Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Extremt år

Sönd. 12 aug. 2018

Ja nu går vi  in i sensommaren med lite lugnare tempo efter extremväder och överflöd, stora väderombyten och överkapacitet där  bra blivit än bättre och dåligt  sämre. Absolut inget lagomår.  I Augusti och september ska det dock bli mer lagom och harmoniskt enl. årets Feng Shui prognos.

Eftersom eldsiffran nr 9 ligger i centrum av Baguan i år betyder det stark eldenergi, som egentligen behöver  dämpas och lugnas lite.  Sätt gärna till lite blått och  ha många vattenbad i trädgården. Lila är årets färg.  De flesta av oss har oväntad tur , är fysiskt starka men har ändå varit trötta. Ansträngningar gynnar framtida projekt men ger inte snabba resultat i år.  Bra socialt umgänge med nya människor och möten är det också.

Jag har haft  väldigt mycket omkring mig vad gäller trädgård med flera små och stora  trädgårdsvisningar i sommar bara senaste veckan två stycken och alla på extremt varma dagar 30 – 34 gr likadant vid fotograferingar för dagspress och magasin. Har även besökt många andras. Det har varit en kamp med torkan och annat att ta hand om,  för aldrig har det väl varit så mycket bär och frukt och ätbart i trädgården.

Nu verkar dock värmeböljorna vara slut, regnskurarna duggar tätt och det känns som september i vinden,  lite vemodigt men samtidigt förnyande.  Idag på morgonen och igår kväll var det  riktigt kallt, bara 10- 11 g.   Men det är skönt att ta det lugnt. I torsdags gjorde jag ingenting efter trädgårdsvisning i onsdagens extrema hetta som förbyttes i  störtregn då folk från STA Älvsborkskretsen fick ta sin tillflykt under taket plötsligt. Men så skönt säger vi som knappast har haft något regn i trakterna och fått savann till gräsmattor och tynande björkar.

(Jag blev glatt överraskad av att mamma till Kristinas Oas i mitten dök upp i det här sammanhanget. Lika trevlig som bloggvännen Kristina förstås)

  

I söndags hade  jag ett annat trevligt besök från medlemmar i styrelsen för Svenska Feng Shui förbundet

Det var Marianne J Rose  ( i mitten) med  Instakontot @Rose´s feng Shui,  som gärna ville komma med sina kollegor för att se på min trädgård och höra hur jag byggt upp den efter energierna i Feng Shui.   Med sig hade hon Monica Nylén till höger ceritieringsansvarig på Nordic School of Feng Shui och med företaget Maxima Feng Shui, samt Marlene Wikström,  också hon sitter i styrelsen för Svenska Feng Shui förbundet och har ett företag som heter Harmoni och glädje i Guntorp.

De var nyfikna på hur jag som inte gått några svenska kurser utan i Singapore och från engelsk litteratur …  Hur jag använder mig som trädgårdsdesigner av nycklar och knep från  Feng Shui.  Jag jobbar inte alls med inredning, arbetsplatser och personlig harmoni (även om jag är väl förtrogen med det) , utan med trädgårdsdesign på gängse västerländskt sätt.  Jag själv är lite restriktiv vad gäller formläran inomhus,  men anser att utomhus har väderstrecken och årstiderna med dess egenskaper och ljuskvalitet stor betydelse. Det är utomhus vi ska förbättra och manipulera bort dåliga  förutsättningar först och främst. Se och lär av naturen och årstidernas formspråk är ett bra knep och att öppna mot söder och stänga mot norr, ha viss utsikt mot öster och större mot mot söder och väster. Inga stora träd i vägen för fågel fenix perspektivet där vi samlar kraft och får nya idéer.

Sedan vet ju ni som följer mig att jag även intresserar mig för Feng Shuis årsprognoser för att veta hur vindarna kommer blåsa år för år och vad som påverkar allt levande i en 9-årscykel.  (Se Flying Star diagrammet ovan.) Men det är inget som rör långsiktiga övergripande projekt utan mer på detaljnivå var man antingen bör höja energin eller dämpa den med vissa enklare åtgärder.  Om allt detta finns mycket att säga , men vi hade iallafall en mycket trevlig stund i söndags  med utbyte  av tankar i största samförstånd.

Nu lite trädgårdsinspiration från en fortfarande  torr trädgård. I veckan som kommer ska vi få mycket regn.

Acer Griseum i motljus västerläge och sensommar. Nu börjar den flagna och lysa som solnedgången i väster.

Fortfarande finns det blom att vänta på. Kärleksörten t ex. nu.  Buskroslingens knopp blommar dock först april nästa år, även det är hoppfullt.

Svarta trumpetblomman  Salpiglossis ’Black trumpets’ levererar


Doftliljorna vid altanen ( har fyra st) doftar så förfinat.

Blir bara mer och mer hela tiden till sent  på hösten. 

Måste också visa er bloggläsare vilket fint dekorgräs fåglarna har sått utan min hjälp. Måste vara Vipphirs, med  små hängande pärlor.

De har blommat länge nu och alldeles för trångt och spretigt intill jätteverbenan, men jag har inte hjärta att rensa bort dem. Ska spara dess fröer och så nästa år igen. Tål mycket torka.

 

Och med detta långa inlägg (som jag länkar till Trädgårdsfägring)  önskar jag alla en fin start på veckan.

Luna

0

2 kommentarer

 1. Det känns verkligen att det varit en sommar i eldens element med allt vad det innebär! Och så skönt att det nu lugnar ner sig lite. Tackar för en mycket inspirerande och mysig dag hos dig Luna. Det är en fantastiskt vacker trädgård ni skapat och så inspirerande att få ägna en dag åt Feng Shui- och trädgårdsprat.

  • lunasblogg

   18 augusti, 2018 at 14:41

   Tack snälla Marianne! SÅ trevligt att ni ville ta er ända hit en varm dag som den. Alltid roligt att utbyta tankar om Feng Shui gardening. Monica blev så inspirerad att vi haft korrespondens sedan dess där jag besvarat fler frågor.
   Kram
   Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑