Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Dals Rostock väcker nyfikenhet

Torsd. 28 juli 2016

Häromdagen skrev jag om Baldersnäs och vår resa till Dalsland, denna vackra men fattiga och övergivna del av landet. Trodde jag, men OJ vilken överraskning!

Intresset började egentligen genom Blacktorps trädgård i Sjuntorp som jag besökte i Tusen trädgårdar i år. Där fick jag tips om Rostock.se. Så jag sökte på nätet och därefter  ville  åka dit. Inte minst för att träffa Kerstin Ljungqvist, konstnär och författare till Nyttans växter, en uppslagsbok med över tusen växter från förr och nu. Boken kom första gången ut för 10 år sedan och i dagarna har just den fjärde upplagan av den publicerats ytterligare något förändrad. Det ville hon gärna att jag skulle tillägga. Det är hon som också byggt upp och driver örtagården som alltid är öppen för besökare.

kerstin_nyttans-vaxter-och-katt

Det känns som intresset för gamla bruksbygder har stegrats inte minst genom Ernst TV program. Vi får inte glömma vårt eget land med dess natur och  kultur.

Fantastiskt att det finns eldsjälar och hembygdsföreningar som kan lyfta och locka med så mycket kunskap och begivenheter  till bygder man aldrig skulle besöka annars – det gör mig varm om hjärtat.

DSCN7767

Dals Rostock väster om Mellerud var en gång en blomstrande kurort, dit folk kom långväga ifrån  för att dricka brunn med sitt järnrika vatten och kurera sig på Kroppefjälls sanatorium.  I Dals Rostock fanns en örtagård värd sitt namn eftersom en av Sveriges främste kännare av medicinalväxtodling levde och verkade  i Dals Rostock. Johannes Henriksson kom att betyda mycket för apoteksverksamheten både i Sverige och utomlands. Denna örtagård är uppbyggd igen av Kerstin Ljungqvist som vet allt om kryddor och medicinalväxter och hur de har använts.

IMG_1802

IMG_1806

IMG_1841

I anslutning till örtagården finns ett spännande och mycket ambitiöst museum och café med hembakt. Tillika finns ett textilmuseum där du även kan lära dig hantera lin m.m.

IMG_1833

IMG_1836

Jag besökte även en privat trädgård – Bertil Larssons innehållsrika men  överväxta trädgård. Jag träffade Bertil 76 år som är en av eldsjälarna i hembygdsföreningen men eftersom han jobbade ensam i muséet, då fick vi lov att gå dit själva. Fanns många godbitar att upptäcka bland alla tusentals växter, men eftersom maken höll på att få värmeslag stannade vi inte länge där.

IMG_1862

IMG_1863

Järnvägen genom samhället går via Göteborg och Oslo och kallas Dalslandsbanan. T o m det gamla stationshuset är uppbyggt igen fast i halvskala.

IMG_1867

Men det allra bästa är nog Kerstins ateljé, växthus och plantförsäljning. Här finns gammaldags växter, som  kan vara svåra att få tag i numera.

IMG_1850

IMG_1868

I gamla missionkyrkan hittar du Kerstin och hennes katt. En underbar ateljé och butik. Varför finns det ingen sådan i Göteborg?

IMG_1853

IMG_1859

IMG_1854

Vad köpte jag där då?

IMG_1873

Jo. en spansk körvel, ett par rödfibblor, en Bowles mynta, en studentnejlika, ( har en men vill ha fler) två blodfingerört, ( för de jag köpt tidigare hos Åkerblads försvann) och en järnört. Järnörten eller läkeverbenan  ( den i mitten) Verbena officinalis  läker de flesta sjukdomar, så en sådan fick följa med hem.

IMG_1799

Växtrea var det också. Det fattade jag inte först. Då skulle jag handlat mycket mera.

Ha det gott!

Luna

 

 

0

7 kommentarer

 1. Tack för intressant tips!
  Min man har bott i Dalsland i unga år en kortare period och vi har länge planerat att åka runt där och titta. Då och då googlar vi även på hus som är till salu i området, priserna är minst sagt lockande för ett par som vill slå sig ner på landet efter pensionen. Nu har motivationen att genomföra resan ökat ordentligt!
  Kram
  Marta

 2. lunasblogg

  29 juli, 2016 at 09:24

  Kul! Min man sa just det när vi körde runt – Här kan du hitta billiga hus.

  Kram Luna

 3. Peter Söderberg

  29 juli, 2016 at 10:31

  Hej, ser ut att ha varit flera trevliga utflykter i sommar! Trevlig fortsättning! Kram M&P

 4. Spennende, og utrolig fint! Vi lå en gang på Loka Brunn. Mye større og noe mer sentralt, men en flott opplevelse!

 5. Vilket väldigt trevligt utflyktsmål! Tack för tipset.
  Allt gott
  /Anette

 6. Där vid Rostocks brunn, var vi för några år sen, när vi besökte våra vänner som bor i Dals Rostock, och vi skall faktiskt besöka dem nu om en vecka igen! Kanske blir ett besök till där, de bor ju väldigt nära faktiskt 😉

  Må gott !
  Kram Gunilla

 7. Entusiaster är fantastiska människor!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑