Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Efter bästa datum

Tisd. den 30 oktober 2012

Så var allt klart, tror jag. Jag menar trädgården inför vintern. Den, vintern, kom visserligen rejält i helgen med 10 minus grader och ishavsvindar och tjäle i jorden. Vackra dagar men inget trädgårdsarbete. Igår gick knappt att gå ut med hård vind och snöblandat regn, men idag sken solen och jag lämnade allt annat och gjorde ett sista ryck. Känns skönt.

Den här lilla skönheten som jag trodde gjort sitt före bästa datum räddade jag undan före helgen, då jag stuvade undan en uppstammad gul ros från kruka, som jag köpt billigt på en viss tysk matmarknad, inga namn. Obs! tre för mig ovanliga bedömningsgrunder.  För det första: jag är ingen älskare av gula rosor. Andra: jag tycker uppstammade rosor ser konstlat ut och kan vara svåra. För det tredje: Det fanns ingen etikett på rosen och jag vet inte vilken det är! Men att jag gjort fina och billiga växtfynd tidigare just i den lite kontroversiella dagligvarubutiken som tex underbara och annorlunda tulpanlökar,  gjorde att jag ville testa.

Först trodde jag inte det skulle bli något av rosen , där den stod och stampade bara. Den var så hårt inklippt att det var inte mer än en pinne i stort sett. Men efter den första rosen slagit ut var jag helt såld. Den var magiskt vacker, som skiraste sammet, men jag missade att ta foto. Sedan har den blommat i omgångar, men inte många åt gången och inte har jag fotat den heller!? (Antingen var jag bortrest eller så var det inte rätt ljus). Fast den hade många knoppar kvar när jag skulle bädda in den. Detta är en frostnupen knopp som fått slå ut inomhus, vilket går att se på de yttre kronbladen. Nu gäller bara att se om rosen överlever vintern i garaget. Tveksamt! Är det någon som vet vad den heter?

0

2 kommentarer

  1. Näej, vet inte namnet. Men så söt! Du kanske ska lägga ut en fråga i Allt om trädgårds rosforum? De brukar vara fenomenala på att svara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑