Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Del 2 av Trädgårdsrundan Nordvästra Skåne 2018

Tisd. 18 juni 2018

Här kommer nu fortsättning och glimtar från Trädgårdsrundan i helgen. Igår visade jag två lummiga  trädgårdar från Höganäs och idag blir det två annorlunda från Båstadtrakten, utan övertoner eller växthus men ändå trädgård med stort T.

Första besöket vi gjorde var till en liten och centralt belägen gammal tomt mitt i centrala Båstad, Köpmansgat, 18.  Tyvärr tog jag inte så många bilder här utan video och de kan jag inte visa här. Trädgården har hjälp av en engelsk trädgårdsmästare och det syns på den genomtänkta klassiska stilen med mjuka lugna linjer och en hållbar grönska.

Just nu detta år var det inte så mycket som blommade eftersom allt är så tidigt och gräsmattan var inte på heltopp men känslan är densamma året om.  Ungefär så som jag jobbar.

Enkelt och välskött.

Den andra trädgården var av helt annan stil, både avskalat naturlig, men ändå med överraskande inslag

Skånegården Janstorp på Södra Hovallsv. 80, är från 1800-talet och en idyllisk sommaridyll som ligger mittemot vårt gamla fritidsboende Arild på andra sidan Skälderviken.  Byggnaderna med klassiskt halmtak ligger fritt med nypotatisodlingen bakom sig och åkermark och hav framför sig. Genom tomten flyter en liten smal å.  Här är det mannen i huset som trädgårderar och tänker ut när han inte spelar golf.

Här samsas både kulturhistoria,  medelhavstil och modern naturalistisk landskapsdesign utan gränsdragningar.

Schackspel med fri sikt.

Lägg märke till hur man tagit tillvara den befintliga naturen och anpassat designen efter det. Ett bord kan också ha oregelbundna former, bara att såga till.

Gillar verkligen att det har klippts  gångar ute i det höga gräset som går utanför tomtgränsen ( med lov förstås)  och gjorts broar som leder vidare till överraskningar och till attefallsstugan, gästugan längst bort på tomten.

Boulebana förstås hör till en medelhavsinspirerad miljö liksom ett slutet lugnt rum med vindskydd och skugga av höga häckar

Överbyggd middagsplats för många

Här ses siktlinjen från köksutgången i gamla huset genom loggian och medelhavsrummet, boulebanan ända till attefallshuset. Så himla genomtänkt.

Det var allt för idag. Ha det gott!

Luna

0

7 kommentarer

 1. Peter Söderberg

  19 juni, 2018 at 00:17

  Trevlig utflykt med härliga bilder och snygg ryggtavla på maken! Trevlig midsommar hälsar Majan & Peter 👍😀🥂

 2. Tack för att du delar med dig. Mycket inspirerande bilder i båda inläggen men jag blev extra förtjust i Skånegården. Siktlinjen du visar är suverän. Gångar i högt gräs har jag sett en del i England, har alltid gillat det. Och just att man tagit tillvara naturen och format trädgården därefter. Jättefint!

  Tack för inspirerande inlägg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   21 juni, 2018 at 08:23

   Varsågod Anita! Trädgård kan vara så mycket. Här är ett bra forum att visa andras stilar.
   Ha en bra midsommar även om inte vädret blir det bästa, men det är som vanligt på midsommar. Huvudsaken att vi får regn nu så det blir grönt till nästa vecka när det är Tusen Trädgårdar.
   Kram Luna

 3. Härliga trädgårdar båda två 🙂 Siktlinjer har kommit att bli en sak som dyker upp oftare och oftare i huvudet. Viktigt inne och ute.

  Ha en fin midsommar! Kram, Carina

 4. Janstorp var verkligen i min smak. Härligt ställe!
  Allt gott
  /Anette

 5. Fina trädgårdsbilder. Ser ut som en trevlig resa.
  Hälsningar från ett vackert och soligt Wales

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑