Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Bortgjord

Månd. 26 sept. 2016

Tänkte egentligen frågat om någon vet viken funkia detta är, men finns det verkligen en prickig sådan?  Detta är iallafall en otroligt fin bladväxt som står ihop med hostor i en skuggrabatt. Men minnet är kort, synen också verkar det som.

img_2599

Liknar krukväxten prickblad. Bara det att jag aldrig ägt en sådan inomhusväxt, så det var helt uteslutet. Lite rörigt har det också varit senaste året med hjälpredor  i trädgården och ingen riktig inventering gjord. Men när jag sökte efter prickiga hostor på nätet och i mina böcker, hittade jag bara randkantade och enfärgade förstås….. Och det är inte Lungört – tänkte jag-  för denna har kraftigare, bredare blad och högre  mer sammanhållet växtsätt. Jag har en massa Pulmonaria på ett annat ställe som marktäckare. De växer lägre, har smalare blad och är torkkänsliga. Denna har varit frodig hela sommaren, men utan blommor.

img_2606

Trodde först det var hostan utan namn jag vann på ett växtlotteri förra året, så jag frågade Carina på bloggen 4 Seasons by Carna igår om hon visste vad det var för en hosta. Nej, lägg ut en bild på bloggen, så får vi se.

 Det är faktiskt den vackraste silverfärgade bladväxt  jag har för tillfället  och ändå har jag en hel del annat vitfärgat och brokigt.

img_2630

Rosenplister  Lamium maculatum tex är favorit

img_2603

vitbrokig kirskål jättesnygg nu, men kanske den får en rotspärr sedan

img_2600

vitbrokig buskrosling Pieris jap. Little Heath  växer långsamt men fin hela vintern

img_2604

klätterbenved Eunymus fort. Emerald Gaiety likaså

img_2601

Finns många fler exempel här, fast det var den prickiga det skulle handla om.

MEN så gick jag in i rabatten och kände på bladen. AHA! De var håriga! Så såg de inte ut på håll. Det var en Pulmonaria iallafall.

Har jag satt den där? Antagligen inte, men trivs gör den här trots årets torka. Tänk om alla växter fick välja sin egen plats.

Ha en bra vecka!

Luna

0

6 kommentarer

 1. Haha, ibland blir man överraskad. Jag hittade massor med frodiga och snygga namnsorter på Pulmonaria på en utländsk plantskolan somras, jag blev helt paff., så snygga var de, ungefär som din. Mina blir tråkiga på sommaren när de möter verkligheten. Skugga och fukt är nog hemligheten. Och som vanligt, man ska titta på bladen, inte på blomningen. Jag köpte en ”helvit”, den är görsnygg ännu så länge.
  Ha det fint
  Marta

 2. Minnet…verkar ha en alldeles egen struktur på saker och ting. Lite som ett tonårsrum, någonstans finns det eftersökta men man behöver flytta en massa annat för att komma åt det 🙂

 3. När jag läste dina förslag på grå växter hade jag samma känsla – jamen de där känner jag ju till. Det stog ’bara’ helt still när jag skulle tänka 😉 Det ser ut som och är en jättefin pulmonaria precis som du kommit på. De frösår sig rätt glatt hos mig och någon måste transportera fröna för det kan vara ganska långt bort. Jag brukar frisera de hårt efter blomningen för att få nya vackra blad.

  Kram, Carina

 4. Till slut gick du i mål i alla fall:-)
  Gillar det grå skimret som vitvariegerande plantor ger. Den där roslingen måste jag kolla upp, skulle sitta fint i nya surjordsrabatten!
  Allt gott!/Laila

 5. Ja så där kan det vara. Om en planta dyker upp på fel ställe så kopplar liksom inte hjärnan. Mina vita Pulmonaria ’Sissinghurst White’ är dom enda som behåller de vackra bladen ända till sena hösten. De andra blir ofta lite vissna och tråkiga. Den har just så där vackra blad som din. Kanske det är en sådan. Fast … det finns ju så många sorter av Pulmonaria. Buskroslingen blev jag väldigt förtjust i.

  Ha en fin torsdag!

  Kram Anita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑