Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Före och efter renovering av köksaltan del 1.

Fred. 21 juli 2017

Detta har varit vår köksaltan i 40 år. Nu är den ett minne blott. I måndags var det dags för renovering av denna SV sida.

Golvet har varit svajigt länge, staketet har lutat inåt, det blev mörkt i köket och för smalt intill häcken. Grejen är att vi inte använde denna altan för middagar längre, sedan vi byggt om altanen på insidan. Mitt emot kökets altandörrar har vi haft ett vildvin som vuxit otroligt mycket och krupit in mot husfasaden under golvet. Inte bra.

Vildvinet gav visserligen ett bra insynsskydd på sommaren men inte på vintern, men då var det fåglarnas älsklingsplats och mannens ivriga matande av småfåglar gjorde att trädäcket alltid var smutsigt och halt.

utanför var en 40 år gammal rabatt med tulpaner, vita flox och kantnepeta längs grusgången som leder runt huset.

På den tiden la man inte markduk under altanen iallafall hade inte vi gjort det.

Vad skulle man då göra istället under detta balkongutsprång. Jag har funderat både hit och dit. Har skissat på  både ambitiösa förslag och riktigt enkla. När golvet var rivet och vi verkligen såg hur ljust det plötligt blev var detta förslag det vi föll för direkt. En litet smalt och upphöjt trädäck som i USA med sittvänlig trappa på mitten med två pelare på var sida. En plats som gjort för amerikanska gungstolar och bred och luftig plantering framför, slingerväxter på pelarna…. ena sidan med rödgranitgrus som i gången med få växter och andra sidan en blandad buskplantering. Fast de detaljerna är jag inte klar över än och gruset var slut ändå så vi får vänta till augusti.

Här den slarvigt gjorda handskissen

 

Mycket skräp att köra till återvinningen blev det.

En liten och luftig spaljé i ram känns bra för rumskänslan och ev. insyn och  där finns en gullklematis jag gillar. Fröställningarna bryter kvällsljuset med sina silverbollar och den blommar överdådigt under lång tid. Nu har jag dock klippt ur den jättemycket.

 

I onsdagskväll var det klart så här långt och lite kunde jag börja piffa med tillfälliga örtkrukor och sånt på tillväxt

I detta hörnet kan man sitta länge på kvällen utan att det blir fuktigt eller kommer mygg

Nu återstår bara att gräva bort befintliga flox med all kirskål och det gamla vildvinet, höja nivån mot däcket lägga duk och  grus och jord ja du vet en del plantering av växter också. Min Magnolia Susan på stam  jag fick i födelsedags present ska ta bort en del av insynen från grannen till vänster. Från gatan känns det ok faktiskt men ett miniträd kanske det blir mitt i den gröna planteringen till höger.

Ja detta var en titt på vad vi gjort i veckan. En dag vid havet blev det också.

Trevlig helg!

 Luna

 

0

7 kommentarer

 1. Så himla läckert, ljust, luftigt & fräscht!
  Förstår att det känns jättebra. Kram

 2. Åh, så fint det blir, och ännu finare sen när du är klar med plantering och så! Mycket jobb men värt det förstår jag!
  Kram Gunilla

 3. Läckert – amerikansk veranda så man kan ta tillvara varma dagar är skönt. Älskade att sitta under balkongen när det regnade utanför.

  Kram, Carina

 4. Ett år bilade vi i amerikanska södern. På kvällarna promenerade vi och såg alla dessa hus med verandor och gungstolar. Min dröm har alltid varit att ha en sådan men vårt hus är inte byggt så. Men det är ju ert hus. Det blev fantastiskt bra! Och det syns till och med på bilderna hur ljust det måste blivit i köket. Och tänk när du är helt klar med planteringarna. Verkligen jättesnyggt och väldigt roligt att få vara med och ta del av. Ser fram mot del 2.

  Ha en skön vecka!

  Kram Anita

 5. Instämmer! Mycket ljusare, öppnare och luftigare. Snyggt.
  //Helene

 6. En härlig omvandling. Jobbigt dock att vänta på materialleverans mitt i ett projekt, brukar jag tycka. Men floxen ska ju ändå blomma av sig först, den är ju så fin nu, kirskålen märks inte.
  Vi ska faktiskt också göra om vår frekvent använda köksaltan i höst, pga ålder och bruk.
  Marta

 7. Så bra det blev Luna! 🙂 Bra jobbat med både rivning och skisser.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑