Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Brytningstid

Sönd. 16 okt. 2016

Hur många har börjat stänga av årets trädgårdssäsong nu? Räck upp en hand.

I förra veckan gjorde jag ett jätteryck med höststädningen. Det var bra, för i igår låg frosten kvar på gräset länge på morgonen. Det inbjuder inte till att sitta och fika ute mer och blommorna håller sig inte för snitt längre heller. Grönsakerna är uppe förutom jordärtskockor, haverot, persilja och örter. Ikväll kom  lite regn äntligen, men bara lite. Blir nog till att rotvattna rhododendron och annat i veckan. Höstfärgerna börjar så sakta komma hit också.

img_2844

Cimicifuga ramosa ’Brunette’ sedd innifrån köksfönstret

Nu ställer jag om fokus, städar och sorterar inomhus.  Fixar ljus, plockar med innekrukor och ändrar lite på trapporna och försöker se med nya fräscha ögon vad som ska göras. Brytningstid och ny energi.

Idag skulle jag köpa lite snittblommor hos min leverantör i närsamhället Olsfors, men titta vad jag kom hem med. En låda 5-kronors växter för höstkrukorna. Me like, som hittat. Plats finns alltid, för krukplanteringarna är i ständig förändring. Astrar, prydnadskål och hortensior varar tex inte för evigt i kruka.  Då sticker jag ned något annat

Syd Dracenan klarar sig faktiskt mycket längre utomhus än man kan tro. I år kan man köpa penséer också för höstkrukorna. Starrgräs och kärleksört gillar jag bättre än  tex alunrot och ljung. Alla sist här gäller mossor, vintergönt, kottar, sten och kvistar.

img_2836

dscn8267

Förra årets plantering

hostplanteringforts.

Snoddas, världens snällaste katt, tycks gilla höstlugnet. Han spinner i högan sky och vill vara nära oss hela tiden, men hinner ändå ta en mus om dagen som han ljudligt och promt vill förevisa. Han har heller aldrig, -peppar peppar – blivit irriterad på barnbarnen vad de än gör.

img_2835

Fuskar med batteridrivna ljus, mycket praktiskt

img_2858

img_2864

Hemtrevnad trivs i sitt lilla orangeri med batteridrivet ljus. Nedre bild tagen på det förra veckan. Den tåliga röda, (vars namn jag glömt), står kvar än. Ingen frost i sikte nu och om ifall flyttar jag bara den under tak ( Ja ,ett fusk till – den står halvt ovanpå i sin kruka i den stora året-runt-krukan, men det syns inte.

dscn8253

Bortklippt tas tillvara vad det än må vara.

img_2857

Den svartbladiga klövern står under tak ett tag till på grovingångens farstukvist.

img_2853

Några kransar har jag inte gjort än, men jag satte upp ett loppisfynd i form av en påfågel på dörren där istället.

img_2854

Ha en bra vecka!

Luna

0

8 kommentarer

 1. Det är inte första gången du fyndar på det här osannolika viset, kul!
  Här har det regnat 5-6 mm idag. Alldeles för lite, så jag vattnade igenom mina vintergröna växter i alla fall. Frost har vi ännu inte haft, det vore gott att slippa det ett tag till.
  Snygg påfågel också.
  Kram
  Marta

 2. Än har det inte varit frost här. Tom squash och pumpaplantorne är (nästan) intakta. Det hade kommit 20 mm regn när jag var i Tyskland, så jag har tagit in vattenkannorna för vintern.
  Nu blev jag riktigt sugen på att höst/vinterdekorera på min/a uteplatser i Gullspång. Snart flyttar jag mitt fokus från Evatorp mot lägenheten i Gullspång för vintern. Då blir det mer inredning än trädgård på bloggen.
  /Eva Linnea

 3. Räcker upp handen. Här är trädgården snart höstnattad.
  Skönt att du hunnit med och fixa i ordning och trevligt med växtfynd. Gillar dina stilleben på trappan.
  Fin vecka till dig också!
  Kram Kristina

 4. Snacka om fynd och så användabara. Gräs har jag börjat använda alltmer, men kryssen får inte komma in.
  Visst har höstandet börjat, men brytningstiden är inte alls så tydlig nu som för bara några år sen när frosten hade ihjäl tidigt och städningen kom igång automatiskt. Nu måste jag själv bestämma att det ska brytas och slänger en del som faktiskt blommar för att det ser konstigt ut tillsammans med hösturnorna.
  Påfågel väldigt trevligt alternativ till krans! Gosa Snoddas lite från mig.
  Allt gott
  /Anette

 5. Jag räcker upp handen. Nu är det enbart inomhusaktiviteter som gäller i och med köksbytet som startar om ett par veckor. Det är mycket att förbereda innan.

  Här har det fortfarande inte varit någon frost. Det känns nästan som ett rekord, vi brukar åtminstone ha haft någon frostnatt i september/oktober men nu känns det som om vi ska gå in i november utan frost.

  Du har gjort fina höstfynd. Det kommer att bli vackra höstarrangemang. Det där med batteriljus tycker jag är toppen. Använder nästan bara det nu för tiden efter att ha råkat ut för flera incidenter med värmeljus som tagit eld, trots att jag försökt satsa på lite dyrare sorter.

  En fortsatt bra vecka till dig också!

  Kram Anita

 6. lunasblogg

  19 oktober, 2016 at 18:51

  Oj, ska ni renovera köket? Det vet jag vad det vill säga. Jag är verkligen imponerad av att ni fått gjort så mycket detta året.
  Konstigt att ni inte ni haft minsta frost ännu. Här har det varit lite frostkysst några utspridda nätter, men överlag är det milt om än blåsigt ibland. Klimatet har ändrat sig helt klart.

  Lycka till med val och förberedelser inför renoveringen.
  Kram Luna

 7. Mentalt har jag känt att det är färdigt för ett bryt. Lusten har gått ner ett par snäpp och precis som du har jag lust att göra annat ett tag…

  Vilka härliga fynd du gjorde. Jag skulle gärna ’fynda’ en annan typ av syddracena, sorten med mer gröngula blad som ger en lite strimmig känsla.

  Kram, Carina

 8. Fine høstkombinasjoner!
  Liker veldig godt lyskulen. Lys i hagen er så stemningsfullt, og denne var ekstra fin.
  Ja, nå er det tid for å legge ned løk og rydde i hagen. Ganske trivelige sysler, bare det ikke regner masse…
  Riktig god helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑