Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Damträff i piontider

Torsd. 9 juni 2016

IMG_1078

Igår firade  tjej-tantgänget mig i efterskott eftersom jag fyllt år. Som vanligt blev det en mycket trevlig kväll som denna gång inleddes med ett besök i Annelundsparken i Borås. För ca 15 år sedan var vi också där. Det har inte förändrats mycket , fast Krupke själv (du vet Sveriges främste pionexpert) var med och berättade den gången.

IMG_1073

Då som nu frossade vi i pioner och pioner är kanske lite tantvarning tänker du. Ja men därför passar det väl bra. Alla i gänget har dock inte uppnått pensionsåldern än,  men vem älskar inte pioner. Pioner står för kärlek i Feng Shui. En del pioner var redan överblommade, andra är som mest intensiva nu och andra står i knopp, men förgängligheten känns än mer närvarande denna varma sommar.

Vi brukar överraska varandra med någon aktivitet med efterföljande mat och dryck. Igår fattades två i gänget av de nio, men det är alltid någon som har förhinder, jour eller liknande.

IMG_1057Nu fotade jag inte alla pioner, ens med namn av de 80 tal sorter.   Jag är ingen samlare själv, men det beror mest på utrymmeskäl att pioner tar plats och blommar över fort. De jag har själv är dubbla och doftande släktpioner. Här en av dem

pion2Min namnlösa

Annelundsparkens pioner

IMG_1065

IMG_1068

IMG_1054

Vissa av oss gillar de enkla , andra tycker doften är viktigast medan andra söker de annorlunda, kanske låga vildpionerna med små blommor.

Många vill också ha de riktigt tidigblommande som glanspion, dillpion, svavelpion, bondpion

pionAllra tidigaste att blomma är glanspionen ’Paeonia marrei’ (fotad i Botaniska Gbg dock)

Efter besöket var det bubbel,mat och firande till sent hos B.

IMG_1083

Måste visa fina presenten jag fick också av gänget.

IMG_1086

En Josef Frank  ’Hortus’ mässingkruka med ursprung från 1938 för Svenskt Tenn.  Svenskt Tenn finns numera  i Göteborg och heter Tinna.

Till krukan en äkta sammetslen kärlekspelargon, så klart, sa B. som inhandlat. Hon är en fena på presenter. Det vet vi, dessutom är hon en äkta Florence Nightingale.

DSCN7475

TACK! för igår alla och särskilt B för att du håller ihop oss trots att somliga både flyttat och har fullt upp med jobb och engagemang.

Kramar till er alla

Luna

6 kommentarer

 1. Grattis Luna !!!
  Vilken trevlig uppvaktning och den där Josef Frankkrukan var fantastisk !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 2. Ja, är pioner tantvarning, så är jag helt klart tant! En kärleksfull tant alltså 😉 och det är helt ok för min del!
  VIlken fin present du fick, härligt med tjejgäng som håller ihop tycker jag! Jag har ett jag med, som har hållit ihop i 30 år, tyvärr är det totalt ointresserade av trädgård, men jag tycker om dem ändå…;)

  Kram Gunilla

 3. Vilket passande firande och jag kan bara hålla med om att det var en ursnygg present, både krukan och blomman.
  För sådär en 15 år sedan stod jag mitt i Krupkes pionfält och valde plantor… En upplevelse utöver det vanliga. Förstår att parken är vacker så här års.
  Kram Kristina

 4. Men så trevligt! Och vilken snygg present! Jag älskar pioner och har frossat i dina bilder. Enkla tycker jag mer och mer om och den rikblommande vackra på sista bilden är fantastisk. Mina pioner är sena i år känns det som (eller också är det jag som är otålig). Men den som väntar på något gott …

  Önskar dig en fin junivecka!

  Kram Anita

 5. Vacker present och perfekt till en växtälskare. Vem gillar inte Svenskt tenns inredning. Kan inte tänka mig nåt bättre sätt att fira födelsedag på än tillsammans med vänner och pioner! Min födelsedagsblomma brukar vara tulpaner eftersom jag fyller i januari. Inte dumt det heller men det är ju inte pioner.
  Passerar Borås med jämna mellanrum. Kanske ska ta ett stopp i parken…
  Grattis i efterskott!
  /Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑