Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

En trädgård att besöka

Fred. 2 nov. 2018

Vecka 45 har temat ’En trädgård att besöka’ på Trädgårdsfägring.  Kanske ger det några  av oss som besöker många andra trädgårdar beslutsångest  Jag är inget undantag och helst skulle jag vilja skriva Japanska trädgårdar i Japan.  Det finns nämligen  ingenting som sätter så djupa positiva spår  som de äkta japanska. Där finns ett meditativt lugn som vi i västvärlden sällan ser.

Men här åsyftas nog svenska trädgårdar. Besöksträdgårdar som brukar ha öppet för andra. Dessa blir allt fler och fler med ett växande trädgårdsintresse för köksträdgård och blommor. Stilarna är många och oftast finns flera stilar i en och samma trädgård.

De trädgårdar jag lägger på minnet är där helhetsintrycket är harmoniskt och vackert och som passar ihop med hus och miljö. Välskött och levande, lummigt men inte överväxt, lagom med fina detaljer och ihophållna färgskalor.  Är sedan läget av tomten tilldragande och tyst blir det plus i kanten, och helst ska där finnas någon form av utsikt eller annan kvalitet som tagits tillvara på ett bra sätt. Tillgängligheten är också viktig, liksom möjligheten att ta sig runt trädgården.

Jag skulle kunna räkna upp många trädgårdar jag besökt som uppfyller detta kriterium men tänker på en trädgård jag kände att HÄR skulle jag vilja bo. Det var hos Birgitta och Göran Rosendahl i Ängelholm på Nv Skånes trädgårdsrunda för ett par år sedan. Om denna har jag skrivit innan.

Det vackra huset  ligger vid Rönne å och trädgården sluttar ner mot ån i etage. Framsidan mot gatan är smal men både spännande och elegant med mjuka gångar och flöde. Orangeriet är en favorit, en annan är stengångarna och alla vackra arrangemang, men framförallt ger den känslan av total och lugn avskildhet mitt i stan.

 

Trevlig Alla helgons helg alla!

Luna

0

9 kommentarer

 1. Oj, Oj, vilken vacker trädgård! Jag förstår att det är en favorit.
  Tänk hur många det finns som håller öppet och jag håller med om att det är svårt att välja en… Fast man får nog välja många om man vill 😀

  Nu har jag redan fått så mycket inspiration att jag vill åka till Gotland och nu även till Skåne 🙂

  Ha en fin allhelgonahelg!

  Kram

  • lunasblogg

   7 november, 2018 at 21:42

   Ja, I Skåne finns otroliga trädgårdar, antagligen p g a närheten till Danmark.

   Ha det gott i höstmörkret.
   Luna

 2. Vilken vacker trädgård du visar. Helt underbar. Och vilket fint växthus. Ha det skönt i helgen.

 3. En fantastiskt fin trädgård och jättefina bilder Luna. Jag känner igen den, tror helt säkert att jag läst ditt förra inlägg från den och fascinerats.

  Jag hoppas du fick en fin allhelgonahelg med dina nära och kära.

  Kram och en fin vecka önskar jag dig!
  Anita

  • lunasblogg

   7 november, 2018 at 21:52

   Tack ja jag skrev om den 2017 06 11, försökte länka dit men misslyckades. Där finns ännu mer bilder.
   Det har varit och är en skön tid nu både i helgen och denna veckan. I Göteborg igår var det 16 gr varmt. Och alla träd är inte kala än.
   kram och ha det bra/

   Luna

 4. Det var verkligen en trädgård väl värd att besöka! 🙂 Så fin. Lägger på minnet.
  Kram Kristina

  • lunasblogg

   7 november, 2018 at 21:55

   Ja den hade allt förutom köksträdgård tror jag. Lite beskärning kanske bara.
   kram Luna

 5. Den skulle man gärna besöka – det verkar otroligt vacker! Och dessutom INGEN köksträdgård, vilket jag som inte heller har det är glad för. Tack för titten och tipset…..
  KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑