Onsdagen den 4 maj

Tidigare har jag skrivit lite om årstidsrelaterade färger som  gult och grönt. Med Feng Shui-termer  representerar gult ’jordfärgen’- tidig vår och sen  sommar, och grönt ’träfärgen’- vår.

En tredje grundfärg är vit (och ljusgrått) som står för metallfärgen -höstfärgen’. En fjärde är blått: vattnets färg-vinterfärgen, men den varmaste är rött: eldfärgen- sommarfärgen då solen står som högst.

Cykliskt- årstidsmässigt och enligt väderstrecken, ändrar sig elementen från grönt, rött, gult, vitt och blått i mer eller mindre grad.

Gult finns naturligt i riklig mängd, förutom på våren, även på sensommaren när vi skördar och energin börjar gå inåt igen.( Slösa med gult dessa årstider i både i sydvästliga och sydostliga delar av din trädgård, också för att inte allt ska få för snabb överblomning.)

På hösten blir färgerna mer vita, pastelliga och glänsande ju längre hösten lider, innan de kort övergår i en magisk men kort röd period, som solnedgången, innan kylan och mörkret slår till.( Dina rabatter i väster blir magiska här med vitt, silver eller guld och lite inslag av mörkrött. Sitt gärna mot västerläge så du ser ljuset strila igenom växterna på kvällen.)

Därefter blir luften och jorden mer och mer vattenmättad och mörk- blå, men snart kommer den vita snön som en räddande ljus ängel och får växtligheten att sova törnrosasömn.( I norrläge trivs skuggälskande växter, men de blir som vackrast med vita kontrasterande inslag. Mycket blå blommor i slingrande form, förstärker vattnets kraft här).

Sedan så sakta börjar det smälta och spira och vi letar varje dag efter det första ljusgröna  tecknet på en ny växtsäsong. (I öster är perfekt att plantera ditt vårdträd).

Därefter följer en intensiv växtperiod med mycket blomsterfägring, som purpur, rosa, ljusblått. ( Ha stora breda perenna-rabatter som blommar på försommaren  eller blommande ängar om du bor på landet.

Ju längre sommaren lider desto mer varma färger på växterna. (I söderläge och på varma platser är fint att ha röda rosor, pelargoner och liknande, så som det är i södra Europa. I norrläge passar det inte så bra, det säger sig självt.

Nu tar jag paus och åker på ’Buga’ trädgårdsmässa i Koblenz i Tyskland. Mer om det nästa vecka.

0