Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Feng Shui 2014, del 1 Söderläge

Måndag 3 februari 2014

Hej, alla ni som väntat på detta inlägg. Ursäkta dröjsmålet, men här kommer  mer Feng Shui info och tips inför 2014, detta Hästens år. Nyårsdagen var 31 januari, men räkningen börjar den 4 februari först.

 Härom dagen skrev jag om romantiken i centrum av hus och trädgård för  2014 i inlägget ’Kärlek.’ Idag tar jag upp ett annat positivt läge, nämligen söderläget. Förutom Söder, blir Sydväst, Väster och Norr speciellt gynnade av bra energier i år. I dessa väderstreck går det utmärkt att gräva, renovera och ta ned träd 2014.

platta

 Del 1.  Söderläge och sydliga länder gynnas allra mest av välmående och kraft, därför att nr 8, den starkaste siffran, har flyttat in i dess läge och kommer bli extra stark 2014. Normalläge för 8 är annars väderstrecket  NO. Som ni kanske vet så betyder söder: eld, sol, sommar, fullmåne, röda och varma färger och uppåtsträvande, koniska former som i eldslågan, medan No står för berg, stark, kall jord och vårvinter, så 8:an gör en riktig rockad i år. Den symboliken kan man förstärka med en bild eller form som liknar ett berg, en häst, en trana som står för fågel fenix, en spegel eller  belysning årets mörka tid och framförallt aktiviteter och varma färger överlag. 

bild

bild kopia 16

img_2991

glasbruk_10

bild

röd spade

Uppgifterna är som vanligt hämtade från mina almanackor jag beställer från Malaysia varje år, fast jag gör en förenklad och anpassad sammanställning för västvärlden.  Själv har jag fått min Feng Shui utbildning i Singapore för olika lärare och jag besökte seminarier under ett antal år, samt var medlem i IFSA ( International Feng Shui Association) Det var under och efter den tiden min man jobbade med Singapore Airlines. Nu åker jag inte dit längre. Min specialitet är allmän Feng Shui gardening, men  tycker det är roligt att kika på årshoroskopet. Jag brukar också boka in viktiga events och möten när det är bra Feng shui dagar i almanackan. Aldrig direkt vid fullmåne eller nymåne, då  kan energin vara för stark. Jag sår inte ens eller gräver då.

I Asien är symboler viktiga för att antingen förstärka bra energi eller dämpa  dålig energi. Det håll du har din ytterdörr eller ditt sovrum åt är extra viktigt att se över vid kinesiska nyåret. Vi är också alla olika och har olika bra år beroende på vilken djurgrupp och vilket element vi tillhör. Det är för långt att gå in på här, men om du vill veta mer om dina egenskaper ska jag svara per mail eller i kommentarsvar genom att du anger år och datum du är född.

Att gå till överdrift vad gäller formläran för inomhusbruk kan bli frustrerande och lärorna är ofta motsägande. För utomhusmiljö och trädgård finns det dock många allmännyttiga knep att ta till om man håller sig till väderstrecken. Söder är alltid söder och norr är norr. Däremellan är också av intresse, inte minst vad gäller kunskapen om ljuskvalitet och vindriktningar, vad som blir vackert och trivs i respektive väderstreck.

Nästa gång beskriver jag Sydväst. Förnöjsam läsning!

Luna

4 kommentarer

 1. Jeg må innrømme at dette har jeg ikke noe viten om i det hele tatt, men det er jo spennende det du forteller om.

  Ha en fin ny uke!

  • Ja, Feng Shui kan verka som rena grekiskan om man inte är insatt. Svårigheten är att förklara det så enkelt som möjligt med få ord i en blogg. Det går nästan inte. Men ju mer man läst desto naturligare och enklare faller allt på plats och man kan förstå sammanhangen och lära av hur det ser ut i naturen och olika delar av världen som vi får växter ifrån. Och att grödan kan variera så från år till år, liksom vår egen hälsa och välgång.
   / Luna

 2. Som vanligt tycker jag det är väldigt intressant att läsa dina Feng Shui-inlägg. Jag läste det du skrev att söder betyder: ”eld, sol, sommar, fullmåne, röda och varma färger och uppåtsträvande, koniska former som i eldslågan”. Jag känner mig lite hemma där på något sätt. Fullmåne, jag är fascinerad av fullmånen (du har ju sett mina bilder) även om jag ibland får problem att sova. Eld, röda och varma färger. Här tänker jag på min fascination av chili. Där kan man ju verkligen prata om eld och även uppåtsträvande koniska former. Så är ju många eldiga chilifrukter utformade. Min röda rabatt är en stor favorit men som en sval kontrast njuter jag av mitt vita Månskensland, liksom för att dämpa hettan lite.

  Trots att jag inte kan något om Feng Shui så tycker jag att det är väldigt intressant att läsa dina inlägg och få lite inblick. Jag är kanske helt ute och cyklar i mina funderingar men ändå, det är väldigt roligt att låta tankarna leka lite.

  Önskar dig en fin dag!

  Kram Anita

  • Trevligt att du tycker det är intressant läsning och du är inte ute och cyklar i dina funderingar. Du liksom många av oss har ett behov av värme, men vill ändå ha balans. Du är inte ensam om av sova sämre vid fullmåne. Jag sover sämre någon natt innan faktiskt.
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑