Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Flaggstång, blåst och såpnejlikans vara eller inte vara

Tisd. 9 augusti 2016

Nu är flaggstången monterad, men vi måste vänta med att hissa vimpeln. Dels på grund av den vansinniga vind som är, men dels för att gjutningen ska sätta sig ordentlig först. Hantverkaren sa att vi skulle vänta 28 dagar innan flaggning.

DSCN7831

Detta var den enda fria plats som lämpade sig för en hög stång och grannarna blev så glada för den. Nedanför vid foten ska jag flytta pioner i en halvcirkel, tror jag, bara jag förbättrar sandjorden först förstås.

Nu börjar jag redan tröttna på höstvädret som varit sista tiden. Inte skönt alls. Jag skärskådar min trädgård. Ska jag behålla dessa Saponaria ogfficinalis, Såpnejlika, gammal medicinal- och kulturväxt, vars rotdekokt  förr användes som  löddrande tvål och schampo. Ansågs också bota gikt och gulsot, samt rena blodet. Jag tycker visserligen att de är fina och romantiska och doftar otroligt sött och gott, och passar  där de står torrt längst in i rosa vildrabatten, där inget annat vill sig.  Doften sprider sig runt långa vägar.

DSCN7833

Men lika invasiv som stor ormrot. Den gillar jag faktiskt också, fast såpnejlikan blommar från juli till oktober, medan ormroten bara på försommaren. Såpnejlikan är dock lätt att dra upp och hålla efter. Värsta ogräset säger många, vräker sig fram. Jo, jag vet men jag brukar slingra mig in och dra upp. I år är det inte lika lätt med en ny höftprotes, särskilt inte i en trång bred rabatt.

Jag såg att Gunnel Carlsson har med den bland sina kulturarvstantsväxter i sin kvartersutställning på Jonsereds säteri i samband med Gothenburg Green World i år. Men där kallar hon den för ett namn jag aldrig hört förr som jag glömt nu, men det var något med kärring??? Är det någon som vet?

Kan inte riktigt bestämma mig om den är ett sliskigt monster, kärring  eller en ljuv förförerska. T o m  garaget och sopplatsen doftar av parfym.

 

0

4 kommentarer

 1. Jag har ingen såpnejlika, men nu så åker den nog upp några steg på min vill-ha-lista.
  /Eva Linnea

 2. Nej, något annat namn har jag aldrig hört. Hos oss försvann den när träden blev större och skuggan bredde ut sig. Lite trist, för doften är verkligen fin.

 3. Såpnejlikan är söt men jag har aldrig vågat plantera den. Har hört om ljuvlig doft och spridningsglad eller kanske var det invasiv… Men om den är det enda som trivs och du har hittat ett sätt att kontrollera den så varför inte låta den vara kvar 🙂

  Huset blir verkligen fräscht och fint. Blir nyfiken på altanritningen men får väl ge mig till tåls.

  Ha det gott! Kram, Carina

 4. lunasblogg

  12 augusti, 2016 at 22:07

  Tack Carina! Hade tänkt visa altanritningen, men det får bli när det är aktuellt. Då har den säkert ändrats igen (till det enklare om vissa andra får bestämma.)
  Denna veckas blåst har gjort att såpnejlikan halvligger åt alla håll. Ser inte så roligt ut. Doftar gör den dock.
  Ha det bra!
  kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑