Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Förvirrad sjukdomsdramatik

Hej igen alla bloggvänner!

Idag kommer ytterligare ett privat inlägg av dagbokskaraktär mer än ett trädgårds-och Feng Shui relaterat. Du som inte är intresserad av sjukdom kan sluta läsa här. Men tids nog får ni andra också ert behov av trevligare läsning ( får vi hoppas)

Med tanke på alla hälsningar och undran hur det går med makens stora operation ( som jag skrev om förra veckan) känner jag mig manad att berätta lite mer om utveckligen av hans hälsa. I mina korta Insta- och Fb meddelanden kan jag inte berätta allt.

För dig som vill veta lite mer om tarmsjukdomar och stomi kan detta inlägg eventuellt vara lärorikt. Ett av mina mest lästa inlägg genom åren ( förutom Feng Shui prognoserna förstås) har varit beskrivningen av mitt eget höftledsbyte tex.

Idag denna snöiga torsdag har det gått en vecka sedan maken fick hela tjocktarmen bortopererad. Varför detta drastisk ingrepp undrar många. Han har ju verkat pigg senaste tiden, fri från den gamla tjocktarmscancern och cellgiftspåverkan han genomgick för två år sedan. Enligt koloskopin i november ( ettårskontrollen som blev ett halvår försenad p g a pandemin) visade det sig ha uppkommit många men ofarliga polyper, varav en var större som skulle tas bort ngn månad senare. Nu var dock den större tyvärr ett förstadie till den elakartade sorten han haft tidigare och eftersom han är en ’polypbyggare’ (som de sa) hade han fått gå på ständiga kontroller och läkarna vågade inte chansa. Hur som helst hade det blivit oroligt och tufft. Vi har legat lågt med den informationen både till våra egna och våra vänner eftersom alla har sina bekymmer ändå dessa tider. Själv är maken alltid positiv och har en tendens att försköna och sopa problem under mattan, så många blev förvånade att han fått lägga sig på operationsbordet igen.

Operationen verkade först ha gått bra efter omständigheterna. Han skulle få komma hem på tisdag. Tyvärr försämrades hans tillstånd drastiskt på måndag kväll med feber och bruna kaffeliknade kräkningar. Han kunde inte behålla någon näring. Han hade fått en infektion och röntgen visade även tarmvred och frigaser eller ngn slags bubblor i magen, alltså inte i tarmarna utan i buken eftersom tjocktarmen är borta. ( Här är informationen lite svår att förstå för den oinvigde ska tilläggas.) Han blev även mycket förvirrad av morfin och stresspåverkan på kroppen. Allt detta har gjort mig ännu mer orolig. Sondslangen från näsan som skulle suga upp vätska hade han tex dragit ur själv för att det skavde i halsen, vilket han inte fick.

Idag börjar det nu vända. Så himla skönt! Han är mycket piggare och inte alls förvirrad, morfinet är borttaget och han har inte direkt ont längre. Infektionsvärdena har gått ner drastiskt, sondslangen är borta och han får sakta sakta börja vänja sig vid flytande föda igen. En soppa kan tex ta honom en tim. att få i sig.

Om det går som vi tror får han komma hem på måndag i nästa vecka. Synd bara att det är besöksförbud på sjukhuset. Jag fick dock komma på ett besök i veckan för att lära mig den nya ileostomin som är lite annorlunda än den han haft tidigare från tjocktarmen. ( Jag har alltså hjälpt honom i två år v g rengöring och stomibandage, men sådant görs inte varje dag)

Detta var kanske tung läsning men också hoppingivande eftersom han är på bättringsvägen och att han nu kan se framåt igen. Läkarvården är fantastisk.

Mitt eget hals-och bröstont varade i fem dagar och var alltså inte covid 19 som först befarades. Nu behöver jag inte vara orolig att smitta honom när han kommer hem. Längtar till dess.

Och med denna fantastiska solnedgång som var förra veckan önskar jag er alla ett friskt och hoppfullt liv. Nästa lördag är det vårdagjämning och idag för ett år sedan gick vi in i pandemin. För oss har det inte varit alltför stor skillnad mot de senaste två åren eftersom vi lärt oss att vara begränsade i vår rörlighet. Vi har hållit oss hemma i vår trädgård. Fast snart vill vi kunna umgås inomhus igen, göra resor och krama barnbarnen … Såå jag saknat det….

Hälsar Luna

8+

10 kommentarer

 1. Livet är inte alltid lätt. Så skönt att det vetkar ha vänt och att han svarar på medeciner och kan få i sig lite näring, det behövs om man ska bli frisk. Det gäller att vara posetiv och envis då brukar det ju ordna sig fast det tar sin tid.
  Det är så trist att inte få leva ett normalt liv och få träffa folk och ha bra dagar. Det är så mycket som blir drabbat av cov19 inte bara de sjuka utan annan vård med. Jag väntar själv på en högtoperation och det slutar nog med rullstol eftersom jag får vänta till hösten.
  Ha det nu gott och hälsa krya på till mannen. Kram Meta.

  • lunasblogg

   11 mars, 2021 at 20:36

   Tack snälla Meta! Nej livet är upp och ner. På ålderns höst lite mer ner tror jag.
   Vad tråkigt att du får vänta så länge på höftledsoperation. Jag vet hur det är att ha vansinnigt ont och inte kunna få sova ens. Kan trösta dig med att nu känner jag ingenting, kan t o m sitta med ena knät över det andra. Sista tiden kunde jag knappt gå runt kvarteret och åt mängder med smärtstillande. Hoppas verkligen att du inte får vänta till hösten.
   kram Luna

 2. Inger/seniorkatten48

  11 mars, 2021 at 16:28

  Hej, hoppas din make kryar på sig så han får komma hem snart. Idag har det både snöat, regnat och blåst. Jag önskar att snö regnar bort snarast då jag vill ha vår nu.
  Sköt om er båda två.
  Inger

  • lunasblogg

   11 mars, 2021 at 20:44

   Tack Inger! Jag tror att bara han får komma hem så kommer han snart att bli bättre , även om sjukhusvården nu är nödvändig för det är alltid lite extra påfrestande att ligga på sjukhus.
   Ja här har varit förfärligt väder och nu vill vi ha vår. Fick skotta två gånger för att snöplogen drog upp på trottoaren så det inte gick att gå. Nu rinner sörjan undan fortare när det regnar.
   Ha det gott du också
   Luna

 3. Oj, vilken resa ni varit ute på, så skönt att det börjar rätta till sig även om jag förstår att det blir en stor omställning även efteråt att gå igenom en så stor operation. Tack Luna för att du orkar dela med dig av allt det svåra. Hälsa maken så gott – många varma tankar och kramar från mig till er båda.
  Isa

  • lunasblogg

   11 mars, 2021 at 20:48

   Tack snälla snälla Isa! Det ska jag göra. Ja jag får pyssla om honom så gott jag kan. Ta hans sprutor och laga snällmat så han får krafter när han väl kommer hem, men det börjar jag bli van vid.
   Kram Luna

 4. Eva Järnfors

  11 mars, 2021 at 17:12

  Oj så tufft ni har haft det. Hoppas det vänder nu så ni kan ha in riktigt skön vår🌞🌞🌞🌞
  Eva järnfors

 5. Kära Luna!

  Har varken varit bloggaktiv eller datoraktiv senaste veckan/veckorna så jag har missat ditt föregående inlägg men det här såg jag just. Men, så dramatisk vändning efter operationen. Jag blev orolig ju mer jag läste men kände sedan lättnad då jag såg att det vänt och att maken nu mår bättre igen. Jag hoppas verkligen i skrivande stund att det håller i sig och att han får komma hem som planerat. Skönt också att du inte hade Covid-19 och inte behöver känna dig orolig när maken kommer hem. Och när dramatiken vänt och maken börjar må bättre och bättre så får ni också se till fördelarna. Att risken för elakartade polyper nu eliminerats i och med att hela tjocktarmen är bortopererad.

  När det gäller vädret så kom det igår ett rejält bakslag. Vilken snöstorm vi fick. Och idag är det decimeterdjup slask. Men, men … våren väntar därborta och som du säger, snart är det vårdagjämning. Ett härligt ord att säga högt.

  Önskar dig en lugn och fin helg. Varma kramar till både dig och maken!
  Anita

  • lunasblogg

   12 mars, 2021 at 17:23

   Hej Anita! Tyvärr måste jag göra dig ledsen igen. Hans tillstånd försämrades mycket natten som gick och vi är tillbaks på ruta 1. Jag orkar inte skriva så mycket nu men tack för din fina kommentar.
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑