Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Försommartid och trädgård

Tisdag 10 juni 2014 Jag tänkte på en sak……. Nu när det är försommar och mycket festligheter vill varje svensk äga en trädgård, eller…. ?

 

fontanfisk3

 

Det står för naturlighet, gröna gräsmattor, blommor i rabatterna och svenska flaggan vajande i vinden. Dukade bord och sällskapslekar utomhus är som gjorda i en trädgård och förhöjer myskänslan. Inget skräp framme som påminner om jobb, bara njutning.

 

 

 

 

img_2576

 

Andra årstider tenderar intresset för trädgård vara tämligen ljummet för många. Man springer sig svettig på gymmets löpband hellre än ligger och rensar ogräs. Robotgräsklipparen gör sitt och man gräver bort rabatter för att förenkla trädgårdsysslorna, medan man samtidigt bygger ut altaner för rekreation och samvaro samt garageinfarter så att de liknar helikopterplattor. Dessutom är man inte hemma på hela semestern. Alltfler ungdomar tänker så idag och allt färre vill utbilda sig att arbeta med trädgård. Gammal kunskap om trädgård värderas inte som förr.

 

rodvallmo

 

Nu vet man ju att allt går i faser i livet och i tidsandan i sig. Hoppas det är en övergående trend hos de unga.

 

vitvallmo2             fontanfisk2         framsidajuni

0

6 kommentarer

 1. Intressant att du tar upp detta just nu. Jag har nämligen själv funderat över ungefär samma saker under ett par veckors tid. Att människor flyttar till städer istället för att bo i grönskan samtidigt som de duttar med färska örter på fönsterbrädor och blommor i balkonglådor. Uppenbarligen vill vi inte bryta med naturen. Vi vill ha den nära inpå oss.
  Själv gjorde jag tvärtom. Efter 27 år i Stockholms innerstad flyttade jag till Skåne. Nu bor vi mitt på åkerplättarna och det känns som om jag äntligen har kommit hem. Äntligen kan jag andas.

  Tack för intressant läsning. Ha en fin kväll!

 2. lunasblogg

  10 juni, 2014 at 21:56

  Tack, så lustigt att du tänkt på samma sak och så bra att du trivs på landet. Fler skulle nog behöva göra som du, men kanske också dra ned lite på sin bekvämlighet.
  Vilken supervarm kväll vi har i kväll ! Vill inte gå in. Hoppas du har det i Skåne också.
  Kram Luna

 3. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Det finns så många vanföreställningar om trädgård så man häpnar. Man vill bo i hus för att man vill ha en trädgård, men när man bygger nytt är det få som budgeterar för trädgård och dess infrastruktur.
  ”Det får vi ta sen.” – säger man och så tar det flera år innan man får till en gång till entrédörren. För att nämna ett exempel. För oss, som tycker att trädgården är hemmets viktigaste rum, är det obegripligt. Men det är som du skriver, insikten om trädgårdens betydelse för välbefinnandet ökar också med åren. Jag har också hört att ”ute är inne”, och det kanske ger kunskapsvinster i förlängningen.
  Hälsar
  Marta

  • lunasblogg

   10 juni, 2014 at 23:32

   Ja, tid och intresse för trädgård brukar för de flesta komma mer till åren. Eller så säljer man sitt hus och väljer en annan livstil. Men om man räknar antalet ompysslade trädgårdar i ett kvarter av blandad ålderskategori så är det knappt en på tio som kan räknas dit, även om gräset och häcken är klippt.
   Hälsar Luna tillbaks

 4. Helt klart tycker jag mig märka att avståndet mellan människan och trädgården/naturern generellt ökar. Samtidigt finns motpolen, där unga männsikor tex tar upp grönsaksodlandet och drar det till sin spets som aldrig förr. Det är en stark trend som jag hoppas kommit för att stanna.
  Fina trädgårdsvyer du visar och jag önskar att jag hade så fina gångar och kanter som du, men det är inte riktigt förenligt med mina fem frigående dvärghöns.

  Ha det fint
  Anette

  • lunasblogg

   12 juni, 2014 at 10:15

   Ja, det är lite som gröna vågen på 70-talet om jag minns rätt. För eller emot konsumtionssamhället. Ekotrenden började då lite trevande och det är bra att vi har kommit så långt med den biten i alla fall. Visst är trenden att lyfta fram odlandet igen, men jag tror vi är milsvida ifrån den villahemsrörelse som var under krigsåren då varje kvm av trädgården skulle odlas för egna hushållet.
   I dagens nybyggda villasamhällen är det lättskött och bekväm trädgård som gäller. Trädgården är mer som en buffertzon mot grannarna. Undrar hur dessa sterila trädgårdar ser ut om 20 år?
   Tack för beröm av gångarna, men i vårt villasamhälle kan vi inte ha höns.

   trevlig helg
   /Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑