Fredagen den 27 januari

Ananasväxter  från familjen Bromeliaceae känns rätt nu. De är dekorativa. Vi förknippar Bromelia med taggiga bladrosetter och färgglada blommor. Det finns 3000 arter och 52 släkten, men de flesta har inga svenska namn. Juvelblomma, väktaren i tornet eller papejojstjärt är några av dem. I år  kommer vi se mer av denna skönhet också i våra sommarträdgårdar.

I trendriktiga Miami  Beach Botanical Garden , som renoverades för 11 miljoner kr förra året, finns massor av annorlunda Bromelia, både i träden och på marken.  Det är väl inte konstigt tänker du, med det klimatet.  Men vattenbesparande växter som agave, kaktusar och taklök  kommer att fortsättningsvis vara rätt och miljöriktigt i alla sammanhang, medan Bromelia känns lite nytt. Stilistiska blad med spännande mönster och färger och blomning och dessutom lättskötthet ligger i tiden. Att  ta vad man haver, ge sina hållbara inneväxter ett nytt sammanhang utomhus på sommaren är ett bra komplement till köpta säsongsplantor, som sedan slängs. Det kostar miljön mycket, inte minst i frakt. 

Visste du förresten att Bromelia har fått sitt namn  från Sveriges främste botaniker före Linné, nämligen Olof Bromelius ( 1639-1705).

Ananasväxter vill ha regnvatten i bladrosetten, men kan  leva i luften, mer eller mindre, genom att den använder träd som mekaniskt stöd, men  för övrigt är växten självförsörjande. I jord vill den ha det dränerat, men aldrig stå i vatten. Efter blomningen som  är exotisk, långvarig och färggrann  får Bromelian nya avläggare som kan skäras bort när de blivit hälften så stora som moderplantan. Dessa sätts i ny kruka, som genomvattnas och hålles varm och så får du nya fina plantor.

0