Jag är en typisk Vata enl. de tre doshorna inom Ayurveda. Jag har lite dille på Ayurveda nu efter att jag blev påmind förra veckan då jag var på ett bra föredrag om Yoga och Ayurveda på studieförbundet i Borås. Så nu har jag köpt denna boken och nyss börjat läsa. Det var några år sedan jag kom i kontakt med ayurveda, men har haft det i bakhuvudet hela tiden. Kort morgonyoga med meditation har jag gjort i många år dock.

Här kan du jämföra med vilken dosha du är, om du nu kan se på denna suddiga tabell. Det påminner lite om Feng Shui och de fem elementen. Den första Vata är vatten och luft, vinter, Pitta är eld, sommar, och Kapha är jord, vår

Vintern är en typisk Vataårstid med mycket vatten och luft ( blåst). Det är inte min årstid om det blir för mycket vinter och kallt, då får jag ont, får torr hud och fryser lätt. För mig känns våren långt borta. Med överskott av vata sover jag dessutom sämre, blir rastlös och orolig. Med balanserad vata är jag dock kreativ, alert och rör mig kvickt. Jag behöver tänka på att lägga mig tidigt, ta pauser, äta varm mustig mat på bestämda mattider, undvika kalla sallader och smoothies på vintern och dricka mycket helst varma drycker för att inte bli trött. Vårt välbefinnande bestäms helt av hur vi äter, sover, rör oss och tänker, men vi har olika grundbehov. Ju äldre vi blir ju mer vata blir vi dock alla.

De nordiska länderna är typiska vata länder med mycket fukt, kyla och blåst. Det är här vi ska anamma fetare näringsrik husmanskost och smörja in oss på vintern. Alkohol, socker och chilihetta ger bara kortsiktig nytta, bättre är ingefära och svartpeppar.

En Pitta person har bra aptit och hoppar ogärna över måltiderna, är dynamisk och målmedveten. Överskott på Pitta visar sig dock med röd hud, irritation , dominans, otålighet, magproblem. För mycket sol och värme, alkohol och kaffe, chili och tomater späder på problemen.

En Kapha person i balans har bra immunförsvar, är sympatisk och stabil, en vanemänniska som sover bra, men vid obalans blir personen slö, sover för mycket, får inget gjort och håller fast vid det förflutna. Här är det bra att börja röja, slänga och äta mindre och lättare mat.

För alla tre doshorna är oljemassage, lättyoga, avslappning och skogspromenader bra, för en kapha kan behövas hårdare träning.

Detta var veckans inlägg om livsenergi.

Hälsar Luna

0