Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Försommar feeling

Nu var det två veckor sedan jag gjorde ett blogginlägg igen. Hej och hå vad tiden går….Det gäller att hänga med i den förgängliga tiden. Underbart är kort.

första blomman på min nya svavelpion

Sedan sist har både Pingst, Mors dag, två födelsedagar, en växtmarknad och idag Svenska Flaggans dag passerat och det har mestadels varit varmt med också lite på-nytt-start av umgänget utomhus.

Bra är att jag börjar komma ur de värsta allergibesvären också eller så har jag hittat en bra balans med medicineringen. Dagarna och de ljusa sena kvällarna har varit oerhört fina.

Nu är tulpantiden över och har ersatts av allium och annat som också är fint.

Glansälväxing Sesleria nitida och Rönnspirea ’Sem’

Jag har planterat ut frösådda sommarblommor i rabatterna bl.a vintersådda slöjsiljor, ska bli kul att följa. Till pingst och våra födelsedagar har jag fixat sommarkrukorna och krukat om en hel del till större, kupat potatis, sått bönor, gallrat och städat rabatter. Denna vecka var det äntligen dags att röja i arbetsskåp, i jobbavdelningen och det stökiga garaget. Det gör jag alltid när det mesta av vårbruket är klart och det är det nu. Med det myckna regnet som kom igår slipper jag vattna på ett tag också.

Försommaren har visat sig från sin bästa sida med sol och värme denna och förra veckan utan kalla nordanvindar och det tillsammans med regnet givit växtkraft.

Barnbarnet har också glatt farmor och farfar genom att gå omvägen förbi oss på morgnarna till skolan och hälsat godmorgon, fast nu slutar skolan på tisdag. Det är sådant som får ett farmor hjärta att smälta.

Smolket i bägaren vädermässigt var den 23 maj då vi utan förvarning fick ett fruktansvärt åsk – och hageloväder som förstörde mycket bl. a flera tomatplantor för mig som hade stått ute då jag inte var hemma. Hostor och annat som kommit upp likaså, men de har reparerat sig fortare efteråt. Få se hur det går med äppelskörden, men det var enormt mycket blommor på G vid den tiden.

Och nu precis i skrivande stund kommer det ett fruktansvärt hårt regn och är 8 gr igen.

Ja, jag säger då det.

Som vanligt har jag länkat till Trädgårdsfägring.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Luna

0

7 kommentarer

 1. Svovelpeon er noe av det vakreste jeg vet.

 2. Å, jag suckar alltid tungt när nån nämner att de är klara med vårbruket alla redan eftersom jag ligger långt efter er andra när det gäller trädgården och inte ens har planterat ut alla grönsakerna ännu. Sen ska trädgården få en rejäl översikt, men uthus och förråd städades i alla fall tidigt i våras medan det var för kallt för annat.
  Ser härligt ut hos dig och skönt att kunna umgås utomhus lite mer nu framöver. Här har det också varit kallt så alla tomater som flyttat ut i hinkar fick snabbt flytta in igen och annat täckas med dubbel väv, men nu ska det väl vara raka spåret ett tag framöver utan obehagliga överraskningar.
  Ha det så gott och kra
  /Anette

  • lunasblogg

   7 juni, 2020 at 09:22

   Ingen fara Anette! I år känns det som vi har all tid i världen att greja. Och det finns alltid att göra även med en liten trädgård, man blir egentligen inte klar för när något är över är det något annat och växer gör det till långt in på hösten.
   Perioden med att bära ut och in och täcka får vi väl hoppas vara över nu som du säger.
   Jag brukar städa förråd när det är varmt så jag kan ställa ut grejer på torr backe under tiden. och innan dess brukar det vara trångt och rörigt överallt.
   Ha det gott/
   kram Luna

 3. Hej Luna!

  Grattis i efterskott på födelsedagen, vet ju att vi fyller i ”närheten av varandra datummässigt”. Mycket vackert hos dig och visst har svavelpionen ljuvlig färg. Grattis till första blomman, när den kommit så betyder det att den kommit igång och kommer att växa till sig.

  Men hu så jobbigt med hagelskuren. Vi har haft liknande väder här men jag hade väntat med att ta ut allt som var känsligt. Tomaterna planterar jag inte ut förrän två veckor in i juni. Har börjat med det senaste åren och det har fungerat väldigt bra. Hoppas du har några plantor kvar, som tur är brukar det ju annars finnas att köpa. Men då får man ju inte de sorterna man vill ha förstås.

  Idag skiner solen här. Vi har äntligen fått lite regn vilket var behövligt. Naturen törstar.

  Önskar dig och de dina en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   7 juni, 2020 at 21:35

   Tack detsamma Anita du som fyller en dag före mig vad jag minns.
   Den här svavelpionen hade jag faktiskt förra året men den har blivit större med min frösådda som jag samplanterade med. Då hade den också en stor knopp men den lyckades bli halshuggen av hantverkare som byggde staket. Därför tyckte jag det var roligt att få se hur den såg ut i år.
   Den hagelskuren var inte att leka med, men jag har sparat alla stukade tomatplantor utom en och ersatt med en ny Sungold. Det blir nog lite senare skörd dock ,men har två som stått skyddat och har tomater redan. Brukar ha dem i stora hinkar, men när detta hände var de i mindre mellankrukor som luftade tillfälligt ute, men de minimerades till hälften.
   Här har vi också fått bra med regn de sista dygnen, ca 17 mm tror jag.
   Ha en bra vecka och tack för hälsningen/
   kram Luna

 4. Åh, längtar till våra pioner slår ut. Det är bara en knopp på en av tre och den tar låååång tid på sig att slå ut. Det ska bli kul att se vilken färg det blir. Köpte den utan att veta =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑