Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Förändring

Fred. 8 april 2016

Idag är temat förändring på Blooming Friday. Inget tema kunde passa bättre för mig just nu. Det vet ni som läste min blogg förra fredagen.

Nu har det gått 1, 5 vecka sedan jag fick ny höftled. Det har inte varit lätt, men nu kan jag se en  förbättring och en förändring dag för dag. Jag kan sova lite bättre, utan att gå upp hela tiden. Igår kunde jag tom sova en kvart på dagen utan smärta. Problemet  är att jag inte tål starka mediciner som morfin och att jag har ischias också.

Situationen har dock varit och är blandad med ömsom frustration och stor lycka, Som tex att komma ut i trädgården och se allt utslaget eller idag när jag gick halvvägs runt kvarteret, kunde prata med grannar en bra stund. Och sällskapet med katten som nu har funnit sig i mina kryckor utan att vara misstänksam. Han följer mig troget helt nära, gående  lika sakta och värdigt med mycket hög svansföring.

Eller igår på  kvällen när sonen (som inte kunnat komma tidigare p g a förkylning, och inte ville förvärra för mig) kom med  kalvfilé och sedan svängde ihop den mest fantastiska måltid. De dukade i matsalen, tände ljus och jag kunde t o m dricka ett halvt glas vin. Vilken Lycka! Tänk alla dessa ungdomar med amatörmästarkock talanger.  Inget fel på makens mat, men den smakar inte  mycket, men man ska inte klaga. Han har verkligen mycket nu med mig, hushållet och heltidsjobb.

Därför hade jag beställt trädgårdshjälp som kom igår och de kunde börja fjolårsrensa och klippa  mellan värsta regnskurarna. Trädgård är inte makens grej, men han sköter klippning av häckar och gräsmatta. Trädgårdsarbetarna kommer tillbaks  först kanske i slutet av nästa vecka för att fortsätta och gödsla, men jag får se om någon annan kan göra lite i helgen.

DSCN7192

IMG_0203

Nej, Tony och Magnus tog inte ned några träd denna gång, men  de kan det mesta och brukar vara  pålitliga och noggranna. Har haft dem förut när jag haft jätteont.

IMG_3061

För övrigt har jag inte mycket bilder att visa på blommor nu, då det är svårt att fota.

 Förändring handlar  för mig om att trädgårderande  aldrig blir riktigt som förut nu, p g a begränsningar i rörelser och att jag måste släppa mitt kontrollbehov och sänka kraven. Så får vi ser hur jag mentalt lyckas med det sedan. Iallafall inget mer huksittande, tunga lyft, yogasittande, benen i kors eller liknande. De här två första veckorna är dock som mest lätt att protesen hoppar ur. Det går nog lättare sedan. Huvudsaken är att jag kan gå igen mer än 200 m.

I drivbänken finns iallafall, dill, groende spenat, knipplök, rädisor och sallat, som jag sådde i höstas och nu. Man får vara glad för det lilla.

Mer om andras förändring kan du läsa Här på bloggen Blandrosorochbladlöss.

Ha en bra helg!

Kram Luna

0

22 kommentarer

 1. Det er flott at det går fremover med deg og hoften din! Forstår at det er vanskelig å komme ut i hagen når det gjør vondt å gå.
  Håper det ordner seg med hagen din fremover.

  God bedring!

  Klem, Marit

  • lunasblogg

   8 april, 2016 at 16:05

   Tack Marit!
   Jag kan gå lite i trädgården men inte fota än.
   Är ändå glad att det inte är vinter och inte värsta värmeböljan.
   Ha det bra!
   Luna

 2. Ann-Marie Hall

  8 april, 2016 at 15:56

  Hej Luna. Jag önskar dig god bättring och så får du kanske ta trädgården som andra hand i år och komma igen nästa år.
  Den överlever säkert ett år utan all din omtanke med dina växter. I år får du bara tänka på dig själv.
  Trevlig helg
  Ann-Marie

  • lunasblogg

   8 april, 2016 at 16:01

   Tack Anne Marie! Det gör den säkert, bara inte ogräsen tar över helt.
   Ha en bra helg!
   Luna

 3. Vilken lycka att få en höftoperation, hoppas du snart är på G igen och passa på att njuta av trädgårdshjälp och uppassning för då blir det ännu roligare när du själv kan göra det igen!
  Ha en skön vår helg! /Lotta

 4. Sökte på höftop eftersom jag själv gjorde en 7 mars och så sugen på att kunna arbeta i trädgården men inser att det inte är riktigt dags ännu Även om min operation gått så bra Blev glad när jag hittade denna bloggen för det är roligt att se hur det fungerar för andra som är opererade kRAM

  • lunasblogg

   8 april, 2016 at 18:47

   Trevligt att du hörde av dig. Jag tror att ju mer vi pratar om det ju lättare blir det. Jag börjar känna en förändring nu, men förstår att jag nog får vänta 2 månader minst för att se skillnaden mot förut. Då man också får köra bil igen. Roligt att du mår bra och har lust för trädgård.
   Hör gärna av dig igen. Jag kommer att rapportera om läget har jag sagt.
   God bättring
   Luna

 5. Skönt att det går framåt för dig, även om jag förstår att det måste vara förenat med mycket besvär. Förra året var förlorat för mig, i år är det ren lycka att själv kunna rensa kvickrot och annat.
  Önskar dig god bättring.
  Trevlig helg!
  Anette

  • lunasblogg

   8 april, 2016 at 20:33

   Tack Anette! Ja, jag minns att du hade det besvärligt. Så roligt att du nu kan greja igen. Hoppas jag också på till nästa år. Jag har haft det urjobbigt i tre år, men ändå kunnat göra lite med mycket envishet.
   Ha en bra helg
   Luna

 6. Hoppas att allt går bra, du har duktiga hjälpredor, både med catering och gardening.
  Ha en trevlig helg!
  Marika

 7. Du beskriver din tillvaro så att jag tror att jag förstår, iallafall förstår en del. Tufft läge, men det verkar gå framåt. Små steg, försiktiga sådana. Det där med tålamod, mod att tåla, kraft att tåla… Ler då jag läser om katten som inte räds kryckorna längre, sonen med kalvfilén och maken med allt sitt/ditt.
  Hoppas på en värmande sol i helgen!
  Allt gott!
  /Katarina

  • lunasblogg

   9 april, 2016 at 09:33

   Tack för din vackra kommentar. Att försöka förstå. Det är en gåva.
   Jag glömde skriva om största lyckan av allt när barnbarnen kommer och vill hjälpa. Omtanke från många håll.
   Tack igen och ha en bra helg
   Luna

 8. Så bra at det går rette vegen 🙂
  Og så, det kan du i alla fall!
  God helg til deg

  • lunasblogg

   9 april, 2016 at 08:59

   Nja, så kan jag inte jag menar att jag gjort det tidigare i mars.
   God helg till dig också.
   Luna

 9. Önskar dig fortsatt bra bättring, skönt med snäll katt och familj som stöttar och hjälper.
  Kram!
  Kristina

 10. Skönt att höra att det går framåt för dig och att smärtan börjar avta även om det går sakta. Förstår att det kan vara olidligt när du inte tål starkare tabletter än Alvedon. Hoppas du får njuta av trädgården. Att du kan gå omkring lite försiktigt. Så himla mysigt också att läsa om katten som följer sin matte. Dom är bra goa djuren. Och sonen som lagade så god mat. Vilken härlig fest.

  Hoppas vädret blir fint de närmaste dagarna så du kan, med försiktighet, gå små rundor i trädgården.

  Kram Anita

  • lunasblogg

   9 april, 2016 at 21:21

   Tack , ja jag går båttre och bättre, en längre sträcka på gatan för varje dag och trädgården förstås. Det är en lisa för själen. Benet är inte alls så svullet som de sa att det skulle bli, peppar, peppar,men det jobbiga är att jag fryser och frossar utan feber. Antagligen för att jag har ont av ischias. Det bränner konstant i foten mer än i höften faktiskt, fast kroppen är i obalans så klart. Få se hur det är efter de första kritiska 14 dagarna på tisdag.

   Ha det bra med allt.
   Kram Luna

 11. Önskar dig god bättring! Kan tänka mig att det är frustrerande att inte kunna jobba i trädgården på ett bra tag. De där gubbarna skulle jag gärna låna för här är mycket att göra och även om kroppen håller än så länge, närmar mig obevekligt de 80, så tar det på krafterna att anlägga rabatter. Min räddning i alla år har varit en praktisk pallväska som jag sitter bekvämt på när jag rensar, planterar mm och som jag bär med mig överallt, i väskdelen under sitsen finns småredskap, snören, påsar mm. Inget huksittande eller knästående här inte!
  Allt gott!/Laila

  • Tack, Laila. En sådan väska har jag också haft fast nu sägs att den ska bli alldeles för låg. Då är lätt att leden hoppar ur. Vet uppriktigt inte än hur detta ska gå. Ichiasnerven blir värre dag för dag. Nu börjar jag tro den blivit skadad. Jag borde verkligen inte ha det så vid 70- års strecket. Ta vara på alla dagar du kan jobba i trädgården.
   Hälsning. Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑