Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Fem favoritdofter i sensommarträdgården

Torsd. 24 aug. 2017

Hej alla bloggvänner ! Och välkomna ni nya läsare  worldwide både på Instagram  och på Facebook.

Här ett kort inlägg om mina fem bästa blomdofter i trädgården nu när sommaren går mot sitt slut,  dagarna är kortare  och luften  fuktmättad. Dofter och jag går inte alltid ihop eftersom jag är allergisk mot starka dofter. Honungsros och mycket syrener i trädgården går t ex inte alls.  Ändå tycker jag om väldofter bara det inte blir för mycket eller har i vas inomhus.  På altanen kan jag dock ha doftande blomsterarrangemang.

Här har jag rankat fem sensommardofter jag verkligen uppskattar i turordning.

Nr 1.  Doftliljan  Gladiolus murielae slår det mesta när det gäller  diskret men raffinerad doft. Älskar den!

Nr 2. Orientalisk Lilja sprider sin väldoft  vida omkring. Har många olika färger, men denna vita sibiriska är den som sist slår ut.  Lyser som månen på natten.

Nr 3. Vildkaprifol Lonicera periclymenum,  Ja, faktiskt är det  doften jag uppskattar bäst hos denna kaprifol. Den gör sig fint påmint när man passerar  under portvalvet  till innergården.

Nr 4.  rosen med finast doft hos mig är Rose de Recht, den blommar än

Nr 5. Flox (dock inte anisörten Agastache, den doftar rent  illa tycker jag, men får vara kvar för att den passar till floxen.)

 

En annan senblommare som hamnar utanför denna rankingen, men har distinkt doft är Höstsilveraxet  ’Brunette’. Den blommar dock mycket senare här. Får inte komma inomhus överhuvudtaget, men ute doftar den fantastiskt.

Ha en bra weekend!

Luna

 

Follow my blog with Bloglovin

0

3 kommentarer

 1. Jag får nog gå ut och lukta lite mer på mina växter. Bra att du påminde om doften. Vackra bilder har du också (som vanligt). Flox doftar väldigt olika mycket tycker jag, en del mycket och en del nästan inget alls. Hade doftlilja för många år sedan och har inte tänkt på den sedan dess. Kanske dags för nya.
  //Helene

  • lunasblogg

   24 augusti, 2017 at 21:22

   Tack, ja, doftlilja sätter jag två krukor av varje år. Den finaste jag vet. /Luna

 2. Härlig samling! Doftlilja vinner hos mig, även om man får gå nära, vilket inte alls behövs med min vita flox ’David’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑