Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Den romantiska parken i Baldersnäs

Tisd. 26 juli 2016

Hej alla bloggkompisar! Jag har inte glömt er, men vi har knappt varit hemma. Många utflykter både korta och längre gör vi denna sommar och jag har tagit jättemycket bilder på fantastiska trädgårdar och vackra platser.

Idag ska visa en herrgårdspark som jag bara måste visa. Hela platsen andas lugn, kultur och skönhet. Här finns ett underbart ’Countryside Hotel’ med en White Guide restaurang. Det ligger i Dals Långed  i Dalsland där vildmark möter gamla bruksbygder.

Stället ägdes en tid av inte mindre än TV kändisen Ingvar Oldsberg. Baldersnäs ligger i ett naturreservat på en  halvö i Laxsjön. Baldersnäs historia går tillbaks till 1500-talet, men den romantiska parken  enligt engelskt mönster växte fram under början av 1800-talet och var en förebild för hela landet. Här planterades ca 240 arter  träd och buskar från olika länder. Här fanns en plantskola och ett orangeri med 6000-7000 växter. Nuvarande herrgårdsbyggnaden i sten byggdes 1910-12 och innehöll 23 rum. Dåvarande ägare var Rudolf Liljeqvist som startade Elektrokemiska Aktiebolaget med hjälp av Alfred Nobel och var en av två stiftare till Nobelpriset.

IMG_1870Boken vi fick

I helgen tog jag och maken en övernattning med femrätters gourmetpaket och dessutom ingick denna vackra bok om den romantiska parken på Baldernäs. Allt var helt underbart, med hög klass på service, mat och dryck, aktiviteter  på området, vackra rum  och dessutom väldigt prisvärt. Det var nog sommarens varmaste kväll också ute.

Håll till godo!

DSCN7714

IMG_1767DSC_2586

DSCN7742

DSC_2590

DSCN7725

DSC_2579DSC_2630

DSC_2591

DSCN7736DSCN7734

(maken spelar in ljudet av surr)

DSCN7739

omgivningar med hantverksbutiker, caféer, museum, lantrasdjur, gårdsbutik, scen med underhållning vissa kvällar, lekplats, fiske kanoting båthamn.m.m

IMG_1790

odling till restaurangen förstås

DSCN7710

otroligt många sittplatser och ännu fler upptäckstigar och promenadvägar

DSCN7745

DSCN7726

DSC_2592

DSC_2600DSC_2594

Varmaste kvällen att minnas i vinter.

 Nästa gång skriver jag om ett annat intressant besöksmål från samma resa.

Ha det gott!

Luna

5 kommentarer

 1. Men … vilket härligt ställe och vilken härlig herrgårdsweekend ni verkar haft. Vi brukar åka på weekendresor då och då och det är så trevligt. I höst ska vi leta ett nytt ställe att åka till och varför inte ta en resa till Dalsland även om det blir några timmar i bil. Det är så bra att få tips om bra ställen. Vackra bilder har du tagit också och jag blir glad när jag ser bilden på dig utan kryckor. Hoppas att återhämtningen efter höftoperationen fortsätter att löpa på bra.

  Ha en fortsatt sön sommar!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   27 juli, 2016 at 13:00

   Tack Anita! Trevligt att höra av dig. Jag uppskattar också tips på nya och bra utflyktsmål.
   Jag går dessvärre inte hela tiden utan kryckor, men mer och mer. Dock inte längre promenader. För mig har det varit bra att sitta i bilen en del i år. Bli lite uppassad, och göra upptäckspromenader i mjuk och vacker natur. Hårda stadsgator är jobbigare, liksom att göra en massa med hus och hem.
   Ha en fortsatt skön sommar du också.
   Kram Luna

 2. Säger som Anita, vilken härlig helg ni haft! Wow, vilket ställe. Och så trevligt med en bok för gästerna, det hade jag gärna sett hos fler. Skönt att komma iväg på en helgresa, har en själv att se fram emot om några veckor. 🙂
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   28 juli, 2016 at 17:22

   Ja, det var en både lugn och mycket inspirerande tripp. Det kommer mer från Dalsland, så håll utkik.
   Kram Luna

 3. Himmel, vilket fantastiskt ställe!! Fantastiska bilder också!! Det ser ut som om du kan gå utan krycka/kryckor nu.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑