Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sandared då och nu

Fred. 11 mars 2016

Idag är det dags för Blooming Friday och temat är ’Då och Nu’, men jag ska inte skriva om min trädgård för den har ni sett förut. jag skriver istället om mitt samhälle Sandared utanför Borås där jag bott i 37 år. Hur det såg ut för mer än tio år sedan och nu.  Jag har varit en av eldsjälarna som försökt  försköna och förbättra samhället.

Åker man med bil genom byn ser  vårt samhälle fortfarande inte mycket ut för världen. Vem vill egentligen bo här?  Första intrycket ger dock inte rättvisa åt samhället för man ser inte alla fina hus på sjösidan och våra badstränder, segelklubben, tennisbanorna eller friluftsmarkerna och skidspåren i skogen och Sandaredsån  åt norr.

3

Men som ofta är centrum en misch masch av  gammalt och nytt, slitet och fräscht, det som man först ser innan man svänger av till bostadsområdena. Men förr var skamfläckarna ännu fler.

DSCN7120

Vissa delar såg ut som i gamla Östtyskland, så det startades en förening ’Sandareds Intresseförening’ dit  jag strax  blev invald som expertråd den för den gröna miljön. Jag tackade nej ett par gånger först eftersom jag jobbade mycket ändå. Det blev dock en lång och intensiv period av gratisarbete där vi stångade oss blodiga mot kommunen för att få något gjort. Vi hade ont om pengar ,brottades med vandalism, men lyckades genom idogt arbete skapa en nyuppväckt känsla och samhörighet mellan nyinflyttade pendlare och äldre infödda Sandaredsbor. Vi gjorde all plantering själva, julpyntade och började med ljuständning till advent. Den traditionen finns fortfarande kvar. och mycket, mycket mer.

Det första jag minns att jag tog tag i var idén  till välkomstskyltar, för det fanns inga sådana.

IMG_0043

Sandared var på 60-talet känt för sin segelklubb och min tanke var att uppmuntra till att få liv i den igen, liksom till sol och bad och gröna skogar. (Året efter startade segelklubben upp på nytt efter ha legat nere många år.)

DSCN7113

Skamfläckarna var framförallt sophanteringen som låg mitt i byn. Där vi ville ha en park.

DSC_0009

Idag en snöslaskig marsdag taget på parken tyvärr hittar jag ingen sommarbild nu.

IMG_0039

Det här var mitt förslag till parkanläggning för samhället

DSCN7118

Parken byggdes dock upp enl. ritningar från  kommunens eget förlag eftersom det ansågs billigare och mer lättskött. Tyvärr tycker jag det blev för mycket bokhäck, men vågade inget säga för vad som helst var bättre än det som varit.

DSCN7109

Den dagen parken invigdes gick dock alla man ur huse.

invig_8

Gamla Q-märkta stationshuset höll på att förfalla och fick inte användas som bostad  längre p g a närheten till järnvägen.

DSC_0015

Idag har exteriören återskapats som det såg ut förr och används av företag. Jag och stadsarkivarien var de som kämpade hårt för att byggnaden inte skulle rivas eller hamna i orätta händer.

station_2016

Högstadieskolans erbarmligt tråkiga skolgård och medborgarplats, Inte så mycket som en bänk att sitta på

110323_medborg2-300x199

Nu, enligt min specialritning. Jag fick t o m välja kulör på skolans gavelvägg.

medplats_1103233-300x225

 

bild_2

betong3

110323_skiss_bred1

Sandareds intresseförening har bidragit till en cykelbana mot stan, bättre utrustning vid stora badstranden, grusade motionslingor och motionsredskap, fått igång vägföreningen och företagsföreningen, skaffat fiber till byn och mycket mycket annat.

Här är några av oss eldsjälar som slutade efter 6 år. Den yngste är kvar med ett nytt duktigt gäng som jobbar vidare med vår tradition  och en massa nya projekt.

 

 sandreds_int-676x447

 detta var mitt bidrag till Blooming Friday

Ha en bra helg!

Luna

0

16 kommentarer

 1. Vad kul att ni tog tag i miljön. Det blev ett stort lyft tänker jag om bilderna. Antar att verkligheten är så mycket mer. Finns så många små samhällen som behöver grupper som den ni var.

  Kram, Carina

  • Tack! Ja det ser man när man kör i Sverige. Det beror dock mycket på slumpen vilka intressen i gruppen som finns. Det som också behövs är vanlig städning och uppröjning, tvättning av skyltar och mycket annat.

   Ha en bra helg
   Kram Luna

 2. Helt fantastisk!
  Jeg bor på et sted som ligger veldig naturskjønt mellom fjord, fjell og vakkert naturlandskap. Sentrum, veier og fellesarealer ser derimot nitrist, sjuskete og fattigslig ut, til tross for at vi er en av de rikeste kommunene i landet! Mye stygg betong og utrolig lite satsing på parker og det vakre og harmoniske i planlegging, vedlikehold og nybygg. Som er så viktig for trivsel. Kapitalen rår her, og alle som har penger får tilsynelatende gjøre som de vil, helt uten estetiske hensyn. Skulle så gjerne gjøre noe med det, men flertallet stemmer på kapitalen.. Kanskje, likevel?

 3. Tack. Är det så i Norge också.? Det trodde jag inte . Vårt samhälle är det som betalas högst skatt i kommunen så det är stor skandal att det har sett ut som det gjort i många år. Nu byggs det visserligen en del nya fina lägenheter i centrum och då vill de boende ha det snyggt omkring sig också, men det finns mycket mer att göra. Och så borde kommunen komma ut och vattna planteringarna. Det får intresseföreningen göra själva men då många inte är hemma på sommaren är det svårt att få ett rättvist schema på det.
  Du får försöka få med dig ett gäng som engagerar er i där du bor. Det finns inget som är så tacksamt och uppskattat som sådana här frivilliga insatser för närmiljön.
  Kram Luna

  • Jo, synes faktisk det kan være enda verre i Norge. Vi har reist litt i Sverige og besøkt steder hvor planter og det estetiske virker å være mer ivaretatt.
   Jeg tror frivillig innsats kan være en løsning. Kanskje få med hageselskapet (skjønt det lokale er mer opptatt av seg og sitt og ikke så åpne for nye her). Behøver bare litt pågangsmot og prioritering av tid! Hmmmm.
   Klem fra Irene

 4. Vad roligt att få vara med och bygga upp sitt eget samhälle så mycket ni jobbat med det och så bra det har blivit och så kul att det finns de som vill ta vid när de äldre tycker att de gjort sitt Nu kommer det säkert många nya bra förslag till eftervärlden
  Ha det gott och njut din plats på jorden
  Kram Meta

  • lunasblogg

   12 mars, 2016 at 18:47

   Tack. Ja, det var ett slit men ett roligt och mycket uppskattat sådant. Nu kan jag koppla av med det och njuta av andras planteringar och annat.
   Kram Luna

 5. Vad kul att lyckas och att ni fick gehör för era förslag. Det blev ett fint resultat.
  Det behövs fler eldsjälar.
  Ha det fint!
  Marika

  • lunasblogg

   12 mars, 2016 at 18:49

   Ja, utan eldsjälar händer inte så mycket men man är också i ett utsatt läge, som att man är jobbig och påstridig.
   Ha det bra du också.
   Luna

 6. Det blev verkligen ett lyft med din idé framför skolan, passar till stilen. Trevlig helg/Monica

 7. lunasblogg

  12 mars, 2016 at 19:00

  Tack, Monica. Jag utnyttjade ytan mellan de redan befintliga lyktstolparna, grävde upp en rektangel med plattor och gjorde en sitt oas däri med slagtåliga betongkärl, sittbänkar och spaljéer av kärnvirke, ett vårdträd med belysning i mitten och så vintergrön plantering. All betong hade jag specialritat och beställt hos en prisvärd jobbkontakt och kärlen går att flytta med gaffeltruck om så behövs. Där sitter alltid ungdomar och även vuxna här för det är en solig plats.
  trevlig helg till dig också
  Luna

 8. Vet du Luna, jag älskar när folk GÖR och inte bara klagar. Tänk så mycket ni har gjort för att försköna orten där ni bor. Glad att höra att arbetet fortsätter också. Tänk om man hade haft en sådan fin sittplats när man gick i skolan som ni skapade. Gillar!
  Kram Kristina

 9. Det här gillar jag! Så intressant läsning Luna och jag beundrar er verkligen. Det är inte lite ni åstadkommit genom åren och det är ju än roligare att läsa att arbetet fortskrider. Vilket lyft för skolgården. Tänk så många ödsliga skolgårdar det finns men här har du verkligen lyckats skapa en skön oas.

  Önskar dig en fin söndag!

  Kram Anita

 10. Åh, vad det är viktigt att eldsjälar som du finns!! Vilken förändring ni åstadkommit! Jag har just blivit invald i Kvänums intresserförening och ser framemot vad vi ska kunna åstadkomma för bra. Dock har denna förening funnits i många år så mycket bra är redan gjort 🙂 Kram Katarina

 11. Jag blir alldeles tårögd… Tänk vad man kan göra med gemensamma krafter och ett antal eldsjälar. Bra jobbat! Ni är grymma!
  /Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑