Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Trädgårdens former för 20 år sedan

Tisd. 26 jan.2016

Idag gör jag min egen lilla abrovinkel på temat Färg och Form På Blommiga fredagen, genom att titta tillbaks på min egen trädgård och dess former.

Så jag gick igenom gamla album för att leta efter hur trädgården såg ut förr. Det var inte det lättaste.

Här har visserligen fotats mycket genom åren, men på trädgården nästan inte alls. Och det som finns ligger som diabilder. När vi flyttade hit för 37 år sedan var huset gulbrunt och utan farstukvist. Sedan lindblomsgrönt och nu vitt med gula foder.

Här hittade jag iallafall två dåliga gamla pappersbilder från 1993 från norra gaveln och framsidan. Ursäkta bildkvaliten, men jag var tvungen att fota av dem, då min skrivare krånglar.

DSCN6847

 

DSCN6850

Det ser kanske inte helt fel ut så här i sommartid. Lite romantiskt, ( ja jag var yngre då) men faktum var att på denna norrsida trivdes inte  lavendel och rosor utan jag fick ständigt byta ut dem. Cypresserna blev för höga och tog ljus. De friväxande buskarna direkt i gräset var risiga, staket skulle målas…. Ja och så var vi borta mycket, med en man i media, flygbranschen och   fritidsstället i nordvästra Skåne plus alla privata resor till Italien och golfspel, barnens aktiviteter. Ja det var alltid fullt upp.

På den tiden var vårt hus svagt lindblomsgrönt som fiskarstugorna i älskade Arild, taket var fortfarande svart, staketet det enklast tänkbara, gångarna var dansk sjösten och raka utan någon tanke bakom. Insynen från norrsidan med groventrén mot vägen var total. Planket som löpte från husväggen till garaget med en dörr till insidan blåste sedan ned i en storm. På insidan mot väggen fanns ett trädäck i markplan, som ofta kändes fuktigt. Längs resten av väggen utanför en kullerstensläggning  fanns en rabatt med Queen Elisabeth rosor, som softa fick bytas ut också. Direkt söderläge för rosor utan marktäckare är inte det bästa. Längs planket på insidan fanns  perenner, riddarsporrar och sådant jag fått av andra, men inget som gav en året runt känsla. Den rektangulära odlingsytan längst bort låg lite sankt och hade bärbuskar bredvid sig som fortsättning på ligusterhäcken mot grannen. Det är något vi ångrade att vi inte satte häcken ända upp. Den gamla häcken finns fortfarande kvar som vi satte när vi köpt detta nyckelfärdiga Modulenthus på vars tomt det tidigare legat en herrgård inramad av en jättegranhäck. Vår tomt var själva fruktträdgården från den.

Ungefär så här såg vår första trädgård ut, när jag nu skissar väldigt snabbt. Mycket raka linjer, få och smala gångar, platt och sterilt, insyn, men framförallt var jorden sandig och utarmad, gräsmattan lutade svagt ned mot huset, inga rabatter var upphöjda.

DSCN6878

Efter att det 11 m långa planket mellan garage och bostadshus blåst ned hade vi ingen privacy längre. Det var då vi funderade på om vi skulle köpa en våning i stan eller bli kvar här och satsa på en ny hållbar  trädgård. Läget vid sjön och skogen   i Sandared bara 10 min från Borås och 20 min. till Landvetters flygplats och förstås det faktum att vi bodde billigt här gjorde det till ett lätt val.

Sagt och gjort och efter det började mitt nya liv. Barnen hade precis flyttat ut, jag hade slutat mitt jobb inom skolan sedan något år tidigare och vi började tycka  det var långt att pendla till Skåne. Svärmor hade också gått bort, så vi behövde inte känna att vi måste besöka. Jag har alltid varit intresserad av konst och inredning, även av  vackra trädgårdar men trodde inte jag kunde eller skulle prioritera. Hur som helst ville jag ha starthjälp, så jag tog in några förslag från olika trädgårdsfirmor för att jämföra. Ett av dessa ritförslag ritat av arkitekten Åke Johansson  blev jag förälskad i. Det var de runda formerna och gångarna som jag mest föll för. Nu är det ju så att man alltid har lite egna idéer om hur man vill ha det för att trivas bäst. Så med utgångspunkt från den ritade jag om den. Det ser likadant ut än med skillnad från odlingsplatån som gjordes om förra året och vissa justeringar av växter  som frös våren 2013.

Om jag skulle gjort likadant idag? Inte riktigt så kompakt på vissa delar, men efter de förutsättningar som gavs då . Svar Ja.

minritning

Det var när jag visade upp mina idéer för entreprenörer i branschen som berömmet började hagla in, vilken talang och känsla jag hade, att mina ritningar var så exakta och lätta att följa och det här måste du jobba med osv.  Efter det slukade jag allt jag kunde läsa, gick olika kurser i västerländsk trädgårdsdesign, men det var ändå genom Feng Shui som jag lärt mig allt jag behöver veta om färg och form vad gäller Gardening. På den tiden när min mans företag skötte Singapore Airlines nyhetsbrev på Sverige var det många resor dit och på så vis blev jag insatt i Feng Shui ´s betydelse för arkitekturen. Det är där jag fått min utbildning som fortsatte under många år genom återkommande seminarier och kurser. Jag är så tacksam för att jag fick den möjligheten och orken att våga.

I år fyller jag 70 år och har trappat ned p g a hälsan, men jag blir hela tiden tillfrågad om nya uppdrag.

luna7

I stort har jag gjort det mesta själv utom stensättning och murar. Gamla gräsmattan grävdes upp och lades ovanpå de breda, mjuka och upphöjda bäddarna som fick en stödkant.  Vissa växter fick vara kvar tex en flammentanz ros, en vitbrokig kornell, nga rhododendron, idegran osv. Det mesta har dock klippts ned ett antal gånger eller formklippts.

DSCN6871

Nya bekväma gångar av Starkas byasten lades med tanke på framtiden för barnvagnar, skottkärror och rullatorer

Nu

franaltan

DSCN6863

Nytt plank byggdes, denna gång i form av ett L för att stå emot hårda vindar och för att sänka odlingszonen på innergården. Den plana och förut lite sanka sittplatsen blev nu  i samma höjd som utgång från vardagsrummet, men jag ville inta ha ett stor och ödslig altan utan hellre i etage för att kunna variera sol och skugga.

augustikvall

Planket (som vi hade byggnadslov sedan tidigare) ritade jag med fasta stöd för klätterväxter och efter speciellt  behov av insynsskydd från  ovanliggande hus i närheten, därav höjden. Skuggspelet av ribborna blir fint särskilt på kvällen då det är belyst. Från det övre trädäcket som sågades ut i en rund trappform är det insynsfritt och härligt klimat, (idén med utsågade trappan fick jag av F.S i Singapore förstås och som älskas av barnen att sitta i. ) I nedre hörnan satte jag en rönnsumak som har ett exotiskt och lagom högt utseende. Skott från den brukar vara lätt att ta bort i marken runt.

insida2

 

Så här enkelt blev det från andra sidan planket. Vid väggen längst bort satte vi en hemlockgran för att balansera upp den höga väggen. Den syns knappt än.

DSCN6873

och senare….

husgavel

Hemlocksgranen idag

DSCN6258

från motsatta gaveln i väster på våren

DSCN6869

Jag fortsatte alltså med ligusterhäck längs med hela hörntomten vid den gamla stödmuren och satte fem st klotkörsbär i rad utefter Strandvägen. De flesta vintergröna växterna fick vara kvar men bäddarna breddades rejält. Obs! de små buxbomkloten vid gången i tripp, trapp, trull då och nu.

Runthornet

De fem klotkörsbären blev dock fula efter ett tiotal år och var inte lika stora, så jag satte två Naverlönnar där istället på var sida om entrégångenoch min tanke är att de ska bli fint fyrkantsklippta i formensidogang

i de breda skuggrabatterna vid väggen har jag mitt lilla woodland under gamla thujan som fått japansk klippning

bild-kopia-8

På innergården som nu fick zon 2-3 la jag grus intill väggen med en liten svängd häck utanför. Den första jag satte var en bokhäck, men den tog sig inte bra, så jag fick en ny . Denna gång valde jag måbär och det har jag aldrig ångrat. Den grönskar otroligt tidigt här. Obs! så låg bambun ser ut vid väggen.

DSCN6867

och nu….

hus

innergard

Odlingsytan längst bort i söder

DSCN6870

Lass efter lass med uppgrävda grästorvor fyllde vi upp mot odlingen som terrasserades. Den övre platån i samma nivå som ingången till förrådet ville vi då ha som kvällssittplats, men den fick stryka på foten efter några år då jag behövde mer pallkragar.

DSCN6865

nu

djup2

Till sist rabatterna

DSCN6866

Första sommaren efter renoveringen hade jag frösått mycket för att fylla upp tomrummen i rabatterna. Minns att jag hade water gel (hette det så) i jorden när jag planterade ut dem. Det blev ju bra varför har jag glömt det?

nu har jag mest lättskötta perenner som ger ett rufsigare uttryck och jag planerar mer efter närliggande färg i säsonger

DSCN5370

Allting är högre också

kvallsljus1

Mandarinrosen är enorm nu Weigelan Red Prince måste också hållas efter. Vi midsommar är det som rödast här. Det bästa med min trädgård är nog ändå det vintergröna som syns hela året.

DSCN5372

 Detta var mitt enormt långa bidrag till Blooming Friday

Ha en bra helg!

Luna

0

24 kommentarer

 1. Men Luna! Så intressant att följa. Jag som inte ska vara med på Blommig Fredag idag skulle bara gå in och kolla mailen och då låg ditt inlägg där. Tänkte att jag ögnar igenom det lite snabbt men blev sittande. Jättekul att läsa och att följa förvandlingen. Du har skapat en fantastisk trädgård.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   29 januari, 2016 at 07:53

   Tack snälla du. Det blev en ganska personlig och förklarande tolkning. Synd dock att jag inte hade fler riktigt gamla pappersbilder från insidan.
   Ha en bra helg!
   Kram Luna

 2. Viken otrolig förvandling av trädgården.
  Och så otroligt att du har dokumenterat allt så att man verkligen kan se hur förvandlingen fortskridit.

  Fantastiskt inlägg du gjort.

  Trevlig helg

  • lunasblogg

   29 januari, 2016 at 07:56

   Tack som jag sa var det synd jag inte hade lite fler gamla bilder från insidan, men från och med renoveringen hade jag nu ett annat intresse.
   Kram Luna

 3. Så spännande att se förändringarna! Trevlig helg! /Lotta

 4. Wow, vilken fantastiskt inlägg! Långt, javisst, men så otroligt intressant. Jag som gillar/älskar före-efter-bilder fick mitt lystmäte. Än så länge har jag inte bott på samma ställe så länge att jag skulle kunna skriva ett liknande inlägg om min trädgård, inte ens 10 år. Det längtar jag efter. Jag hoppas och ser fram mot att Evatorp blir ett så´nt ställe. Grattis på födelsedagen (i förskott?)!
  Kram Eva Linnea

  • Tack så mycket. I mitt jobb tar jag många foton före renovering. Det är ett utmärkt sätt att se vad som behöver förbättras. Men du vet när det gäller sitt eget…….
   Hoppas du får till Evatorp som du vill.
   Kram luna

 5. Fantastiskt inspirerande resa ur flera perspektiv. Att sadla om så som du gjorde och att ha möjligheten att studera på plats – wow. Tycker det är ’skitkul’ att du nappade på möjligheten. Sen blir jag så glad av bilden på dig i anläggartagen. Får så ofta höra – jamen orkar du, är det inte jobbigt? Tänker att det är bara jag själv som sätter gränsen… I de allra flesta fall i varje fall. Sen tänker jag att en bra plan gör att man vet vart det som blir uppgrävt ska ta vägen – underlättar otroligt.

  Så ett inlägg jag nog gillar allra bäst för sitt budskap om att vilja och våga – att se möjligheter 🙂

  Kram, Carina

  • Tack Carina för den kommentaren att våga och se möjligheter. På den tiden var min ork på topp. Jag kunde sätta mig på nattflyget hem direkt från flera dagars intensiva föreläsningar och knappt ha jetlag när jag kom hem.
   Antagligen av all den energi som god Feng Shui ger.
   Kram Luna

 6. Oj vilken fin resa ni gjort i eran trädgård, underbart att få följa med hur den utvecklats.Underbar trädgård har du med många fina former.

  Jag önskar dig en underbar helg!

  • lunasblogg

   29 januari, 2016 at 13:50

   Tack, efter förutsättningarna och våra behov är jag nöjd.
   Ha en bra helg du också.
   Luna

 7. Det var et veldig interessant innlegg, både å lese om hvordan du/dere tenkte da dere skulle endre hagen og å se bilder før og etter. Hagen har blitt skikkelig fin, og med spennende løsninger.

 8. Peter Söderberg

  29 januari, 2016 at 12:56

  Vilken förvandling ni lyckats med på dessa år. Vi har följt de med spänning. Finaste trädgården i området om du frågar mig! Ha en bra helg i regnet och koppla av med en bra bok. Hälsa J. Kram M&P 👍😃

 9. Vilken förvandling och vilken fantastiskt grundform och struktur du skapat i trädgården som håller i många, många år. Är så imponerad över vilket jobb ni lagt ner och så häftigt att du skapat den utifrån Feng Shuis principer. Du är fantastiskt duktig Luna – jag förstår att du får förfrågningar !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  • lunasblogg

   29 januari, 2016 at 14:07

   Tack Isa för ditt fina beröm! Ja, jag är belåten med grundformen. På det sättet behöver jag inte hålla på att ändra strukturen utan bara variera detaljerna.
   ha det bra du också!
   Luna

 10. Oj, oj, vilket härligt inlägg! Så intressant att läsa om hur en trädgård faktiskt kommer till! Du har ju så fantastiskt vackert, mjukt och följsamt, förstår att du fick beröm för detta!

  Kram Gunilla

 11. SÅ fint det blivit med mycket former! Roligt att se förändringen och följa hur du tänkt.

 12. Vilket intressant inlägg, så roligt att få följa förändringarna i din trädgård. Jag blev inspirerad att ta fram gamla bilder från vår för att göra motsvarande, men det kan kanske passa på något tema i framtiden.
  Trevlig helg!

 13. Fantastiskt roligt att få se en trädgårds utveckling under långt tid! (Behöver påminna mig själv om att bli bättre på att dokumentera allt..) Och så oerhört mycket du har gjort, för att inte tala om så fint, harmoniskt och tilltalande allt är 🙂
  Ha en fin helg!
  /Gunilla

 14. Vilken resa både trädgården och du har gjort Luna! Att få studera FS på plats måste ha gett så mycket mer, alla dimensioner, jag blir glad att läsa hur du vågade bryta upp och göra något annat. Sedan var det riktigt, riktigt roligt att följa med på trädgårdsvandringen då och nu, inlägget var långt men det kändes inte så när jag läste. Sååå intressant!
  Kram Kristina

 15. Vad härligt att du har dokumenterat hela den långa resan från en ”medioker” trädgård till ett paradis.
  För det verkligen är det…
  Galet vackert 🙂

  Kram och ha en skön helg!

  //Veronica

 16. Tack snälla du.
  Kram luna

 17. Vilket trevligt bidrag på temat. Roligt att se utvecklingen.
  Hälsar
  Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑