Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Den vintergröna basen

Fredagen den 27 september 2011

När sommaren drar sig tillbaks är det bra att ha en bas av vintergrönt. I en Feng Shui trädgård är året-runt-grönskan viktigast av allt. Rabatter som endast består av  rosor och perenner ser inte mycket ut för världen resten av året hos oss i Norden.  Många har en kluven känsla till vintergrönt eftersom det ofta förknippas med 70-talets förväxta barrbuskar.  Synd för utbudet är ett annat idag och det är så mycket mer än barrväxter. Buskar och träd är själva möblemanget i en trädgård och sist kommer pyntet, blommorna.  I alla planteringar bör möblerna finnas med i mer eller mindre grad. Särskilt viktigt i den formella delen utåt mot gatan.

(Buxbom i tripp, trall trull storlek gör att avståndet till gatan verkar längre bort sett in ifrån huset)

bild kopia 28

Här är lite tips på varierad  grönska som är bra och lättskött. Konsten att få liv i en trädgård är att blanda form, karaktär, färgnyans och att klippa och  hålla efter i storlek så att varje växt syns även om det är tätt och tätt bör det vara som i naturen själv. Plantera i grupp med ojämna nummer t ex tre av varje sort och upprepa formspråket på återkommande avstånd om det är en stor plantering. Det inger ett lugn sett från sidan. I framkant av rabatten  en vintergrön marktäckare , likaså en torktålig grön täckare under mindre träd eller uppklippta barrbuskar.  Att spara någon av dina gamla thujor eller järnekar för att klippa upp nedtill ger karaktär åt din trädgård, men stora exemplar som står för nära entréer och skymmer bör du ta bort och ersätta med låga eller medelhöga buskar. Gröna häckar i trädgården ger ultimat balans året runt.

Woodland behöver inte vara storskaligt. Här uppklippt gammal En, 3 nysatta Klothuja Danica, Parasollblad, täckande myskmadra, hosta, silverax, vitt löjnantshjärta m.m.

bild kopia 8

Vissa buskar är egentligen inte vintergröna men har en fin form eller vacker stam som också kan räknas dit som tex  björkspirea för den behändiga runda formen och höstfärgen, kornell för det röda grenverket, prydnadsgräs (med vipporna kvar), ormhassel som bör ses utan blad, nedklippt lavendel m.m.

Ligusterhäck, klippt idegran och Spirea Densiflora  (lilla trädet med gul höstfärg Naverlönn, Acer campestre)

IMG_3495

Kopparlönn Acer griseum har kanelfärgad flagnande stam, vacker året runthöstlönn

Ingen trädgård utan Rhododendron tycker jag  Det finns en uppsjö av sorter som blir lagom i storlek och kom ihåg att även gamla rododendron blir som nya av att klippas ned hårt någon gång.  Att vintertid se dessa buskar med sina svällande knoppar inger ett hopp om kommande vår.  Passar också jättebra i naturmark och slänter, dock inte i gassande sol.

Praktrododendron ’yakushimanum’ 0,8- 1, 5 m

rod_nio

Klotthujor är ett bra alternativ till buxbom som inte behöver klippas och som kan stå i sol eller skugga. Att tukta och formklippa sina växter ger också mycket åt helhetsutseendet i trädgården och är ett billigare alternativ till handelsträdgårdens utbud. Idegran är perfekt till detta och den håller alltid sin gröna fräschör året runt i sol eller skugga.  Tål att stå under tak också. Välj gärna ’Hilli’ som inte sätter frukter, men bäst är om det är olika idegran för att få nyanser i det gröna.

IMG_6317

Lagerhägg   vill stå skuggigt annars bränner bladen på vårvintern, men det är i och för sig bara att ta bort, så kommer det nytt. Att täcka med juteväv är annars ett alternativ under vårvintern. (Under sista åren har det varit lite problem med hagelskottssjukan  på sina håll, men det har blivit bättre)

Lagerhägg Prunus laurocerasus blommar både i maj och augusti när den ansas.  År 2013 var dock inget bra år för lagerhägg i västsverige p g a svår frystorka

lagerhägg

Silverbenved,  Eunymus fort. ’Emerald Gaiety’ är en fin vit-grön låg växt som ger variation i det gröna.IMG_6327

Bambu är underbar som solitär i skyddat läge. Alternativ för Norrland kan vara litet rödvide.bambu2

Uppåtväxande och konformigt bör finnas med som enstaka inslag, men tänk på höjden för den lilla tomten. Smaragdthuja 2,5 -4 m är finast av thujor och idegran ’Stricta Viridis’ 1-2 m behändig. Pelar-enar som ’Suecica’ 1,5 – 3m eller ’Vemboö’ 3-5 m är bra för torra magra platser, den sistnämnda är riktigt smal och kan upprepas utefter en linje med långa avstånd emellan som ofta ses i Italien.

Bland vintergröna marktäckare för skugga har jag en speciell favorit Skuggröna ’Pachysandra’ ”20 cm. Den rankar jag högre än Vinca eller Waldsteinia för den håller sig lika fräsch på sommaren som i 20 minusgrader och fyller upp bra. Krypoxbär ’Coral Beauty’ som börjar bli modern igen är bra till slänter och spektakulär med sina röda bär. Men bästa marktäckaren för besvärliga soliga slänter är liten Stefanandra. Den växer snabbt och binder jorden bra.  Visserligen inte vintergrön men lyfter från marken och är jättefin på våren. I en sådan slänt  kan du sätta lite större uppstickande buskar som bryter av helt här och där. Glöm inte stenbumlingar emellan.

 Skuggröna Pachysandra får gärna domineraskuggröna

Plister, timjan, Iberis, strandtrift är också exempel på  vintergrönt, liksom helt  vintergröna prydnadsgräsen Carex morrowii ’Variegata’ 30cm, och silverhavre ’Helictotrichon’ 60cm. Listan kan göras lång.

Rosenplister Lamium maculatum Beacon Silver

rosenplister

Blandar du det vintergröna med pålitliga perenner så har du helheten.

2 kommentarer

  1. Mycket informativt och inspirerande inlägg för mig som håller på att bredda min kunskap och vidga vyerna.

  2. Tack för ett informativt och inspirerande inlägg!
    Mvh// trädgårdsrookie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑