Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Det låga städsegröna

Måndag 17  februari 2014

Milda vintrar med barmark som denna  är jag glad över att ha mycket synbart grönt i trädgården, alltså städsegrönt som inte fäller löven eller barren på vintern. Dessa gröna bilder tog jag förra veckan.

bild 3

Sedan kom gråväder med lite snö ett par dagar…..

bild 5

Nu är det barmark igen, 8 plusgrader och västliga gynnsamma vindar

bild

bild

Här är min inventering av vad som ser fräscht ut i marknivå. (Kallaste vädret har nog bara varit – 8 gr här i år) Vi bor i zon 4.

Här bortser jag från buxbom, rhododendron, järnek, thuja och idegran, utan fokuserar på vad som lyser upp på barmarken. Vissa perenner har t o m börjat växa.

Skugg-gröna, Pachysandra terminalis, en av mina absoluta favoriter

IMG_8083

IMG_8131Här med kubklippt idegran och Benved Euonymus  fortunei ’Emereld Gaiety’

IMG_8082Lilla söta Stensötan Polypodium vulgare

IMG_8124

Rosenplister Lamium maculatum ’Beacon Silver’ fin hela vinternHär tillsammans med Buskrosling Pieris japonica , hårt nedklippt efter förra årets frystorka.

IMG_8126

Här med  Alunroten Heuchera ’Purple Palace’ en av de tåligaste,  ju kallare , desto  mörkare blad får den. Fast inte hur kallt som helst, då säckar den ihop.

IMG_8102

Vinteriberis ’Iberis sempervirens’, städsegrön, översållad i maj med vita blommor. Förra vårvintern led den dock av frystorka, men den kom snabbt igen.

IMG_8120 Bitterrot, Lewisia, vill stå torrt, så jag täcker mina tuvor med en huva

IMG_8109

Myskmadran Galium är fin än . Revor av städsesgröna plister Lamium (med ljusgula blommor, har glömt namnet där)

IMG_8118Lungört  Pulmonaria saccharata

IMG_8092

Backnejlika Dianthus deltoides

IMG_8115Rosenbräcka Saxifraga arendsii där man ser man blomknopparna redan. Tillsammans med mörkbladig Revsuga Ajuga reptans ’ Braunherz’ och en vanlig förgätmigej, också den städsegrön.

IMG_8129Det här vet alla vad det är. Julrosen trivs annars inte så bra i dessa kalkfattiga trakter, som inte heller Hasselörten eller Murgrönan gör. Denna Helleborus står i kruka.

IMG_8128Fast är man vetgirig så går det ändå. Här min ganska vintertrista hasselört Asarum som den ser ut just nu. På sommaren är den kanonfin.

IMG_8087

 Krusbladig Persilja , nästan vinterhärdig. Fördel om man täcker, det har jag inte gjort

IMG_8098Timjan, Salvia och Oregano likaså…

IMG_8088….. och Mynta, den övervintrar utan fjäsk

IMG_8111Digitalis ståtar med vackra bladrosetter på vintern.

IMG_8127

En jätteprästkrage…

IMG_8099En jättevallmo….

Det finns mer grönt, men det får räcka för nu.

0

8 kommentarer

 1. Det var minsann en hel del grönt i din trädgård! Skuggröna och vinteribris var nya bekantskaper för mig, men är nu uppsatta på önskelistan.

  Ha det bra
  /Anette

 2. Oj, vad mycket grönt det finns i trädgården på vintern! Jag får ge mig ut på foto-jakt i min egen trädgård när jag kommer till Nöbbele nästa gång. Just nu är jag i Sthlm.
  Kram från Eva Linnea

 3. Lärorik genomgång för den som vill ha vintergröna marktäckare och andra perenner som inte helt vissnar ner på vintern. I en tuff zon dessutom! Vill man inte helt förlora sin trädgård i december, får man nog satsa på dessa. Rosenplister har jag tyvärr inte lyckats få att trivas, däremot hasselört, som frösår sig numera. Tio år tog det. En utav mina favoriter är också waldsteinia, en pålitlig liten krypare.

  • Sådana här inlägg gör jag för dem som söker information om vintergrönt. Mina inlägg om ’mina bästa marktäckare’ och ’den vintergröna trädgården’ är några av mina absolut mest klickade inlägg, förutom Feng Shui och trädgårdsdesign förstås. Inom dessa nischer finns ett stort intresse att lära mera.

   Må så gott!
   Luna

 4. Så fint med allt vintergrönt – som jag också är väldans förtjust i. Fast Pieris och Iberis har jag inte och lungörten håller jag på att försöka få bort efter det att den började ta över hela trädgården!
  Tittade på din ”röda bilder” och fastnade – naturligtvis – för järneken. En helt underbar bild…..
  Susie

  • Tack! Lungörten håller sig på plats rätt bra här. Någon gång ploppar den upp någon annan stans och jag bär tillbaks….. Vad gäller den har jag lite kontrollbehov. Järneksbilden är tagen med frost.
   Luna

 5. Glömde; Tror inte att färgvalet har något med åldern att göra. Ja, kanske din – men absolut inte med min. Jag hade väldigt mycket rött för 35 år sen, sen blev det vitt, därefter rosa/aprikos, sen grönt, sen blev det lila (som höll i sig länge) – och fanns det många turkosa växter skulle jag nog haft det också. Nu är det alltså rött som gäller…och svart…och orange…och gult…och….. *fniss*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑