Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Världens tåligaste häck – min favoritväxt i maj

Söndag den 12 maj 2013

I april,  missade jag att vara med i länksamlingen ’Månadens favoritväxt’  hos bloggen Anna Vattenkanna. Kanske för att allting varit så sent här denna vår.

Jag kunde dock deltagit med min måbärhäck, men den får nu också bli mitt val i maj.  Låter kanske lite tråkigt, men den grönskar alltid först på våren, om man bortser från lökväxterna förstås.

Måbär,  Ribes alpinum ’Schmidt’ måste vara världens tåligaste och bästa häcksort.  Jag gillar verkligen den ljusgröna färgen så här års, den är underbar. Måbär tål både djup skugga och brännande sol, kan formklippas och hållas mycket låg om så önskas. Zon 1-6.

Här min svängda rumsavdelande häck i innerträdgården med örta-och perennarabatten utanför, som jag fotade för någon vecka sedan. Visar jag rabatten i slutet av maj ser det helt annorlunda ut, men häcken är lika fin ända till sensommaren då grönskan mattas av något.

bild kopia 2Klicka på denna länkbild av Månades favoritväxt i ytterspalt så kommer du in direkt hos Anna för att läsa mer om andras favoritväxter i maj.

manadens

5 kommentarer

 1. En toppenväxt till häckar! Extra + är ju att den grönskar så tidigt. Att den sedan är anspråkslös och härdig gör ju inte saken sämre.

  Kram

 2. Håller med dig, måbär är den bästa häckväxten alla kategorier! Man sticker sig inte när man beskär den, den är tidigt grön och den är tålig. Kan det bli bättre….!?
  Tyvärr har jag inga här på Gotland, men det är ju lätt avhjälpt. Bara att köpa några och så hitta en passande plats!!

 3. Din Mårbärshäck är jättevacker! Jag tycker om när häckar svänger precis som din gör.
  Ha det fint,
  Carina

 4. jag tror att det är en mycket gamal Mårbärshäck som jag har den planterades på 50talet och var då klippt som en riddarmur
  din häck är jätte fin
  ha det så bra
  maggan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑