Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Energi – den livgivande kraften

Fredagen den 26 oktober 2012

Idag handlar Booming Friday om energi och det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat som Feng Shui konsult och designer.  Denna kinesiska lära handlar just om ’Chi’ den osynliga livskraften som styr allt, både när det gäller röselseenergi och lägesenergi. Kunskapen om Chi hjälper oss att skapa miljöer där vi kan trivas och må väl utan att begå våld på naturen. Stort ämne som fordrar en bok i sig och jag ska vare sig prata om joule eller watt eller förnybara och miljövänliga energikällor idag utan visa ett bildspel med bilder tagna av min make, Jan Olof Ek.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Solens lyskraft, ljuset, är viktig för allt levande, det känner vi alla, men även månen och vädersystemen, kvalitén på miljön och vår egen drivkraft är avgörande för inspirationen och tillväxtkraften hos allt levande. Det atmosfäriska flödet av energi påverkar vår livskraft, sinnestämning och känslor, den fysiska kraften och så småningom hälsan.

Energin stiger och sjunker som tidvattnet och speglar chis rörelser . Feng Shui betyder just Vind och Vatten.  Det är de grundläggande krafterna som finns i universum och överallt. Vind och vatten samspelar med varann, de finns i chiflödet och i balansen mellan yin och yang. Energin är i ständig rörelse, den böljar in och ut, den förtätas och förflyktigas. Hindras energin blir det obalans. Yin och yang är de motsatta krafterna i ett ständigt tillstånd av förändring och spänning. Blir det för mycket av det ena eller det andra, så att energin rusar antingen för fort eller går för sakta fram påverkar det oss. Denna lärdom använder jag när jag ritar trädgård. En  frodig och balanserad trädgård med flöde och mjuka linjer är en utmärkt energikälla.

Mer som ger oss kraft är naturen, skogen, vattnet, motion, arbete, lekfullhet, andlighet, kultur, resor, god mat och design.

Energi ger kraft

I kraft finns ork

ork ger handlande

handling blir till skapelse

skapelse ger tillväxt

tillväxt bildar struktur

struktur ger  flöde

flöde omvandlas till ny energi.

Läs mer hur andra tolkar energi på bloggen  Bland Rosor & Bladlöss!

Ha en riktigt bra och energirik fullmånehelg!

Kram Luna

0

8 kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund

  26 oktober, 2012 at 14:39

  Vilket fint bildspel! Trevligt att du berättar lite om Feng Shui också:).
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

 2. Härligt energifyllt inlägg! Ha en skön helg!/Titti

 3. Vilket underbart inlägg och fantastiska bilder, hälsa mannen det.
  Ha en härlig helg!
  Kram Hélena

 4. Fin energifull tolkning!

 5. Verkligen trevligt och intressant inlägg. Kul att läsa om Feng Shui. Och din mans bilder är fantastiska!

  Trevlig helg!

 6. Feng-shui ger mig också en så´n energi! Refererar till det i mitt bidrag den här veckan. Jag har nämligen tömt min vind. och det känns i energiflödet trots att man inte ser vad som finns på vinden. Men det påverker en minsann ändå! En skön vecka önskar Eva Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑