Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Föryngringsbeskärning

Oj, oj oj vilken skillnad det blev! Jag menar allt som har börjat beskäras riktigt hårt denna veckan.

Titta bara på min kopparlönn efter och före nu. Det var 6 år sedan sist bästa proffset @stawasendan var här och friserade både den och alla häckar. Dan är en mästare av den gamla sorten, utbildad på Julita. Han är den enda jag känner som har rätta fingertoppskänslan för att få träden så där vackra som i Japan.

Acer griseum

Innan var lönnen både för hög och tät så att man knappast såg den vackra stammen.

Nu är det en fröjd att se den upplyst om kvällen OCH inte minst när solens eftermiddagstrålar får dess bark att flamma som eld även på vintern.

Acer griseum

Dan är liksom vi till åren och jobbar med beskärning i den mån han hinner och orkar. Så glad att han gillar att jobba även i min trädgård. Men han har många pekpinnar och ibland ger han sig på det jag inte tänkt och med mycket hårda nypor.

Flammentanzrosen efter
äppleträden nu
Rönnsumaken!!
Moyesiirosen efter

Här blev det kanske väl bra för nu är det insyn från gatan. Kanske ska sätta något annat än djävulsbusken för den är normalt väldigt svart i färgen och växer för fort.

Är dock extra glad för alla småträd och mina fyra japanska smålönnar. Visar mer av lönnarna när de fått höstfärg för då kommer klippningen fram bättre på bild

Acer shirasawanum ’Aureum’ Solfjäderlönnen efter

och före….

Piprankan på väggen är borta förutom 20 cm vid backen. Jag vet man ska inte ha så starkväxande klängväxter nära huset. Det finns mer att minimera här, tex järneksklotet längre bort.

kolla på körsbärsbenveden nu… (Ursäkta skärpan men vädret idag du vet)

Euonymus planipes

Och före…

Får nog anlita honom igen för att få trädgården i balans på sikt. För vi vet alla hur mycket det växer och att det inte bara hjälper att putsa. Häckarna har t ex också blivit på tok för breda, men där säger maken ifrån för de är hans gunstlingar. Ja, ja vi får väl se hur det blir med det.

Vill också passa på att tacka teamet bakom @Trädgårdsfägring. Synd att ni slutar men bra att sidan finns kvar så länge med våra namn så att vi kan följa varann ändå tills några andra tar över. Hoppas att någon känner sig manad.

Ha det gott i regnet!

Luna

4 kommentarer

 1. Det är så härligt med människor som kan sin sak. Och jag har märkt att ofta går de då också sina egna vägar i viss mån precis som Dan gjorde hos er. Hur är det… har för mig det var en trist syn när jag hade väntat för länge med att ta in ligusterhäckens bredd.

  Ha det gott! Carina

  • lunasblogg

   17 september, 2021 at 10:12

   Ja, här tog Dan in både infattningshäcken Måbär och ligusterhäcken mot gatan 2016 men det gjordes på försommaren så den blev väldigt snabbt tät och fin igen.

   Ha en bra helg!
   Luna

 2. Han kunde få beskära mina äppelträd när som helst : D Kopparlönnen som en skulptur med belysningen. Verkligen fint!
  Ha det så gott
  /Anette

 3. Oj, här är ett inlägg som jag helt missat hos dig Luna! Vilken tur att jag såg det nu för oj så intressant det var att se en mästare i arbete och förvandlingen. Tänk vilken kunskap. Så nöjda ni måste känna er. När stammen på er Acer griseum lyser av belysning eller solens strålar … underbart!
  Hoppas ni har det bra. Idag är det en solig och vacker dag här och jag hoppas det är detsamma hos er. Kanske solens strålar lyser upp stammen på lönnen extra mycket.

  En riktigt fin helg önskar jag dig och maken!
  Kram Anita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑