Onsdagen den 15 juni

Detta utmärker bra Feng Shui i  trädgården

 

1. Viktigast av allt är flödet  i en trädgård. Det glöms alltför ofta bort. Det finns i utformningen av gångar, häckar och rabatter kring huset och de bör vara mjukt följsamma och samspela med varann, samt passa vårt kulturarv och våra förutsättningar. Hus och trädgård är en enhet.

Raka linjer gör att energin och vinden får fart, medan rundade linjer saktar farten och lugnar ner miljön. Därför är runda mjuka linjer och grön frodighet året runt att föredra i vår hemmamiljö, för där vistas vi mer tid än i offentlig miljö. Kontraster i lagom mängd  ger helhet, t.ex. rakt och runt, högt och lågt, ljust och mörkt, men blir det för mycket av någotdera uppstår en obalans och oro.

Bäst ser du flödet ur fågelperspektiv. Gör en ritning. Det är A och O.

mikaela_tomt1

 

Satsa på gångstråken. Bekväma, stensatta gångar närmast huset och enklare längre ut i trädgården. Du ska kunna gå tämligen torrskodd runt huset året runt. Ingen gångstig får sluta tvärt utan ha en fortsättning. Gångarna bör omsluta huset. De ska fungera som en förlängning ut från huset till olika rum och tillbaka igen.

Undvik rak gång mot entrén. I länder med varmt året runt-klimat mjukas  stelheten upp av växter som väller ut och tar bort en del av kantigheten på sidorna.  Hos oss ser du skillnaden  än mer  på vintern, då gångarna är skottade. Den mjuka ger ett vänligare intryck. När du går på den saktar du farten och ser dig bättre omkring i trädgården.

2. Är din trädgårdstomt utsatt för trafikbuller och insyn, lägg mer energi på trädgården än om du bor avskilt. Likaså om tomten är helt rektangulär och platt eller har oregelbunden form med utskjutande hörn och svårskötta nivåskillnader. Få är förunnade att ha den perfekta trädgårdstomten i söderläge med en sjö framför. Verkligheten ser annorlunda ut. Grundidén med Feng Shui är att vi kan manipulera bort dåliga förutsättningar och hård miljö så att vi trivs bättre. Vassa hörn av tomten måste alltid mjukas upp och mörka hörn ljusas upp och lyftas. Inramningen, insynsskyddet  är jätteviktigt och bör vara likartat runt tomtgränsen och  andas så att vinden kan röra sig mjukt igenom.

storarabatten

Bor du på landet behöver du inte göra så mycket utan kan låna in naturen  i form av utsiktplatser och öppna fönster ut mot landskapet, men dölj helst det som symboliserar arbete, typ ladugårdar.  Se och lär av naturen. Där blir ingenting fel så länge vi inte brukar våld på den. Låna in av färgskalan du ser i fonden.

3. Väggar skapar trivsel och rumskänsla i en tätbefolkad miljö

Häckar, plank, buskage delar upp och ger privacy, värme, och lä för vinden såväl för det privata som det offentliga gröna rummet. Sakta rinnande vatten och dofter sänker också energin. Andra ska inte kunna se hela trädgården på en gång från gatan. Ha flera små sittplatser även ut i trädgården så att du ser ditt hus från håll, hellre än bara en jättestor intill huset som kan kännas ödslig när du är ensam med din kaffekopp.

Formspråket i trädgårdsdesignen kan vara mer formell utåt mot gatan än i din privata sfär på insidan av trädgården110616_1

img_2576

4. Tänk på fågel Fenix-perspektivet, så att du ser hela himlen sett från matplatsen och innifrån huset där du sitter mest. Låt inte stora träd eller buskar stå i vägen här. Ryggen vill du emellertid ha skyddad bakåt med en vägg eller liknande. Sett från denna plats blir balansen bäst med  högre plantering åt vänster och lägre mot höger. Här emellan och framför passar den fina lilla gräsmattan in.

Övriga gräsmattor är inte så viktiga och kan bytas ut mot Woodland eller annat. Stora bollplaner för barnen bör om möjligt hållas utanför trädgården i det gemensamma närområdet. Barn älskar frodig, ätbar och spännande trädgård mer än studsmatta och plastgunga. Lekredskapen för de små barnen bör vara  i naturmaterial och nära familjens sittplats. Barn vill höra vad de vuxna säger.

5. Håll lagom ordning i trädgården, men låt inte jorden vara synlig under växtsäsong. Hellre stora och prunkande planteringar som håller fukten, än välkrattad rak och smal rabatt med en och annan förskräckt ros emellan. Undvik för mycket sten och grus med inga eller få växter.  (Till stenpartier liksom till dammar ska det vara minst 30 % växter.)

24_maj6

Entrén och garageinfarten är viktigt att hålla snygga.  Det är det första du ser när du kommer hem. Här är perfekt att ha ett litet vattenarrangemang som porlar. (Hellre än en stor arbetskrävande damm). Satsa lite extra pengar på designen här. Göm undan bråte och soptunna  om det går. En kruka på varje sida av en bred trappa eller entrédörr ger balans åt huset och fungerar som två vakthundar. Annars är en grupp av tre krukor i olika storlek  bra till en större yta. Det är en kombination som fungerar till trädgården med stora stenar också. Den stora symboliserar himlen, den mellersta jorden och den lilla människan enligt Feng Shui.

bild-kopia-28

bild kopia 6

 

6. Uteslut ingen av följande former och färger  i trädgården om du vill ha balans och helhet i det gröna rummet.

Trä: Uppåt-växande grönska, träföremål (möbler)

IMG_5756

Eld: konformer, varma färger, blommor och ljussättning,

bild kopia 18

Jord: fyrkantiga former, jord, grus och sten, odling

DSCN0270

Metall: Grått, vitt, silver, metall, glänsande ytor, runda former och bågvalv.

IMG_1841

Vatten: slingrande former, blåa och mörka färger, vattenarrangemang.

japanprov

alings_1