vi bäst i svart sätt till lite rött och använd gärna läppstift.

Gör dig själv och andra glada, viktigt ett år då många av oss kommer känna sig lite själsligt avvaktande. Köp en röd plånbok eller varför inte ett rött eldfat som du eldar mycket i.

Trä står ju som alltid för tillväxt, men i år står det också för intelligens och kreativitet, innovation och vision, men eftersom tillväxten inte blir så stor i år får vi satsa på mycket grönt.

Att omge sig med fräscha höga gröna växter både inomhus och utomhus blir viktigare än någonsin, även att ha blomsterarrangemang både på jobbet, ute och hemma hela året.

Odling, växthusliv och uppdrivning av fröer är också viktigt 2021 för att ersätta den gröna färgen som vi vill ha mer av. T o m att vistas i naturen och i parker ger nytt liv och hopp.

Jord symboliserar stabilitet, styrka och uthållighet och jordenergin gör oss mindre benägna att påverkas av andra utan kan stå på egna ben. Att vara klädd i jordfärger ger dig respekt och hjälp att vara rationell och välbalanserad. I Jordfärger ingår förstås brunt, men även gult, orange, beige och krämfärgat i alla dess nyanser. Bruna träslag i möbler är på ingående.

Är jord i balans blir de fyra andra elementen det också.

Vatten representerar konkurrens och finns i överflöd i år och behöver säkerligen behandlas därefter, annars skapar det rivalitet och översvämning. I livet gynnar vatten både vänner och ovänner i lika dos. Det gäller bara att ha respekt och samtidigt vara medveten om att allierade kan byta sida.

Använd inte för mycket mörka Blå färger 2021 rekommenderar Feng Shui, för det förvärrar konkurrensen, inte heller för mycket svart utan att sätta till lite varm färg. Dämpa eller dra ned de blå nyanserna, men satsa inte bara på vitt för den färgen dränerar oss på energi.

Metall kan både vara stödjande, välsignande men också dominerande när det som i år påverkas av förlust och svek från siffran 7 i centrum (se karta ovan.) Det kan nästan vara för mycket metall och maktbrissbruk, gäller även föräldrar, då schismer i relationer och familjeliv uppstår lätt. Använd hellre dyrbara smycken och ädelstenar än krimskrams, dyrare krukor mer av jordkaraktär än plåt och zink, som tex järn, mässing eller koppar. Ha gärna en bild av stark drake eller familjebild i hemmet och röda eller rosa toner i inredning och rabatter. Metallfärg är antingen grå, vit och glansig, den kan även vara guldig och varm glöm inte det.

Och med detta långa Feng Shui- inspirerade inlägg önskar jag alla ett fortsatt Gott nytt 2021, fullt av vibrerande livslust och utrensning av det gamla som med denna tavla är allt vi behöver nu – Färg och kraft. Tavlan har mitt 10-åriga barnbarn Emma gjort med målarkittet hon fick av mig i julklapp. Den hänger i mitt arbetsrum som en påminnelse om de fem elementen…. att inget ska glömmas bort under 2021.

Varmaste kramar Luna och Emma Ek

10+

2 kommentarer

 1. Risk för att få ovän i sydväst låter inte bra. Vill gärna stå på god fot med grannen. Däremot är det ingen risk att jag överanvänder blått. Finns varken i kläder, inredning eller trädgård och nån översvämning från sydost kommer det inte att bli. Tror jag kommer att klara året hyggligt på det personliga planet. Hur det går i politiken och världen är en annan sak.
  God fortsättning
  /Anette

 2. lunasblogg

  12 januari, 2021 at 10:18

  Du får säkerligen ett bra år. Det blir ett år som gynnar de flitiga och duktiga. Däremot är prognoserna för norrlägen inte så bra vad det gäller vatten och nederbörd. Ju mer norr desto värre, men i slutet av maj kan det se ljusare ut på olika plan.
  God fortsättning och grattis i efterskott!
  Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑