Fredagen den 17 augusti 2014

Berg och vatten- shanshui- betyder landskap på kinesiska. Det är de viktigaste elementen i kinesiska trädgårdar.

Hård Yang och mjuk Yin, Draken i öster och och vita tigern i väster, högt och lågt, ljus och mörker, tillväxtkraft och vila, soluppgång och solnedgång. Polaritet ger balans, som ger skönhet, som ger rofylldhet, som ger hälsa, o.s.v. I ett landskap, trädgård, foto, inredning o.s.v.

I Feng Shui är axeln Öst -Väst viktigare än motsvarande norr och söder i landskapsdesignen. Att inlemma det Chi-flödet på något sätt i trädgårdsdesignen, försöker jag alltid göra, när jag ritar trädgårdar. Det ska inte rusa fram hårt och rakt utan slingra sakta, tex en promenad, en häck, ett vattenflöde, en plantering, sittplats för morgonsol och för kvällssol m.m.

Detta foto tog jag den varmaste i år, från Byfjorden i Uddevalla. Bilden visar de fem elementen i förening.  Vatten, Jord, Trä,  Eld och Metall.

Jord som berget, Trä som i träspången, Vatten som i havet, Eld som i solen och Metall som i  belysningspollarna här.

Strandpromenaden utefter östra bergsidan av Byfjorden ger möjlighet att gå och cykla 9,3 km från Kuröd till Lindesnäs. Den har byggts av insamlade medel (2,2 milj.) från näringsliv och kommuninvånare samt  Uddevalla kommun.  Med tanke på att Uddevalla och vissa delar  runt omkring staden ser ut som det gör med nedlagt varv, hamn och grustag  var det nödvändigt att tänka till lite extra på miljön runt omkring.

Och det har arkitekten Hans Johansson till fullo lyckats med.

0