Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

En mycket fridfull plats.

Söndag 3 november 2013

DSCN0471

Denna vy har Oskar framför sig. Här vill vi också vila.

I fredagskväll var vi på S:t Sigfrids griftegård i Borås, där vår omkomne sons aska är begravd. Det är en av Sveriges vackraste kyrkogårdar, ritad Av Harald Ericson 1940. Han ritade även kapellet  som inspirerade den världsberömde arkitekten Le Corbusier att rita ett nästan likadant efter dennes besök i Borås.

Kremat

På griftegården finns flera minneslundar. Oskar ligger på den senast byggda, askgravlunden Linnéan, invigd för ett år sedan. Den ligger på en kulle bland upplysta tallar mot söder med ett vattenfall stilla ringlande nedför och en liten sjö i fonden med skulpturer av Pål Svensson. Se övre bild. Den övre platån är också smyckad av samme konstnär med granitmurar och en föreställande båt i diabas. Blommor sätts på en grusplats och granitpelarna har de avlidnas namn graverade på kopparplåtar.

bild kopia 8Vattenfallets plantering är inte riktigt är färdigväxt än.

Platsen var magiskt vacker i helgen med alla ljus och tårarna rann för våra kinder. Jag vet att det kom dit mycket mer blommor och ljus efter att vi varit där.

DSCN0464 kopiaDSCN0468bild kopia 9

0

10 kommentarer

 1. Förstår att det kändes magiskt vackert på denna plats under allhelgonahelgen, även om tårarna rann. Vatten & eld är magiska element. Kram från EL

 2. Mycket vackert och speciellt!

 3. Vilken otroligt vacker plats! Jag förstår att gårdagen var mycket känslosam. Hur skulle den kunna vara annat. Så vackert med de vita blommorna, både i buketten och gravprydnaden.

  Jag hoppas du har en fin söndag kväll och att du får en fin vecka.

  Varma kramar Anita

 4. Precis så vacker som jag önskar att alla kyrkogårdar var. Den är en glädje mitt i sorgen att besöka en sådan plats. Ett besök på kyrkogården ska förhoppningsvis ge lugn i sorgen och styrka att leva vidare när man går därifrån.
  Min morfar och mormor är begravda på den vackraste kyrkogård jag vet. De var lantbrukare och från platsen där de vilar är utsikten över odlingslandskapet milsvid.
  Stor, stor kram!
  Kristina

  • Ja, jag antar det är i Skåne. Där är det vackert. Min svärmor är begravd i Brunnby kyrka i Kullabygden, Skåne. Den kyrkogården har jag skrivit om förut som den vackraste jag visste då. Fast alla har sina olika uttryckssätt.
   Kram Luna

   • Nej, det böljande odlingslandskapet ligger mitt mellan platåbergen i Västergötland (som min släkt kommer från). Vissa kyrkogårdar talar till en plats i ens hjärta på ett speciellt sätt.
    Kram tillbaka!

 5. Frank Åkerman

  21 januari, 2015 at 14:12

  Hej!
  Håller med dig om att gravplatsen Linnean är en otroligt vacker plats. I november hade vi tillfälle att gravsätta askan efter vår syster som avled i augusti 2014. Utsikten, naturen och utsmyckningarna ger en djup dimension till denna viloplats. I nästa vecka ska vi ha begravningsgudstjänst för vår mor som avled 4 januari och hon har tydligt uttryckt sitt önskemål att få vila på samma plats som vår syster. Så en vacker vårdag ska vi mötas för att få gravsätta vår mor på samma plats.
  Tack till kyrkogårdsförvaltningen och arkitekter för ert fina arbete att skapa en plats som vi gärna återvänder till för att tända ljus och sätta blommor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑