Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Favroritväxt mars…. Ficus microcarpa Ginseng

Söndag den 10 mars 2013

Nu är det dags att välja ut sin favoritväxt för mars månad hos Anna Vattenkanna.

Mars är inte min favoritmånad, i alla fall inte tidig mars när iskylan och vintern håller allt levande i herrans tukt och förmaning. Det vintergröna jag är rädd om ligger nedbäddat i juteväv. Bättre det vore mycket snö när vårsolen gör mer skada än nytta.

Själv håller jag mig inomhus och önskar jag varit piggare. Så blicken idag  går till mitt  lilla  bonsaiträd  Ficus microcarpa Ginseng. 

bild kopia 3

Den är så vacker och tålig med sin gaffelliknande rot, ( liknar Panax quinqefolius, ginseng som används som stärkande medecin).  Den överlever utan fjäsk, så som växter med kraftfulla rötter gör. Lite ansning någon gång, klarar torka bra, ingen näring på vintern helst, tål alla jordar och kan stå både i sol och halvskugga. Jag gillar den just för att den är smäcker och inte tar plats.

Normalt står den i ett japanskt sammanhang, men där var inte rätt ljus nu så jag fotade den tillsammans med en annan symbol för inneboende kraft, min fröhylla. Obs! jag sår inte förrän i mitten av mars, när ljuset är bättre och månen börjar få kraft igen efter nymåne, så nu vecka 11 blir bra. Jag vill inte ha växtbelysning  utan naturellt ljus. Om jag är en duktig odlare? Neej, inte speciellt och inte har jag mycket plats heller,  inget uppvärmt växthus ute och ingen källare. En del sår jag direkt i stora krukor jättesent och ställer i växthuset mot väggen. Trots detta brukar jag ha en hel del blommor.

manadens

6 kommentarer

 1. En söt liten rackare!
  Och din fröhylla var jättesöt 🙂

  Marskram / Therése

 2. Härlig stam och rötter! jag tillhör också den senare skaran när det kommer till frösådder inomhus. Här är det inne och sedan direkt ut som gäller och då kan man inte ha för brottom.

  Kram

 3. Fin! Och så skönt med typer som inte behöver fjäsk. 🙂

 4. Så fin liten bonsai! Med lite fantasi ser det nästan ut som ett litet djur som står på bakbenen och sträcker ut sina armar, kanske det längtar lika mycket efter våren som vi gör!/ Kram Titti

 5. mycket fint litet träd
  ha det så bra
  maggan

 6. Vilket fint litet träd!
  Ha en skön vecka,
  Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑