Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Trädgård i Sjuntorp

Sönd. 3 juli 2016

’Tusen trädgårdar ’ idag och vi gjorde förstås en liten runda och besökte nya trädgårdar vi aldrig skulle besökt annars.

Jag ska inte visa alla vi besökte utan bara en som jag tycker är extra intressant och kreativ. Blacktorp i Sjuntorp som hade  visningspremiär i Tusen trädgårdar med sin  idérika och innehållsrika trädgård. Som designer går jag alltid igång på utformningen av de gröna rummen mer än växterna i sig. Jag vill hela tiden bli överraskad av nya bygnadslösningar. Trädgården  behöver inte vara perfekt och tillrättalagt, men känslan och nyfikenheten ska finnas.

Så var det verkligen här i denna konstnärliga, halvvilda, lite galet överväxta trädgård  hos Karin och Stefan Nordlund  söder om Trollhättan. Tack för det och tack för gott gratisfika i köket.  Vill du läsa mer om deras trädgård gå in på Viridis.nu. Synd dock att jag bara kunde fota med mobilen p g a det mycket opålitliga vädret. Det var så många, trånga vinklar och mycket folk att gå förbi så bilderna ger egentligen inte rättvisa alls. Men varsågod, vi kör dit och tittar. Trakten är mycket vacker, men vädret kan man som vanligt inte göra något åt.

IMG_1330

IMG_1398

Växthus, nej ett vindskydd med inbyggda rum i mitten varav ett utsiktstornrum ovanpå. De gamla katedralsfönstren både släpper in och stänger av ljuset, men framför allt skyddar för västanvinden. Sittplatser och rum överallt att leta efter.

IMG_1394

Svårfotat dock denna frodiga årstid

IMG_1401

Berghällar har tagits tillvara  med uppbyggd sittplats och damm bl a.

IMG_1391

IMG_1366

konst överallt, en god vän ställer också ut

IMG_1390

Annorlunda försänkt växthus med trappor i två byggnader. 3 m som högst i takhöjd. Detta byggt vid ett berg med hjälp av det gamla växthuset som blev över

IMG_1373

bedårande pelargontrappor

IMG_1376

 Ingång från sidan med några trappsteg ned, odling i höga pallkragar rakt fram

IMG_1389

IMG_1378

Konst vart du ser

IMG_1379

Stora växthuset doftade fantastiskt av gula liljor

IMG_1383

Stefan himself vid den centralt upphöjda odlingen som man kan gå runt i stora växthuset. Me like.

IMG_1386

vackra gårdshus och mera sittplatser

IMG_1371

belysning överallt

IMG_1409

gläntor mot naturen

IMG_1387

många blommande perenner under hela växtsäsongen, dock få rosor

IMG_3268

både stillhet och överdåd av ätbart och installationer i samma trädgård. Hallonen var redan mogna.

IMG_1365

IMG_1413

och här bor paret

IMG_1411

IMG_1415

en trädgård i samspel med och mot naturen

Ha en bra vecka!

Luna

0

6 kommentarer

 1. Vilket fantastiskt ställe! Spännande saker överallt. Vet inte vad jag gillar bäst… vindskyddet, sittplatsen med runda soffan eller stora växthuset. Märks så väl när man har egna idéer som vuxit fram efter förutsättningarna där man står eller om man ”köper” färdiga idéer och placerar i trädgården. Hoppas jag får tillfälle att besöka den trädgården nångång.
  Tack för bilderna!
  /Anette

  • lunasblogg

   5 juli, 2016 at 09:06

   Inte sant? ….och jag kunde tagit så mycket fler bilder på inspiration och detaljer men det var alltid någon i vägen eller regn. Lite krångel med krycka och paraply samtidigt.

 2. Var i Ulla Molins trädgård på dagen 1000 trädgårdar, sååå vackert. Läste om din höftoperation – tråkigt men ibland nödvändigt. Bröt handleden med operation och platta som följd i jan. – skidåkning. Det är tålamodet som får hårdträning och hjärnan säger
  – använd inte vä. handen den har du inte så mycket nytta av i trädgården. Men det blir bättre.

  • lunasblogg

   5 juli, 2016 at 22:03

   Ulla Molins trädgård är en av mina favoriter, tyvärr regnade det våldsamt den gången jag var där. Det är roligt att jämföra olika trädgårdsstilar. Som du säger är det nog tålamodet som får mest träning när man är handikappad.

 3. Vilket underbart ställe!!!! Där skulle jag ha viljat vara! Gillar trädgårdar där man inte riktigt vet vad som finns bakom nästa krök.
  Ha det bra!

 4. Men, vilket ställe! Blev väldigt fascinerad av målningen. Jag gillar trädgårdar där det finns konst av olika slag som blir ett med växtligheten. Det måste varit en upplevelse. Jättekul att få se!

  Kram Anita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑