Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Bergamo på senhösten

Torsd. 10 nov. 2016

Smet ifrån snö och ishalka och stack till Italien några dagar mannen och jag. Lite drygt två timmar tar det med Ryan Air – till billigare pris än till Stockholm. Valet är inte svårt om man säger så. Vakna till sol, kultur, shopping och supergod mat inte minst.

img_2912

 

Nord Italien och speciellt Bergamo har Europas högsta levnadsstandard, men har ändå ett lugnt tempo och starka influenser från den bergiga delen av Lombardiet. Det ligger mitt i smeten nära till allt. 30 min. till Milano, 30 min. till Comosjön och 30 min. till skidåkning.

Här är priserna lägre än i Milano eller vid Comosjön, men stan är som gjord för shopping eller bara  window shopping. Italienare är proffs på design och skyltning. Det är en lugn nattstad, men öppet ändå för att slinka in och ta en pizza. Lite kylslaget var det dock nu, men ca 10 gr på dagen denna veckan ändå.

img_3641

img_3640

img_3638

Maten är förstås kanon som alltid. Den känns närproducerad, vällagad och rätt i säsong,  på både fina restaurangen med utsikt nere i stan eller i gamla stan på höjden eller på ett billigt hak på en bakgata. Priserna varierar dock.img_3654

img_3656

Charkuterier, svamp, rotsaker, lokala ostar, polenta, potatis är karakteristiskt för det lombardiska köket

img_2968

kanin, salsiccia och majsbröd

img_2914

Även majsmjöl i bakelserna…. mums

img_2946

img_2921

Stan är känd för kompositören Donizetti. Här finns också operahuset Teatro Donizetti från 1760.

Ovanför moderna delen av Bergamo ligger gamla staden Alta Città dit man kan ta sig med dels buss (1A) och linbana eller bara nedre och övre linbana. Här finns flera fantastiska byggnader bl a kyrkor och muséer.  Stans äldsta café från 1476 heter Il Tasso och ligger vid Piazza Vecchia.

img_2931

img_2942

img_2940

 

img_2943

Längst  upp på toppen kan det dock vara dimma som när vi var där, men tjusigt ändå. Vi slapp iallafall trängas med turister

img_3691

Trevlig helg!

Luna

0

10 kommentarer

 1. Det gjorde ni rätt i! Verkar vara ett toppenställe för en minisemester. Här har vi bokstavligt talat snöat in, om bussarna går kanske jag kan ta mig till närmaste köpcentrum, väl påpälsad…
  Allt gott!/Laila

  • lunasblogg

   11 november, 2016 at 13:00

   Det stämmer. Vi har varit där tidigare med vänner, men det finns alltid nytt att upptäcka.
   Har läst om hur mycket snö ni fått. Tänk när allt det ska slaska bort…..
   Ha det bra ändå!
   Luna

 2. Men så härligt att bara åka iväg ett par dagar till vackra Italien och slippa snökaos och kyla. Ni verkar ha haft några sköna dagar och 10 grader och sol skulle jag inte tacka nej till. Dessutom vacker blomning, god mat och vackra vyer. Det är så härligt också att du kan åka iväg och vara ute och gå igen. Att det går så bra med höften efter operationen.

  Önskar dig en skön helg och se upp för eventuell halka!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   11 november, 2016 at 13:07

   Tack. Eftersom jag varit begränsad i flera år p g a höften är det som att släppa ut en kalv på grönbete igen. Visserligen hade jag kryckan med, men ändå. Det blir bättre och bättre. Nu ska jag ha ännu mer träning hos sjukgymnasten i en månad.
   Här skiner solen, hoppas den gör det hos dig också. Det blir ljusare så.
   Kram Luna

 3. Underbart med en långhelg borta. Tack för ett tevligt restips. Det hade jag inte tänkt på själv. Jag gillar städer med ett lugnare tempo 🙂

  Njut och ha det gott! Kram, Carina

  • lunasblogg

   11 november, 2016 at 13:37

   Varsågod! Ja långhelger i storstäder kan vara ganska jobbiga annars.
   Ha det gott du med.
   Kram Luna

 4. Så skönt att komma iväg och till ett så vackert ställe! Jag gillar Italien och skulle gärna åka dit igen. Glad att det fungerar så pass bra med höften nu för dig.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   11 november, 2016 at 13:45

   Ja, Italien är alltid Italien. Inte mycket slår det.
   Och Tack höften är mycket starkare nu. Lite problem med ena foten och axeln bara, men det ska nog bli bättre det också. Förut var det dock otänkbart att jag skulle gå så mycket på starkt kuperad mark.
   Önskar dig en fin helg också
   kram Luna

 5. Jag har nog varit lite för lite i Italien tror jag 😉 !!. Det är ju ett härligt land med god mat & goda viner. Mysigt med långhelg, när man är två.
  Kram

 6. Perfekt tid att glida iväg nu. Här utanför skvalar regnet ner och den där stora månen har jag inte sett röken av genom molntäcket.
  Kul att få en liten glimt av Italien.
  Ha det så gott
  /Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑